BAROMETRUL IRSOP & SNSPA:  "Industria a continuat să piardă din elan, în mai"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 27 iunie 2018

"Industria a continuat să piardă din elan, în mai"

Industria a continuat să piardă din elan, în luna mai, potrivit barometrului IRSOP şi SNSPA. Acesta arată că scăderea activităţii s-a produs timp de două luni la rând - "mai puternic în aprilie faţă de martie şi ceva mai uşor în mai faţă de aprilie". Potrivit specialiştilor de la IRSOP, de fiecare dată, activitatea s-a redus la aproape toţi indicatorii măsuraţi de barometru. Aceştia menţionează: "Pierderea elanului reprezintă un semnal îngrijorător, pentru că urmează lunile de vară, când activitatea scade oricum din motive sezoniere, iar recuperarea creşterii pierdute este aproape imposibilă. În plus, încrederea managerilor a început să se topească mai rapid. Aşteptările lor pentru următoarele luni au atins nivelul cel mai coborât din acest an".

Barometrul IRSOP arată că volumul producţiei a scăzut la 59 de puncte faţă de 60 în aprilie şi 65 în martie: "Creşterea rămâne pozitivă, dar e mai slabă decât în mai 2017, iar o scădere timp de două luni sugerează un gol mai substanţial la nivelul cererii interne şi externe".

În ceea ce priveşte producţia, stocurile au început să se golească, pe fondul scăderii comenzilor şi a producţiei. Indicatorul a coborât de la 50 de punc­te la 47, în zona de contracţie, potrivit sursei citate.

Comenzile noi au scăzut de la 59 la 58 de puncte. "Aparent, scăderea este mică, dar persistenţa ei creează riscuri mari", conform IRSOP, care arată că industria ar putea produce mai puţin, în lunile care urmează. Nici un alt factor nu erodează încrederea managerilor la fel de puternic precum declinul comenzilor, mai arată barometrul citat.

Comenzile pentru export au scăzut mai drastic, de la 55 de puncte în aprilie la 52 în mai. Exportatorii au probleme mai mari decât în perioada similară din 2017. Media indicatorului pentru comenzi la export pe primele 5 luni din 2018 este numai 55, faţă de 60 în aceeaşi perioadă din anul trecut. Scăderea este destul de alarmantă şi poate fi asociată cu încetinirea ratei de creştere şi a cererii din zona euro.

Importurile de materii prime au cres­cut, însă, de la 57 de puncte în aprilie la 61 în mai. Pe termen mediu şi lung, importurile sunt mai instabile şi influenţate de un număr mai mare de factori diferiţi decât exporturile, conform IRSOP.

Pe partea de cerere, numărul angajaţilor a atins pragul de jos al zonei de expansiune - 50 de puncte, sub 50 începând contracţia. "Rezultatul era previzibil, pe baza tiparului din 2016 şi 2017. Pe timp de vară, industria dis­ponibilizează un număr de salariaţi din cauza influenţelor sezoniere descendente asupra producţiei. Dacă nu apare un boom de comenzi noi, ne putem aştepta ca în perioada iunie-august indicatorul pentru numărul de angajaţi să coboare în zona de contracţie, sub 50 de puncte", avertizează barometrul IRSOP.

Acesta menţionează că o ameninţare pentru industrie este reprezentată de costurile de producţie. Acest indicator s-a situat, în mai, la 69 de puncte în zona de creştere, cu 1 punct mai puţin decât în aprilie.

Preţurile încasate de firme au cres­cut uşor, de la 60 în aprilie la 61 în mai. O tendinţă de creştere a preţurilor, în condiţii de scădere a comenzilor şi a producţiei, ar putea semnala un efect de inflaţie.

Indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 66 puncte în aprilie, la 63 în mai. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. Încrederea managerilor s-a redus cel mai mult la capitolele comenzi interne şi externe, volumul producţiei şi importurile de materii prime, arată sursa citată. Scăderea efectivă a activităţii, în mai faţă de aprilie, însoţită şi de scăderea aşteptărilor viitoare ale managerilor sugerează că sunt puţine şanse să vedem un reviriment spectaculos în lunile care urmează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb