Economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19), durează 12 săptămâni, a estimat luni Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%, transmit Bloomberg şi Reuters, conform Agerpres.
Perturbările suferite de economie, au fost, ca şi în alte ţări, "de o severitate considerabilă", deşi încă există un grad ridicat de incertitudine, în funcţie de diversele scenarii legate de durata restricţiilor, apreciază Banca Spaniei.
În cel mai bun scenariu, în care măsurile de izolare adoptate la mijlocul lunii martie durează opt săptămâni, declinul economiei va fi de 6,8%.
Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut şi fiind responsabil pentru 13,5% dintre locurile de muncă.
Banca Centrală avertizează că sectorul turismului va fi în mod special afectat de pandemie: "Contribuţia ridicată a turismului la PIB şi la piaţa forţei de muncă, în contextul în care aceste sectoare suferă în mod disproporţionat de pe urma consecinţelor pandemiei, contribuie la înrăutăţirea perspectivelor economiei spaniole".
Dacă problemele companiilor cu lichidităţile vor duce la falimente în timpul restricţiilor care ar dura opt săptămâni, cea mai probabilă evoluţie conform Băncii Spaniei, economia s-ar putea contracta cu 9,5% anul acesta, sau cu 12,4% dacă măsurile de izolare durează 12 săptămâni.
În cel mai sever scenariu, rata şomajului ar ajunge la 21,7% în 2020, urmând să se atenueze la 19,9% în 2021.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că economia zonei euro ar putea înregistra o contracţie de 7,5% în acest an din cauza crizei provocate de pandemie, iar PIB-ul Spaniei ar putea înregistra un declin de 8%.
Luni, Banca Spaniei a apreciat că, în orice scenariu, redresarea va începe în semestrul doi din 2020, şi va duce la "o redresare remarcabilă" în 2021, când a patra economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans între 5,5% şi 8,5%.
De asemenea, Banca Spaniei estimează un deficit bugetar ca procent din PIB între 7,2% şi 11% în 2020, şi de 5,2% - 7,4% în 2020, în timp ce nivelul datoriei ar urma să crească la 122,3% din PIB anul acesta, în cel mai sever scenariu, de la 95,5% din PIB în 2019.
Numărul de cazuri depistate a depăşit luni pragul de 200.000, ajungând la 200.210 în Spania, care a plătit cel mai greu tribut în această pandemie, după SUA şi Italia. Noul coronavirus a ucis 399 de persoane în Spania în ultimele 24 de ore, faţă de 410 cu o zi înainte, fiind cel mai mic număr în patru săptămâni, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii.