Banca Centrală a Rusiei reduce dobânzile pentru a doua oară în ultimele două luni, de la 11% la 9,5%

N.R.
Internaţional / 10 iunie 2022

Banca Centrală a Rusiei reduce dobânzile pentru a doua oară în ultimele două luni, de la 11% la 9,5%

Banca Centrală a Rusiei a redus ratele dobânzilor pentru a doua oară în ultimele două luni, de la 11% la 9,5%. Inflaţia încetineşte mai repede decât era iniţial preconizat, a mai anunţat instituţia bancară, relatează news.ro.

"Declinul activităţii economice" este mai mic decât cifra estimată în aprilie, însă mediul economic rămâne "solicitant", se mai precizează în comunicatul Băncii Centrale.

Banca Centrală a Rusiei a redus dobânzile de la 14% la 11% pe 26 mai.

Potrivit sursei citate, inflaţia Rusiei este în prezent de 17%, comparativ cu previziunile de 17,8% în aprilie. În prezent se preconizează că rata va scădea între 5% şi 7% în 2023 şi va reveni la 4% în 2024.

Scăderea se datorează "în mare parte unei rectificări a preţurilor în privinţa unui grup mic de bunuri şi servicii, după ce acestea au crescut brusc în martie", potrivit comunicatului. S-a vehiculat că scăderea se datorează în parte unei creşteri a rublei ruse.

Ratele dobânzii au crescut cu până la 20% imediat după invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie, deoarece banca încerca să împiedice sancţiunile occidentale să declanşeze o criză financiară.

Rubla s-a prăbuşit la un nivel record în raport cu dolarul american în urma invaziei, deoarece Occidentul a îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de valută străină ale Rusiei, în valoare de 600 de miliarde de dolari. Sute de companii multinaţionale au părăsit ţara, iar Moscovei i s-a interzis să cumpere tehnologii şi servicii-cheie occidentale.

Moneda Rusiei s-a apreciat de atunci, susţinută de controale de capital menite să determine întreprinderile şi investitorii să cumpere ruble, pe lângă creşterea preţurilor la energie la nivel mondial.

Cu toate acestea, mediul economic rus nu este unul solid. Controalele de capital şi rezervele de urgenţă se vor epuiza la un moment dat, iar incapacitatea de plată este una din urmări.

Kremlinul a invocat pe 31 mai că Rusia are banii şi dorinţa de a-şi plăti datoria, aşadar, nu a existat un motiv obiectiv pentru o incapacitate de plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb