• Cele douăsprezece bănci care au împrumutat societatea feroviară cu 120 de milioane de euro, în 2007, solicită acum garanţii guvernamentale pentru acelaşi împrumut
Băncile care au împrumutat Societatea Naţională CFR Marfă, cu 120 de milioane de euro, solicită, după doi ani, garanţii guvernamentale, pentru că societatea feroviară nu şi-a respectat, în totalitate, angajamentele luate în noiembrie 2007, la contractarea împrumutului.
Compania CFR Marfă a fost sancţionată acum o lună şi jumătate cu blocarea conturilor de către băncile creditoare pentru că a ieşit din condiţiile împrumutului. Negocierile dintre cele două părţi s-au finalizat cu un amendament la contractul de împrumut prin care compania de stat a fost sancţionată cu un comision de exceptare de 100.000 de euro, dar, mai ales, cu creşterea dobânzilor aferente împrumutului.
În plus, băncile creditoare vor acum şi garanţii suplimentare că îşi vor recupera banii împrumutaţi.
Contractul de amendament prevede o clauză prin care conducerea societăţii CFR Marfă se obligă să sprijine băncile creditoare în obţinerea de garanţii guvernamentale în faţa autorităţilor române.
Starea fianciară a companiei de stat s-a înrăutăţit considerabil în acest an. Conducerea companiei ne-a furnizat, săptămâna trecută, rezultatele financiare pe primele opt luni din acest an (adică exact perioadă dinainte de problemele cu băncile creditoare care au început în septembrie) de unde rezultă că pierderile CFR Marfă au crescut la peste 218 milioane de lei, de aproape cinci ori faţă de perioada similară a anului trecut. Societatea de transport feroviar şi-a diminuat, în primele opt luni din acest an, cifra de afaceri (670 milioane de lei) la aproape jumătate faţă valoarea obţinută în perioada similară a anului trecut.
Cele douăprezece societăţi bancare care au creditat acum doi ani CFR Marfă sunt: Raiffeisen Osterreich, Raiffeisen Bank, Banca Austria Creditanstalt, Alpha Bank AE, EFG Private Bank, MKB Romexterra Bank, MKB Bank Zrt, Piraeus Bank România, Commerzbank Zrt, Emporiki Bank România, Calyon şi Raiffeisen Landesbank