Băsescu, despre Teodorovici: "Dandy" şi "discotecar"

V.B.
Macroeconomie / 18 septembrie 2014

Băsescu, despre Teodorovici: "Dandy" şi "discotecar"

Şeful statului a promulgat Legea reducerii CAS cu 5%

Băsescu, despre afirmaţiile Ioanei Petrescu: "O abordare tâmpă"

Actualizare 20:38 Ponta: "Prin reducerea CAS, putem să creăm mai multe locuri de muncă"

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va duce la crearea mai multor locuri de muncă, a afirmat în această seară premierul Victor Ponta, exprimându-şi acordul cu poziţia ministrului Finanţelor, potrivit căreia statul nu creează direct locuri de muncă în sectorul privat, ci asigură condiţiile pentru acest lucru.

Prim-ministrul a explicat: "Am aflat că, în sfârşit, avem realizat un proiect important pentru economia românească, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. În felul acesta. putem să creăm mai multe locuri de muncă, să avem mai multă muncă la alb şi, ca orice proiect din România, în loc să se facă rapid, se face mai greu, dar important e că îl realizăm".

Şeful Executivului şi-a exprimat susţinerea pentru opinia ministrului de Finanţe, care afirmase că statul nu creează direct locuri de muncă pentru sectorul privat: "În lumea privată, statul nu creează locuri de muncă directe, că nu mai suntem în comunism, ci creează (şi asta a spus ministrul foarte bine, iar cei care au avut răbdarea şi inteligenţa să citească tot răspunsul au înţeles) condiţiile pentru ca firmele private să creeze locuri de muncă", a afirmat Ponta.

Astfel, prim-ministrul a calificat drept "incorecte" "atacurile" pe care le-a observat şi din partea lui Băsescu împotriva "tinerilor cu studii care se întorc în ţară", precum ministrul Finanţelor Publice.

---

Actualizare 19:52 Băsescu, despre afirmaţiile Ioanei Petrescu: "O abordare tâmpă"

Preşedintele Traian Băsescu a calificat drept "o abordare tâmpă" afirmaţiile ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, potrivit cărora nu este "treaba Guvernului să creeze locuri de muncă".

"Nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost o abordare tâmpă, când tu ai obligaţia să derulezi programe europene şi spui că nu ai obligaţia să creezi locuri de muncă. Îmi par nişte oameni care trăiesc în altă lume şi pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc", a opinat Băsescu.

Ţara noastră "nu va ieşi din dificultate până nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă", a subliniat şeful statului.

"Nu am crezut că în România o să aud în 2014 un ministru care spune: < Nu e treaba Guvernului crearea de locuri de muncă >", a punctat Băsescu.

---

Actualizare 19:31

Preşedintele Traian Băsescu l-a calificat, în această seară, drept "dandy" şi "discotecar" pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, criticând "poveştile" pe care le spune despre alocările de bani UE pentru ţara noastră.

"Mă întreb cum o să răspundă premierul şi ministrul Finanţelor la această realitate: la Dezvoltare Regională, avem alocate 3,9 miliarde şi am cheltuit 1,9 miliarde, deci avem disponibile 2 miliarde. Aici, sunt lucrări de infrastructură locale, deci locuri de muncă. Poate află şi doamna ministru (al Finanţelor - n.r.) că Guvernul are şi această pârghie. La Mediu, avem alocare de 4,4 miliarde euro de la UE şi am cheltuit 1,5 miliarde, deci avem încă 1,9 miliarde euro, spre exemplu pentru îndiguiri, să nu mai vină apele peste noi. Dacă s-ar face aceste lucrări, s-ar crea locuri de muncă. La Transporturi, 2,8 miliarde, cheltuiţi 1,5 miliarde, sunt 1,7 miliarde euro cu care se pot crea locuri de muncă. Ca să nu vorbim de nepreţuita doamnă Plumb, care a dat un răspuns absolut neprofesionist la afirmaţiile pe care le-am făcut în weekendul trecut, şi pe urmă îl citez şi pe acest dandy de la Fonduri Europene", a comentat Băsescu.

Şeful statului a continuat, afirmând că la Resurse Umane "avem 3,4 miliarde euro şi s-a cheltuit sub 1 miliard, au rămas necheltuite 2,4 miliarde euro".

"Din Fondurile de Coeziune, e raportarea de la 8 septembrie a UE, nu poveştile pe care le spune discotecarul ăsta sau doamna Plumb sau premierul. Am cheltuit 37,5% din fondurile alocate. Totalul înseamnă 19 miliarde euro, mai avem necheltuiţi 12 miliarde euro care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2015", a mai spus Traian Băsescu.

---

Actualizare 19:26 Băsescu: "Guvernul va putea plăti pensiile fără probleme în acest an"

Guvernul, "probabil", va putea plăti pensiile "fără probleme" în acest an şi nu va avea dificultăţi să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că este beneficiarul "taxei pe stâlp" şi al accizei pe combustibil, susţine Traian Băsescu.

Totuşi, a adăugat şeful statului, pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 la 17, 5 miliarde lei.

"În afară de acest deficit pe care legea îl creează, România mai are câteva obligaţii, dintre care una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care în 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8-0,9% din PIB, alte 5 miliarde lei. În 2015, trebuie să avem o creştere de cel puţin 0,3% din PIB la apărare, alte 2,5 miliarde lei. În sfârşit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe şi la finanţările nerambursabile de la UE", a comentat Băsescu.

Şeful statului a amintit şi de suprapunerea a două programe europene: 2007-2013 şi 2014-2020.

"În cazul în care acordul cu FMI continuă, el se termină în mai 2015, deci trebuie să creştem cu 10% cofinanţarea la toate proiectele. Evaluarea mea în acest este că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minimum încă 2,5 miliarde lei. Dacă le luăm pe toate la un loc, avem 15 miliarde lei. Din experienţă, afirm că acest lucru nu e posibil. 15 miliarde lei înseamnă 3,2 miliarde euro în plus la Buget, ceea ce mi se pare greu de atins", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a presupus că, până la finele anului, Guvernul are câteva soluţii.

"Una, foarte probabilă: anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidenţiale. A doua: creşterea taxelor. Nu există soluţie, nu există alternativă la aceste două măsuri. Dacă ai fantezie, îţi poţi imagina o revenire parţială, deci revenirea la o creştere de 3% la CAS şi introducerea de câteva taxe. Mai sunt soluţii. Sigur, ele contravin flagrant cu minciunile Guvernului", a opinat Traian Băsescu.

---

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în această seară, că a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, calificând-o drept "bună", dar "nesustenabilă".

"Am întors legea la Parlament, considerând că, deşi e bună, nu este sustenabilă, în condiţiile actuale şi ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă; în rest, puterea şi ACL au votat şi a doua oară această lege", a spus Băsescu.

Şeful statului a mai opinat că legea este "extrem de simplă" şi că "nu pune probleme de neconstituţionalitate".

"Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege despre care ştiu, din capul locului, că e mai mult decât constituţională. Deci am promulgat-o", a afirmat Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb