Balanţa comercială s-a dezechilibrat cu 43% faţă de anul trecut

Andreea Rachieru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 septembrie 2005

Peste jumătate din deficitul comercial de 5,8 miliarde euro pe primele opt luni a provenit din comerţul cu utilaje şi din cel cu produse petroliere

Deficitul comercial s-a adîncit puternic în perioada ianuarie-august 2005, fiind de 5,8 miliarde euro, mai mare cu circa 43% în raport cu aceeaşi perioadă din anul trecut. Institutul Naţional de Statistică a anunţat ieri că exporturile au fost de peste 14,3 miliarde euro, iar importurile de 20,2 miliarde euro, pe primele opt luni ale anului curent. Rata de creştere a exporturilor a fost de 17%, faţă de cea a importurilor care s-a ridicat la 23%.

Mai mult de o treime din deficitul comercial l-a generat secţiunea "maşini şi dispozitive mecanice", de peste 2,12 miliarde euro, care poate reprezenta însă investiţii pentru retehnologizare.

Un sfert din deficitul comercial (peste 1,5 miliarde euro) a fost creat de comerţul cu produse minerale (ţitei, produse petroliere, minereuri, cărbuni, ciment, sare ş.a). Exporturile acestei ramuri s-au ridicat la 1,67 miliarde euro, în timp ce importurile au depăşit 3,2 miliarde euro.

Oricum, rata de creştere a exporturilor a fost în acest an de 77%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar creşterea importurilor de 47%. Creşterea este cu atît mai importantă cu cît în primele opt luni din 2004, faţă de cele din 2003, a fost de 13% la exporturi şi de 31% la importuri. Această intensificare a comerţului cu produse minerale a contribuit la majorarea deficitului pe ramură în acest an cu peste 300 de milioane de euro faţă de anul trecut.

În primele opt luni, cel mai mare excedent comercial s-a înregistrat la comerţul de "articole de îmbrăcăminte", în valoare de 634 milioane euro. Exporturile de "articole de îmbracăminte" s-au cifrat la 2,8 miliarde euro, mai puţin cu 0,4% în raport cu primele opt luni ale anului trecut. De asemenea, valoarea importurilor, de 2,18 miliarde euro, a fost mai mică cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe primele opt luni, principalul partener comercial al României a rămas Uniunea Europeană cu o pondere de 67,8% în total exporturi şi de 62,4% în totalul importurilor .

Ţările partenere situate pe primele locuri în derularea exporturilor (reprezentînd 75,7% din total exporturi) au fost: Italia (cu 20% din total exporturi), Germania (cu 14%), Turcia (8%), Franţa (7%), Marea Britanie (6%), Ungaria (4%), SUA (4%), Austria (3%), Olanda (3%), Spania (3%), Bulgaria (2%) şi Grecia (2%). Ţările partenere situate pe primele locuri în derularea importurilor (reprezentînd 72,8% din total importuri) au fost: Italia (15,9% din total importuri), Germania (14%), Federaţia Rusă (8,2%), Franţa (6,8%), Turcia (4,8%), China (3,7%), Austria (3,7%), Kazahstan (3,6%), Ungaria (3,3%), Polonia (3%), Marea Britanie (2,9%) şi SUA (2,9%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb