BAROMETRU FRAMES PENTRU ECONOMIA ROMÂNEASCĂ: "Accentuarea blocajului financiar ameninţă cu insolvenţe şi falimente în lanţ"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 7 ianuarie 2019

Frames: "Accentuarea inflaţiei, reducerea investiţiilor şi adâncirea crizei de pe piaţa muncii, printre cele mai mari temeri ale oamenilor de afaceri"

Investitorii susţin că anul 2019 se anunţă a fi unul al provocărilor, evoluţia pozitivă a economiei fiind pusă sub semnul întrebării, printre altele, de modificările fiscale, de preconizata scumpire şi restrângere a finanţării bancare şi de scăderea semnificativă a apetitului pentru investiţii, arată rezultatele unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames.

Potrivit sondajului, accentuarea blocajului financiar, creşterea fiscalităţii şi evoluţia negativă a cursului de schimb reprezintă principalele temeri ale investitorilor la început de an.

Reprezentanţii mediului de afaceri estimează că, anul acesta, economia românească va continua să crească, însă ritmul va fi unul mai redus faţă de 2018.

Conform Frames, 64% dintre cei chestionaţi în cadrul "Barometrului privind starea economiei" au indicat un avans al PIB-ului între 3-3,5%, în timp ce 23% au estimat o creştere economică sub nivelul de 3%, numai 13% dintre respondenţi indicând un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Totodată, barometrul arată că principalele provocări pentru mediul de afaceri ar urma să fie legate de posibila extindere a blocajului financiar, indicat de 71% dintre respondenţi; de o creştere a fiscalităţii (57%) şi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb (52%)".

Analiştii de la Frames estimează: "Dinamica plăţilor în economie reprezintă, pentru investitori, cea mai presantă problemă. Distanţa de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potenţialei reduceri a finanţării, această problemă s-ar putea accentua. Creditul furnizor s-a extins foarte mult, iar perioada medie de plată a ajuns, în unele sectoare, la şase-nouă luni. În condiţiile în care 90% din economie este formată din microîntreprinderi şi companii mici, slab capitalizate, accentuarea blocajului financiar ar putea genera insolvenţe şi falimente în lanţ".

De asemenea, aceştia subliniază că măsurile recente, în domeniul fiscal, anunţate în decembrie de Guvern, reprezintă o altă provocare majoră pentru investitori.

Experţii au mai spus: "Scumpirea şi restrângerea finanţării bancare se află în prim-plan. Investitorii se tem că băncile vor strânge şi mai mult robinetul creditelor, iar condiţiile de finanţare vor deveni şi mai drastice. Suprataxarea sis-temului financiar va afecta şi leasingul, costurile acestuia urmând să crească, în ton cu evoluţia cursului valutar".

Evoluţia cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei, au mai precizat aceştia. Întrebaţi cum văd evoluţia monedei europene în raport cu leul în 2019, peste 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro; 32% dintre ei se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei; în timp ce 14% estimează că moneda europeană va fi cotată, în acest an, sub nivelul de 4,7 lei.

Barometrul Frames mai arată: "Printre celelalte temeri indicate de investitori se află accentuarea inflaţiei, fenomen strâns legat de creşterea preţurilor la utilităţi (carburanţi, energie, gaze etc.), scăderea comenzilor, reducerea investiţiilor, incertitudinea privind cadrul fiscal şi adâncirea crizei de pe piaţa muncii".

Analiştii susţin că apetitul pentru investiţii se anunţă a fi mult mai temperat, anul acesta, iar, în condiţiile unui cadru fiscal impredictibil, pe fondul scumpirii utilităţilor şi a posibilei deprecieri a leului, oamenii de afaceri se tem că planurile de business ar putea fi date peste cap.

"Politica paşilor mărunţi va fi adoptată de tot mai mulţi investitori, mai ales că 2019 va fi un an plin de provocări şi în mediul politic, cu consecinţe pe măsură", au mai spus aceştia.

Frames: "Agricultura, comerţul, IT-ul şi transporturile - domeniile cu potenţial în 2019"

Potrivit oamenilor de afaceri ches-tionaţi în cadrul Barometrului Frames, sectoarele care vor aduce profit în anul acesta, sunt: agricultura (43%), comerţul (41%), sectorul IT (37%) şi transporturile (29%).

În acest sens, experţii companiei de consultanţă au declarat: "Imobiliarele, altădată în topul investiţiilor, se anunţă a fi un domeniu plin de provocări în 2019, pe fondul preconizatei stopări a Programului Prima Casă şi a restrângerii accesului la credite. După un an 2018 excelent, agricultura se anunţă a fi, şi în acest an, cel mai promiţător sector al economiei, alături de comerţ. IT-ul, de la producţia de software la serviciile de suport, continuă să se afle printre domeniile cu cea mai mare rată de profitabilitate, în timp ce transporturile vor continua să beneficieze de o cerere în creştere, pe fondul continuării politicilor de stimulare a consumului. În topul domeniilor de interes pentru investitori se mai află serviciile de depozitare, curieratul, industria mobilei şi serviciile de suport pentru populaţie"

Întrebaţi care ar fi măsurile pe care autorităţile ar trebui să le ia în 2019 pentru a asigura economiei un climat investiţional favorabil, peste 80% dintre investitori au indicat îngheţarea cadrului fiscal, atrage atenţia Frames. Specialiştii au subliniat: "Un Cod Fis-cal bătut în cuie - fără măsuri luate de pe o zi pe alta - care să ofere predictibilitate se anunţă a fi, şi în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relaţia cu autorităţile. Temerile investitorilor sunt că deciziile fiscale majore anunţate în decembrie anul trecut ar putea fi urmate, mai ales în primele două luni din 2019, de alte măsuri menite să taxeze şi mai mult mediul de afaceri, în contextul provocărilor bugetare".

În plus, printre alte cereri ale inves-titorilor, în relaţia cu autorităţile, se mai află extinderea infrastructurii de transport, reducerea birocraţiei adminis-trative, simplificarea metodologiei de acces la fondurile europene şi dezvoltarea serviciilor de suport informatizate, mai arată barometrul, analiştii companiei de consultanţă afirmând: "Simplificarea relaţiei dintre companii şi administraţie se află în prim-planul solicitărilor mediului de afaceri - mai puţine proceduri, acte, facilitarea serviciilor de asistenţă online, inclusiv de plată, şi reducerea birocraţiei din sectorul fondurilor UE, acolo unde accesul la finanţare rămâne în continuare extrem de dificil. Dezvoltarea infrastructurii rămâ-ne, bineînţeles, principala cerinţă a mediului de afaceri, indiferent că vorbim de autostrăzi, cale ferată, transport aerian şi naval. Atragerea investiţiilor străine, în sectorul greenfield, va depinde în mare măsură de modul în care autorităţile vor trata acest aspect".

Barometrul Frames privind economia românească a fost realizat în perioada 10 - 30 decembrie 2018, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb