Preşedintele Traian Băsescu consideră că la nivelul UE este necesară o politică comună de interconectare a sistemelor de aprovizionare cu ţiţei.
Şeful statului a făcut această apreciere ieri, la finele unei întrevederi cu omologul său leton, Valdis Zatlers, aflat în vizită oficială în ţara noastră, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la recunoaşterea Letoniei de către România şi a 20 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
La finalul discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu a declarat, citat de Agerpres: "Din păcate, în acest moment, la nivelul UE nu se discută o politică europeană a sistemelor de aprovizionare cu ţiţei şi de transport al ţiţeiului pe teritoriul UE. Am convingerea că, destul de repede, va trebui să adăugăm şi această a treia componentă la un sistem energetic sigur pentru UE".
Şeful statului a apreciat că interconectarea sistemelor de alimentare cu ţiţei va duce astfel la completarea politicii energetice a UE care, la momentul actual, este structurată pe doi piloni - interconectarea sistemelor energetice şi interconectarea infrastructurilor de transport gaze.
Traian Băsescu a declarat: "O politică energetică unitară este unul din obiectivele majore ale politicii europene. Când mă refer la o politică energetică unitară, mă refer la câteva lucruri esenţiale şi anume interconectarea sistemelor energetice, interconectarea infrastructurilor de transport gaze. Deocamdată acestea sunt cele două mari priorităţi şi faptul că ele există s-a manifestat şi luna trecută, când la iniţiativa preşedintelui Barroso, s-a făcut o discuţie pe interconectarea nord-sud în ceea ce priveşte resursele de gaze".
La rândul său, preşedintele leton Valdis Zatlers a menţionat că atunci când se vorbeşte despre energie ar trebui înţeles că ţintele acestor politici sunt îndreptate, în primul rând, către o aprovizionare sigură şi un preţ rezonabil.
Valdis Zatlers a explicat: "Asta vor consumatorii. (...) Dacă oferim variante multiple în privinţa aprovizionării înseamnă şi să diversificăm rutele de aprovizionare, iar preţurile ar putea să coboare. De asta avem nevoie, precum şi de o înţelegere clară a faptului că toate regiunile Europei sunt conectate".
Potrivit preşedintelui leton, în interiorul UE nu ar trebui să existe o politică energetică pentru regiunea baltică sau a Europei Centrale, ci este necesară o politică energetică unitară.
Şeful statului leton a mai afirmat că statele UE trebuie să lucreze în acest sens împreună, scopul final fiind "energie sigură şi ieftină".
• Preşedintele leton: României nu ar trebui să i se impună noi condiţionalităţi privind aderarea la Schengen
Preşedintele Letoniei, Valdis Zatlers, a mai afirmat că ţării noastre nu ar trebui să îi fie impuse noi condiţionalităţi în procesul de aderare la Spaţiul Schengen.
Valdis Zatlers a declarat: "Am discutat (n.r. - cu preşedintele Traian Băsescu) şi chestiunea aderării României la Schengen, a circulaţiei libere a cetăţenilor, care ar trebui să fie neîngrădită şi suntem de acord că nu ar trebui să fie impuse noi condiţionalităţi la aderarea României la zona Schengen". Liderul leton a mai precizat că, pe lângă chestiunile europene şi locale, au mai fost abordat şi subiecte bilaterale, adăugând că, în ultimii cinci-şase ani, relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit foarte mult.