BANCA CENTRALĂ DE LA MOSCOVA: "Peste 50% din sistemul bancar al Rusiei a fost curăţat de jucătorii care nu îndeplinesc cerinţele legale"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 februarie 2018

"Peste 50% din sistemul bancar al Rusiei a fost curăţat de jucătorii care nu îndeplinesc cerinţele legale"

Curăţarea sistemului bancar din Rusia a fost realizată în proporţie de peste 50%, conform afirmaţiilor făcute vineri de guvernatorul băncii centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, anunţă Reuters.

De când Nabiullina a preluat conducerea băncii centrale, la mijlocul anului 2013, Rusia a pierdut aproape jumătate din băncile sale, unele s-au prăbuşit, iar altele au fost preluate de banca centrală, în cadrul unui plan de salvare. Cele mai mari bănci cu probleme au fost Otkritie, B&N Bank şi Promsvyazbank (PSB - naţionalizată anul trecut).

"Am realizat mare parte din procedura de curăţare a sectorului bancar de jucători necalificaţi", a declarat Nabiullina în cadrul întrunirii anuale cu bancherii din ţară.

Numai pentru salvarea Otkritie, B&N şi PSB, banca centrală intenţionează să cheltuiască aproximativ un trilion de ruble (18 miliarde de dolari). Apoi, Otkritie şi B&N vor fi vândute, iar Promsvyazbank - transferată guvernului, urmând să deservească sectorul apărării.

Nabiullina a declarat că Otkritie şi B&N ar putea fuziona, iar creditele toxice ale acestora vor fi transferate într-o "bancă rea" ce urmează să fie înfiinţată.

În cadrul reformelor introduse de Nabiullina, începând cu mijlocul anului 2017, doar băncile cu ratinguri solide din partea celor două agenţii ruseşti de evaluare - ACRA şi Expert RA - sunt eligibile să obţină acces la unele fonduri şi instrumente de stat.

În plus, în Rusia au fost instituite norme care le impun băncilor să îndeplinească cerinţe suplimentare de capital şi să aibă bilanţuri de un anumit nivel minim pentru a accesa fondurile statului.

Rusia încă are peste 500 de bănci. Banca centrală de la Moscova a înăsprit treptat regulile din domeniu, inclusiv pe cele care guvernează împrumuturile acordate părţilor afiliate sau proprietarilor instituţiilor financiare, considerate printre cauzele de colaps al băncilor.

Săptămâna trecută, Nabiullina a declarat că banca centrală discută cu băncile din ţară o propunere care să solicite provizioane mai mari pentru împrumuturile utilizate pentru fuziuni şi achiziţii decât pentru operaţiunile obişnuite.

Băncile ruseşti sunt aşteptate să înregistreze profituri de aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (26,7 miliarde de dolari) în 2018, însă estimarea ar putea fi revizuită în scădere, conform guvernatorului Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Luna trecută, Banca Rusiei a anunţat că profitul sectorului bancar din ţară a atins 790 de miliarde de ruble.

Prim-viceguvernatorul Băncii Rusiei, Dmitri Tulin, afirmă că banca centrală va stimula fuziunile şi achiziţiile din domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1 trilion ruble = 180 miliarde dolari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb