Banca Centrală Europeană (BCE) a dat, astăzi, în judecată Letonia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru demiterea ilegală a guvernatorului Băncii Naţionale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, şi totodată a solicitat ca o parte din puterile guvernatorului să fie restabilite, informează Reuters.
Într-un caz fără precedent pentru BCE, în luna februarie a acestui an, Ilmars Rimsevics a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie din Letonia ca urmare a acuzaţiilor de corupţie şi i s-a interzis să mai exercite atribuţiile de guvernator al Băncii Naţionale a Letoniei. În plus, Ilmars Rimsevics, a fost împiedicat să ia parte la reuniunile consiliul guvernatorilor BCE, inclusiv la şedinţele de politică monetară.
Miercuri, cu ocazia unei prime audieri la CJUE, avocaţii Băncii Centrale Europene au susţinut că absenţa lui Ilmars Rimsevics riscă să afecteze reputaţia BCE, ar putea aduce atingere independenţei BCE şi ameninţă să provoace întârzieri în procesul de luare a deciziilor, în condiţiile în care o ţară membră a zonei euro este privată de votul său.
BCE a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să restabilească acele puteri ale guvernatorului Băncii Naţionale a Letoniei care au legătură cu sarcinile sale la BCE, inclusiv deciziile de politică monetară şi cele de supervizare bancară, excepţie făcând cazurile de supervizare care au legătură cu Letonia.
Acuzat că ar fi cerut şi acceptat mită de cel puţin 100.000 de euro, lui Ilmars Rimsevics i s-a interzis să părăsească Letonia chiar dacă până acum nu a fost încă acuzat în mod oficial iar ancheta este în continuare într-un stadiu preliminar.
Cazul Ilmars Rimsevics ar putea fi un test pentru BCE având în vedere că şi Slovenia nu are în prezent un vot în consiliul guvernatorilor BCE, deoarece autorităţile de la Ljubljana nu au numit încă un nou guvernator al Băncii Centrale după ce fostul guvernator a demisionat pentru a ocupa o altă funcţie.