Băsescu şi Sarkozy au anunţat cel de-al şaptelea partener al Nabucco?

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 5 februarie 2008

Întrevederea de ieri dintre preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a avut un final surprinzător, cu un anunţ care a bulversat întreaga Europă. Preşedintele Băsescu a declarat că România susţine firma franceză "Gaz de France" pentru a intra ca asociat în proiectul Nabucco: "Am convenit ca firma de stat să fie asociată proiectului Nabucco, România urmând să fie un susţinător al Gaz de France în angajarea proiectului Nabucco".

Ştirea a şocat în măsura în care conducerea companiei de proiect pentru gazoductul Nabucco a anunţat pentru astăzi, la Viena, semnarea cu grupul german RWE documentele pentru acceptarea celui de-al şaselea partener în proiect, alături de OMV Austria, MOL Ungaria, Transgaz România, Bulgargaz Bulgaria şi Botas Turcia. RWE concurează de mult timp cu Gaz de France în obţinerea poziţiei de asociat în proiectul Nabucco. Aceste detalii privind ceremonia oficială de astăzi sunt prezentate în invitaţia trimisă ieri, de către Ministerul Economiei şi Muncii din Austria, către reprezentanţii presei şi către oficialii români aşteptaţi la Viena. Invitaţia a parvenit presei înainte de discursul preşedintelui Băsescu.

Declaraţia preşedintelui României a fost preluată imediat de agenţiile străine de ştiri şi a căpătat mai mult sens aseară, când AFP a anunţat că "Gaz de France" ar trebui să devină cel de-al şaptelea partener în proiectul Nabucco. Sursele citate de "Thomson Financial" confirmă existenţa discuţiilor dintre partenerii Nabucco privind acceptarea celui de-al şaptelea asociat.

Proiectul Nabucco prevede construcţia unui gazoduct de 3.300 km, în valoare totală de aproape cinci miliarde de euro. Acesta va transporta gaz din bazinul Mării Caspice spre Uniunea Europeană, trecând prin Turcia şi sud-estul Europei, pentru a reduce dependenţa europenilor faţă de importurile provenite din Rusia. Construcţia este programată să înceapă în 2009.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. N-ul iubesc pe Sarkozy, mai ales prin faptul ca a ajuns sa conduca Franta din postura de "emigrant" si pt ca-l cred omul lui Soros insa vestea ma bucura pt ca le da bine in cap rusilor si mai ales rusofililor.

    1. Sarkozy este ruda cu aia care ne-au facut-o si rusilor si noua.inca din 1917 . Dar fi realist mai mult de 45 % din toate zacamintele fosile din zona mentionata este in mana Gazpromului

      Apoi mai si citeste ca sa vezi cum si cine profita, la noi vor fii firmiturile. In pus ce-ai cu rusii ca nu ei au inventat comunismul si pe alde Ceausescu si restul gastii de acum. Mai sazi un pic si ai gindeste ca pina in 1920, independenta si unirea Romaniei Mari, direct si indirect s-a datorat contributiei Rusiei, pe atunci Franta si Anglia nu erau de loc de acord caci ambele iubeau Turcia,si nu confunda pe criminalul de Stalin si gasca lui de banditi creatori de comunism si alte Internationale cu singurul scop de a desfiinta statele nationale , cu Rusia , nu rusii ne-au adus comunismul ca si ei erau vai de mama lor, ci prietenii lui Stalin din West ne-au facut tara cadou lui Stalin si pe noi procopsit cu comnismul khazar. Incearca sa fii realist, si evident nu esti obligat sa iubesti pe nimeni, decit pe tine, dar te intreb eu cine a vindut tara de atitea ori pe la Inalte Porti Straine !? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb