Actualele pachete de ţigarete vor fi prezente la vânzare până la data de 20 mai 2017, anunţă British American Tobacco (BAT) România.
Producătorul de ţigarete menţionează, ca reacţie la promulgarea recentă a legii care transpune Directiva Europeană a Tutunului: "Producţia ţigaretelor în pachetele actuale va fi oprită odată cu intrarea în vigoare a legii, adică în 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, dar acestea se vor mai găsi pe piaţă până la epuizarea stocurilor, însă nu mai târziu de 20 mai 2017. Tot la intrarea în vigoare a legii va începe şi producţia conform noilor reglementări. (...)
Potrivit legii adoptate de către Parlament, produsele mentolate vor fi prezente pe piaţă până în luna mai 2020, indiferent dacă mentolul se regăseşte într-o capsulă, în filtru, hârtie sau în amestecul de tutun, ori în ambalaj. Produsele cu alte arome decât mentol vor ieşi gradual de pe piaţă în primele luni ale anului următor, comercializarea lor fiind permisă până pe 20 mai 2017.
Aşadar, British American Tobacco România îşi asigură clienţii că toate ţigările mentolate vor continua să fie disponibile pe piaţa legală, aşa cum s-a întâmplat în toate ţările europene în care a fost deja transpusă Directiva Europeană".
Precizările BAT vin după ce, ulterior promulgării noii legi, Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului, a afirmat că, potrivit modificărilor aduse de deputaţi în comisii, ţigările mentolate vor mai putea fi comercializate până în 2019, însă vor dispărea de pe piaţă cele cu capsulă, iar pachetele cu astfel de ţigări care se află acum pe piaţă vor putea fi puse în vânzare până la 20 mai 2017. Magdalena Ciobanu a precizat: "În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, va trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli. Ţigările mentolate vor mai putea fi comercializate din păcate până în 2019".
BAT menţionează şi că interzicerea aromelor nu se aplică şi produselor din tutun care nu ard, acestea putând fi folosite în continuare în spaţiile publice.
Principalele modificări ce vor fi implementate la nivelul pachetelor de ţigarete, conform noii legi sunt eliminarea informaţiilor referitoare la gudron, nicotină şi monoxid de carbon şi introducerea avertismentelor combinate de sănătate (text şi imagine) pe 65% din suprafaţa pe care sunt aplicate.
În opinia BAT, introducerea noilor reglementări permite industriei legale a tutunului să îşi planifice procesul de producţie în aşa fel încât să nu existe blocaje care să pună veniturile bugetare în pericol. România pierde deja mai mult de 600 de milioane de euro anual către piaţa neagră, în ciuda eforturilor comune ale autorităţilor române şi ale industriei tutunului.
În acest context, British American Tobacco România îşi doreşte să lămurească unele informaţii eronate care au circulat în spaţiul public şi care pot determina clienţii să se reorienteze către produse de contrabandă.
Legea care transpune şi la noi Directiva Europeană pe Tutun 40/2014 a fost promulgată, recent, de preşedintele Klaus Iohannis.
Cu o întârziere de cinci luni de la termenul limită de aprobare, această lege a fost adoptată în 18 octombrie de plenul Camerei Deputaţilor. Reglementările europene ar fi trebuit transpuse în legislaţia noastră cel târziu la data de 20 mai 2016, Comisia Europeană notificând deja România pentru netranspunerea acestei directive.
Industria tutunului a solicitat în mai multe ocazii adoptarea acestei legi, astfel încât producătorii din domeniu să-şi poată conforma produsele noilor reglementări.