Azi, ultima zi: restructurarea capitalului tuturor societăţilor din România

Alina Râncu
Ziarul BURSA #Companii / 15 iunie 2005

În vederea denominării, companiile trebuie să-şi ajusteze valoarea nominală astfel încît ea să fie multiplu de 100, pînă pe 30 iunie

Numai că pentru a restructura valoarea capitalului social este nevoie de aprobarea AGA, care trebuie convocată cu minim 15 zile înainte l Registrul Comerţului va reduce, automat, capitalul social al societăţilor care nu îşi vor ajusta singure valoarea acţiunilor

Companiile care nu şi-au ajustat încă valoarea acţiunilor, în vederea denominării, mai pot face demersuri în acest sens doar astăzi, căci pentru a-şi putea majora capitalul social, ele trebuie să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor cu minim 15 zile înainte.

Legea prevede ca societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni trebuie să decidă denominarea valorii nominale a acţiunilor, pînă pe 30 iunie 2005, astfel ca noua valoare a titlurilor să fie multiplu de 100. Reprezentanţii Registrului Comerţului susţin că prevederile legii sînt aplicabile şi celorlalte societăţi comerciale.

"În cazul în care societăţile comerciale nu-şi vor majora capitalul, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, de la data de 30 iunie 2005, va înregistra din oficiu diminuarea valorii nominale a acţiunilor emise de către firmele respective", mai susţin reprezentanţii instituţiei.

Numai că Registrul Comerţului poate decide rotunjirea valorii nominale a acţiunilor doar prin diminuarea capitalului social. După reducerea capitalului social, companiile vor trebui să înregistreze în contabilitate sumele rămase din rotunjirea efectuată automat de către Registrul Comerţului. Companiile sînt scutite prin lege de la plata taxelor şi tarifelor legale aferente înregistrării în registrul comerţului a majorării sau reducerii capitalului social.

Companiile vizate pentru a-şi majora sau micşora capitalul social sunt acele firme în care capitalul social nu se împarte exact la 100, iar după virgulă sînt mai mult de două zecimale. Societăţile ale căror acţiuni coincid deja cu o valoare care reprezintă multiplu de 100 nu vor mai trebui să îşi ajusteze valoarea capitalului social.

Pentru companiile listate le Bursa de Valori Bucureşti,

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a emis Ordonanţa nr.123/31.03.2005 prin care nominalizează cele 69 de companii care trebuie să-şi ajusteze valoarea nominală a acţiunilor. În cazul în care companiile respective nu vor respecta obligaţiile CNVM, Comisia are dreptul să solicite Tribunalului competent să dispună convocarea Adunării Generale a Acţionarilor societăţilor menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb