Băsescu: "România nu are sentimentul că va fi atacată de Rusia"

V.B.
Internaţional / 5 mai 2014

Băsescu: "România nu are sentimentul că va fi atacată de Rusia"

Băsescu: "Început de război civil în Ucraina, iar România susţine integritatea ei teritorială"

Băsescu: "Un război civil în Ucraina nu are şanse să implice România"

Ponta vrea să dezbată situaţia Ucrainei şi a Republicii Moldova în următorul CSAT

Băsescu: "România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare"

Băsescu: "Sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia, dar nu vor fi rechemaţi"

Băsescu: "România are capacităţi de a primi refugiaţi ucraineni"

Băsescu, despre separatişti: "Civilii nevinovaţi nu iau ostateci, nu doboară elicoptere"

Ţara noastră nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, ţinând să îl corecteze pe premierul Victor Ponta, care spusese sâmbătă că "ne paşte un război".

Şeful statului a opinat că afirmaţiile prim-ministrului au fost "făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară, dar (afirmaţiile lui Ponta - n.r.) nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile", una dintre aceste declaraţii fiind cea potrivit căreia "ne paşte un război".

"Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul la Craiova", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a explicat că ţara noastră participă la "efortul de descurajare" a instabilităţii din regiune: "România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate".

Ponta vrea să dezbată situaţia Ucrainei şi a Republicii Moldova în următorul CSAT

Sâmbătă, prim-ministrul Victor Ponta declarase, la Fabrica de Avioane din Craiova, că situaţia din Ucraina, "care se agravează de la o zi la alta, reprezintă pentru România cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", iar ţara noastră trebuie să fie cât mai bine pregătită pentru toate provocările de la graniţă.

Totodată, Ponta le-a spus reprezentanţilor fabricii că, "deşi ne paşte un război", vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi.

Şeful Executivului s-a urcat la manşa unui avion IAR 99 Şoim şi a întrebat personalul fabricii ce echipamente militare poate transporta un asemenea aparat de zbor, premierul primind explicaţii de la aceştia referitoare la posibilităţile avionului de a transporta tehnică militară.

Victor Ponta a afirmat că, la viitoarea reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va propune analizarea situaţiei din Ucraina şi modalităţile prin care România poate proteja Republica Moldova: "Vreau să fim cât de bine pregătiţi se poate pentru toate provocările de la graniţa de răsărit, vreau ca România să fie pregătită alături de aliaţii NATO să asigure cu responsabilitate siguranţa viitorului României şi, în acelaşi timp, vreau ca în următorul CSAT să pregătim, şi din partea guvernamentală, şi din partea celorlalte instituţii ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modalitatea prin care putem să protejăm identitatea şi drumul european al Republicii Moldova".

În replică, sâmbătă seară, la ieşirea dintr-un restaurant, Traian Băsescu a spus că situaţia Ucrainei a fost discutată demult în CSAT, dar Victor Ponta nu şi-a dat seama când.

Băsescu: "România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare"

De asemenea, într-o conferinţă de presă susţinută în după-amiaza zilei de ieri, Băsescu a arătat că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituţiei sale, Moldova este un stat neutru.

Şeful statului a comentat: "Vreau să informez şi pe români, şi pe moldoveni, şi cancelariile occidentale, aliaţii noştri că România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace miltare. Şi asta plecând chiar de la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o ţară democrată, trebuie să respectăm statutul constituţional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova"

Şeful statului a spus că prim-ministrul trebuie să ajute Republicii Moldova prin acordarea de prioritate proiectelor de interconectare energetică: "Cred că ceea ce ar trebui să-l preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la declaraţii la fapte. Eu nu am mijloace să fac ce trebuie făcut; mijloacele sunt la guvern. Dar trebuie să dea prioritate, dacă vrea să ajute Republica Moldova, dacă vrea să apere Republica Moldova, proiectelor de ingerconectare energetică",

În acest context, Băsescu a amintit de cele două linii de 400 de kilovolţi (Iaşi-Ungheni-Străuşeni şi Suceava-Bălţi), de finalizarea urgentă a lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni şi extinderea lui de pe magistrala Iaşi-Ungheni până la Chişinău.

"Acestea sunt modalităţi prin care putem apăra Republica Moldova, pentru că altfel totul rămâne o demagogie", a subliniat Traian Băsescu, amintind că ţara vecină este dependentă energetic de importurile de energie electrică şi de gaze naturale din Federaţia Rusă.

Preşedintele a mai opinat că Guvernul poate ajuta Moldova "prin punerea în aplicare cu prioritate a proiectelor de interconectare, a proiectelor prin care îi ajutăm ca instituţiile lor să evolueze pozitiv în direcţia justiţie şi afaceri interne, prin punerea la dispoziţie a sumelor promise pentru renovarea şcolilor".

"Aşa putem apăra Republica Moldova, nu lansând afirmaţii neclare", a punctat Băsescu.

Băsescu: "Sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia, dar nu vor fi rechemaţi"

Tot ieri, Traian Băsescu a relatat că în ultima şedinţă a CSAT a fost evaluată situaţia rezerviştilor din Spania şi Italia, concluzia fiind că sunt "destul de mulţi", dar a precizat că nu vor fi rechemaţi.

"Analiza s-a făcut încă din CSAT-ul trecut. (...) Nu este un lucru excepţional, el se face prin lege la fiecare patru ani (era al patrulea an), dar, în plus, au fost şi nişte faze de reacţie ale NATO. Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO", a spus Băsescu, adăugând că s-a ajuns la concluzia că "sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia".

Şeful statului a precizat că nu se pune problema rechemării lor, ci doar a unei evaluări: "Nu ne punem problema rechemării. Deocamdată, avem evaluări. V-am spus: nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat. Dar evaluările se fac, şi confom legii române, şi conform procedurilor NATO".

Pe 23 aprilie, Băsescu declara că trebuie refăcută capacitatea de a aduce rezerviştii sub arme, dacă este nevoie, mulţi fiind plecaţi la muncă în străinătate, precizând că problema fusese discutată în CSAT.

"S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi rezervişti sunt la muncă în Spania, în Italia, în Germania. Deci este un subiect pe care CSAT îl va analiza în perioada următoare, el a făcut subiect de discuţie în ultimul CSAT", a spus şeful statului.

Ieri, preşedintele a spus că unii analişti susţin că România este în stare de război, ceea ce "l-a influenţat şi pe premierul Victor Ponta" când a declarat, sâmbătă, că "ne paşte un război".

"România nu este în stare de război şi nu va fi, dar România are obligaţia să-şi ia măsuri de descurajare a agresivităţii în regiune, pentru a face faţă, împreună cu aliaţii din NATO, dacă e nevoie, unei forţe de interpunere, unei forţe de menţinere a păcii, dar nu pentru un război", a subliniat Băsescu.

Întrebat câte forţe de interpunere poate pune ţara noastră la dispoziţie, preşedintele a răspuns: "Atâta cât ni se va cere. Dacă va fi cazul".

Referitor la o eventuală hotărâre a ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind efectuarea stagiului militar pentru persoanele sub 35 de ani, preşedintele Traian Băsescu a declarat că există lege prin care armata română a devenit una de profesionişti: "Nu poate fi o hotărâre, atâta timp cât este o lege care a făcut ca România să aibă o armată de profesionşti. Nu poate hotărî ministrul Duşa aşa ceva".

Traian Băsescu a mai comentat: "Armata română este una dintre cele mai bine instruite armate din regiune, având în vedere că de 11 ani participă la operaţiuni militare în Irak, care s-au terminat, şi în Afganistan. Deci trupa în România este foarte bine instruită şi este mult mai eficientă decâr o armată neprofesionată care îşi înrolează pentru câteva luni, 9 luni, sau pentru 13-14 luni, tinerii de 18, 20 de ani. Armata română este o armată care, de 11 ani, s-a călit în teatre de operaţii reale. Deci este o armată foarte bine instruită".

Băsescu: "Un război civil în Ucraina nu are şanse să implice România"

Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că este esenţial să se evite un război civil generalizat în Ucraina, dar, dacă se va declanşa, nu are şanse să implice ţara noastră, cu atât mai mult cu cât minoritatea română din Ucraina a avut şi are o poziţie "extrem de echilibrată", loială puterii de la Kiev.

Şeful statului a explicat: " Credem că lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe care o are minoritatea românească din Ucraina. Ştim poziţiile pe care le au liderii minorităţii româneşti din Ucraina. Apreciem foarte mult că respectă originile, cultura, obiceiurile, dreptul de a învăţa în limba română, dar să fie loiale statului pe teritoriul căruia trăiesc. Spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean".

Liderul de la Cotroceni a subliniat necesitatea găsirii "formulelor rapide de evitare a disputelor dintre Kiev şi separatişti", dată fiind îngrijorarea autorităţilor române pentru coetnicii noştri din Ucraina.

"Dacă nu se reuşeşte urgent punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegerile prezidenţiale (programate pentru 25 mai - n.r.). Un preşedinte ales numai cu voturile din centrul şi din vestul Ucrainei riscă să stimuleze ruperea Ucrainei", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a dat asigurări că nu există riscul ca ţara noastră să fie angrenată într-un război, dar putem fi foarte puternic afectaţi de instabilitatea generată de un eventual război civil în statul vecin, ceea ce va aduce prejudicii modului în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe, dar şi importurilor şi exporturilor.

Preşedintele român a mai arătat că responsabilitatea Rusiei în actualele tensiuni din Ucraina este una majoră, ca urmare a anexării "ilegitime" a Peninsulei Crimeea.

"Responsabilitatea Federaţiei Ruse în crearea acestei situaţii, urmare a anexării ilegitime a Crimeei, este majoră. La fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre, declanşarea situaţiei din Ucraina este rezultatul direct al acţiunilor Rusiei din Crimeea şi al stimulării separatismului, prin propaganda care se face şi prin specialiştii care îi asistă pe separatişti", a mai spus Băsescu.

Băsescu: "Început de război civil în Ucraina, iar România susţine integritatea ei teritorială"

Liderul de la Cotroceni a dat asigurări că ţara noastră este "un susţinător fără rezerve" al integrităţii teritoriale a Ucrainei, apreciind că, în momentul de faţă, există "toate elementele" unui "început de război civil".

Domnia sa a explicat: "România este un susţinător fără rezerve al integrării teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul Ucrainei, dar şi în sudul Ucrainei, lucrurile se complică. În momentul de faţă, sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. În mod categoric, guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului pe întreg teritoriul".

Şeful statului a mai afirmat că numărul mare de victime din confruntările ultimelor zile ridică "ridică problema profesionalismului" cu care sunt întreprinse intervenţiile puterii interimare de la Kiev împotriva separatiştilor proruşi.

"Este un punct de vedere pe care din analiza cu structurile de securitate ale statului român ţin să îl exprim", a subliniat Băsescu.

Băsescu: "România are capacităţi de a primi refugiaţi ucraineni"

Preşedintele Traian Băsescu susţine că ţara noastră are capacităţi de a primi refugiaţi din Ucraina dacă se va ajunge la acest lucru, oficialul amintind numărul mare de hoteluri din România, pe care statul le-ar putea folosi contra cost.

Răspunzând la o întrebare pe această temă, domnia sa afirmat: "Da, şi vă dau un exemplu: gândiţi-vă câte hoteluri are România, hoteluri pe care statul român le-ar putea utiliza contra cost pentru a primi refugiaţi. Slavă Domnului, din punctul acesta de vedere avem capacitate".

Băsescu, despre separatişti: "Civilii nevinovaţi nu iau ostateci, nu doboară elicoptere"

Traian Băsescu a calificat drept "cel puţin mincinoasă" poziţia Rusiei, potrivit căreia forţele de securitate ale Ucrainei ar fi atacat civili nevinovaţi, adăugând că evenimentele din Odesa devin periculoase, prin proximitatea cu graniţa României.

Domnia sa a comentat: "România respinge, repet: România respinge o astfel de susţinere, care este cel puţin mincinoasă. Civilii nevinovaţi nu iau ostateci şi declară prizonieri de război membri ai delegaţiei OSCE de supraveghere a situaţiei din Estul Ucrainei. Civilii nevinovaţi nu doboară elicoptere ale forţelor armate ale Ucrainei. Civilii nevinovaţi nu ocupă sedii ale instituţiilor statului ucrainean, mai ales prin utilizarea forţei. Civilii nevinovaţi, aşa cum îi vede Moscova, nu declară că formează o armată care să se îndrepte asupra Kievului, declaraţii făcute în cursul zilei de ieri".

Şeful statului a opinat că evenimentele de la Odesa devin periculoase, putându-se constitui în "elementul de declanşare a unui război civil masiv, nu numai a începutului unui război civil". În acest context, Băsescu a apreciat că propunerea eurocomisarului Catherine Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă care să stabilească responsabilii pentru victimele de la Odesa este una "absolut necesară", care "trebuie susţinută de toate statele UE".

"Indiferent de cine este responsabil, trebuie să răspundă în faţa legii, cu atât mai mult dacă această responsabilitate este a instituţiilor statului ucrainean".

Astfel, Traian Băsescu consideră că s-a ajuns într-un punct în care legitimitatea alegerilor prezidenţiale ucrainene din 25 mai "este pusă sub semnul întrebării".

Totodată, preşedintele a afirmat că recentele convorbiri la nivel înalt dintre Rusia şi SUA nu au rezultate concludente: "Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi, aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări. Fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Washington şi Moscova este unul care nu va duce nicăieri, ba, dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil".

Băsescu le-a propus Rusiei şi Statelor Unite "să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti", în caz contrar crescând riscul unui război civil în Ucraina, care ar dăuna României, prin proximitatea ţării noastre faţă de portul Odesa.

"Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple, cu atât mai mult cu cât ceea ce evaluam la un moment dat, extinderea conflictului către sudul Ucrainei, s-a produs deja, prin acţiunile de la Odesa. Regiunea Odesa are frontiera pe braţul Chilia", a detaliat Băsescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Observ ca ziarul bursa are mentalitate de butic de coltul blocului. Articolele sunt semnate cu initiale. Daca a fost vacanta de 1 Mai, ziarul nu apare nici vineri. Bugetarii ar gfi invidiosi.

    1. asa poate intelege mai bine comportamentul lui homo politicus, homo economicus si homo finantzus. Eu astazi upgradez abonamentul meu si pentru versiunea printata. Pacat ca declaratia domnului Victor-Viorel s-a oprit la soim. Macar acolo o broscuta si pentru clipele de tandrete la 20 de cm deasupra solului era buna pentru optimismul celor care au crezut in capacitatea si forta de imponderabilitate a dumnealui :-)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb