Protecţionismul agricol practicat de ţările industrializate frînează considerabil îmbunătăţirea nivelului de trai al ţărilor sărace, ţări în care 70% din populaţie trăieşte în zonele rurale, informează un raport al Băncii Mondiale (BM), intitulat "Liberalizarea comerţului agricol, cheia reducerii sărăciei".
De la începutul anilor '90, ţările în curs de dezvoltare au redus nivelul mediu al taxelor vamale aplicate produselor agricole de la 30% la 18%, subliniază raportul BM. În plus, aces-te ţări au eliminat o serie de restricţii privind importurile de produse agricole, şi-au devalorizat moneda naţională, au abandonat sistemul de rată de schimb multiplă şi au eliminat practic toate taxele pe exporturile de produse agricole, se mai arată în raportul menţionat. În schimb, SUA şi Uniunea Europeană, marile puteri comerciale, au continuat să-şi subvenţioneze masiv propriii fermieri, un caz special fiind producătorii de bumbac, care, în perioada 2001-2002, au primit subvenţii totale de 4,7 miliarde de dolari, în timp ce piaţa mondială a bumbacului are o valoare anuală de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
"Dacă SUA ar elimina subvenţiile acordate producătorilor de bumbac, veniturile fermierilor din Africa Centrală şi de Est ar creşte cu 250 de milioane de dolari", afirmă raportul BM. Autorii raportului mai arată că ajutorul oficial acordat pentru dezvoltarea regiunii Africii Centrale şi de Est a atins 1,9 miliarde de dolari în 1999, în timp ce numai 15-25% din această sumă este destinată agricultorilor.
"Se poate observa contradicţia dintre sprijinul pentru dezvoltare de care se bucură politica agricolă în ţările indus-trializate, ţări care continuă să acorde subvenţii propriilor agricultori şi sprijinul acordat fermierilor din ţările sărace", concluzionează raportul BM.