Bahrainul a anunţat joi seară că va autoriza Emiratele Arabe Unite (EAU) să survoleze teritoriul său la sosirea sau plecarea spre Israel, la trei zile după primul zbor direct între aceste două ţări şi a doua zi după o decizie similară a Arabiei Saudite, scrie AFP, citată de Agerpres.
"Bahrainul va autoriza toate zborurile cu plecare din sau cu destinaţia Emiratele Arabe Unite prin spaţiul său aerian", a raportat agenţia oficială Bahrain News Agency, citând un responsabil din cadrul Ministerului Transporturilor.
Anunţul intervine după acordul de normalizare a relaţiilor dintre EAU şi Israel făcut cunoscut luna trecută de preşedintele american, Donald Trump, însoţit de promisiunea unor schimburi comerciale.
În această săptămână, un "prim zbor comercial direct" între cele două ţări şi cu plecare din Tel Aviv a aterizat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, după ce a survolat spaţiul aerian al Arabiei Saudite, ţară de la Golful Persic care nu întreţine relaţii oficiale cu Israelul.
Compania aeriană El Al a anunţat joi un zbor cargo cu începere din septembrie pentru Emirate. Un Boeing 747 urmează să decoleze la 16 septembrie de pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, iniţial cu destinaţia Liège, în Belgia, înainte de a zbura spre Dubai, în EAU, a raportat El Al.
Bahrainul şi Arabia Saudită nu au relaţii diplomatice cu Israelul. Riadul condiţionează stabilirea de relaţii cu Israelul de un acord de pace israeliano-palestinian.
Bahrainul a fost prima ţară de la Golf care a salutat acordul dintre EAU şi Israel anunţat la 13 august. Contactele dintre această mică ţară de la Golf şi Israel datează din anii 1990.
Bahrainul şi Israelul împărtăşesc aceaşi ostilitate faţă de Iran. Manama acuză Teheranul că instrumentalizează comunitatea şiită din Bahrain împotriva dinastiei sunnite la putere.