Banca Centrală a Austriei: Băncile austriece au nevoie de mai mult capital

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2010

Solvabilitatea băncilor austriece este încă sub media internaţională şi vor avea nevoie de capital suplimentar, pe termen mediu, pentru a respecta noile prevederi Basel III, potrivit băncii centrale din Austria, care acordă o atenţie mare Ungariei, României şi Croaţiei, unde expunerile sunt mari. "Continuăm să fim sub media internaţională în privinţa capitalului de bază", a declarat Andreas Ittner, director în banca centrală responsabil cu supravegherea băncilor, la prezentarea celor mai recente teste de stres efectuate de instituţie, transmite Mediafax.

El a precizat că necesarul de capital suplimentar din sectorul bancar austriac este determinat, parţial, de noile reglementări.

Erste Group, Raiffeisen Bank International şi Bank Austria, a grupului UniCredit, sunt cele mai mari bănci evaluate prin testele de stres.

În cazul celui mai pesimist scenariu, care presupune o a doua recesiune mondială, raportul Tier 1 al celor mai mari şase bănci ar scădea în medie la 7,7% la sfârşitul anului 2012, de la 9,6% în prezent.

Ittner a refuzat să prezinte rezultate individuale ale testelor de stres şi a arătat că nu a definit un nivel minim pentru promovarea testelor de către bănci.

Liderii statelor din G20 au aprobat în noiembrie noile reguli redactate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară, care vor majora de peste trei ori nivelul capitalului necesar, pentru protejarea faţă de pierderi. Băncile vor fi obligate să aibă un raport Tier 1, care măsoară soliditatea financiară, de minim 6%, potrivit acestor reguli.

Testele de stres nu au aplicat regulile Basel III, potrivit cărora o parte din capitalul băncilor austriece ar fi fost descalificat.

Aceste teste au ţinut cont şi de ajutoare de stat în valoare de 5,9 miliarde de euro acordate băncilor austriece şi care trebuie rambursate.

Pentru a respecta prevederile Basel III şi a rambursa fondurile de stat, băncile austriece trebuie să obţină fonduri de 10 miliarde de euro, conform estimărilor băncilor centrale de la începutul acestei luni.

Potrivit băncii centrale, băncile austriece ar putea fi nevoite să raporteze revizuiri în scădere ale activelor de 6,5 miliarde de euro, după alte 22 de miliarde de euro în timpul crizei financiare. Estimările sunt pentru un scenariu de bază şi ar fi mai ridicate în cazul unui scenariu de stres, a declarat Philip Reading, şeful departamentului de supraveghere din banca centrală.

Băncile austriece sunt cele mai mari instituţii de credit din Europa de Est, iar profiturile le-au fost erodate de împrumuturile neperformante din regiune.

În România, mai mult de unu din patru împrumuturi au termenele de plată depăşite, iar în Ucraina 40% din credite sunt neperformante, potrivit băncii centrale.

"Testele au arătat că rezistenţa sis-temului bancar austriac la o posibilă nouă criză mondială este intactă", se arată în comunicatul băncii centrale.

Reading a adăugat totuşi că situaţia diferă la nivelul regiunii.

Banca acordă cea mai mare atenţie Ungariei, României şi Croaţiei, unde expunerile băncilor austriece sunt mari, solvabilitatea este scăzută, iar creşterea lentă.

În zona euro, expunerea Austriei este echivalentă cu 5% din PIB, mai puţin de jumătate faţă de cea din Germania sau Franţa, unde rata este de circa 13%.

Erste Group, Raiffeisen Bank International şi UniCredit sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb