BCE a lansat proiectul privind euro digital

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2021

BCE a lansat proiectul privind euro digital

Faza de cercetare a proiectului va dura 24 de luni Designul monedei se va baza pe preferinţele utilizatorilor şi pe sfaturile comercianţilor şi intermediarilor Un euro digital ar completa numerarul, nu l-ar înlocui

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat, ieri, cel mai important proiect al său de la introducerea monedei unice europene, cel privind euro digital, care va începe cu o fază de cercetare, urmată de teste.

Dacă va fi adoptat, euro digital le va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă într-un cont deschis la banca centrală, la care, până acum, accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere.

Faza de cercetare (evaluare) a proiectului euro digital va dura 24 de luni, conform anunţului BCE, care adaugă că desingul monedei trebuie să se bazeze pe preferinţele utilizatorilor şi pe sfaturile tehnice ale comercianţilor şi intermediarilor.

Paschal Donohoe, preşedintele Eurogroup, care a participat la reuniunea de ieri a conducerii BCE, şi-a exprimat susţinerea pentru noul proiect.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat ieri: "Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre euro digital. De la acel moment, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuţii de la cetăţeni şi profesionişti şi am realizat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să creştem viteza şi să începem proiectul euro digital. Munca noastră are ca scop asigurarea faptului că în era digitală cetăţenii şi firmele continuă să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, banii băncii centrale".

La rândul său, Fabio Panetta, preşedintele comisiei care se ocupă de proiectul euro digital, membru în conducerea BCE, a afirmat ieri: "Vom interacţiona cu Parlamentul European şi cu alţi factori de decizie europeni, şi îi vom informa periodic cu privire la constatările noastre. Vor fi implicaţi şi cetăţeni, comercianţi şi industria plăţilor".

Domnia sa mai susţine: "Un euro digital ar oferi siguranţă. La fel ca numerarul, un euro digital ar fi o creanţă directă asupra băncii centrale şi, prin urmare, nu ar avea niciun risc - fără risc de lichiditate, fără risc de credit, fără risc de piaţă. Fiind oferit de banca centrală, care nu are niciun interes comercial în monetizarea datelor utilizatorilor, euro digital ar contribui la protejarea confidenţialităţii persoanelor împotriva utilizării comerciale a datelor lor".

Designul şi distribuţia monedei digitale, în atenţie

Faza de cercetare a proiectului urmăreşte abordarea problemelor-cheie legate de designul şi distribuţia monedei. Conform BCE, un euro digital trebuie să satisfacă nevoile europenilor, contribuind în acelaşi timp la prevenirea activităţilor ilicite şi la evitarea oricărui impact nedorit asupra stabilităţii financiare şi a politicii monetare.

În faza de cercetare, Eurosistemul se va concentra, aşadar, pe design, iar lucrul va implica grupuri care vor participa la discuţii, la analize de prototipuri şi abordări conceptuale. Faza menţionată va examina cazurile de utilizare pe care ar trebui să le ofere un euro digital cu prioritate ca-şi îndeplinească obiectivele: o formă fără risc, accesibilă şi eficientă a banilor digitali ai băncii centrale, potrivit BCE.

Proiectul va face, de asemenea, lumină în privinţa modificărilor care ar putea fi aduse cadrului legislativ al UE, în acest context, modificări ce vor fi discutate şi decise alături de co-legislatorii europeni, potrivit BCE, care subliniază că Banca Centrală Europeană va continua să lucreze cu Parlamentul European şi cu alţi factori de decizie europeni pe toată durata fazei de cercetare. De asemenea, BCE va intensifica colaborarea tehnică privind euro digital cu Comisia Europeană.

În cele din urmă, faza de cercetare va evalua impactul posibil al unui euro digital asupra pieţei, identificând opţiunile menite să asigure confidenţialitatea şi să evite riscurile pentru cetăţenii zonei euro, intermediari şi economie, în general. De asemenea, această etapă va defini un model de afaceri pentru intermediarii supravegheaţi în cadrul ecosistemului euro digital.

Un grup consultativ de piaţă va ţine cont de opiniile potenţialilor utilizatori şi distribuitori cu privire la euro digital. Aceste opinii vor fi, de asemenea, discutate de către Consiliul de plăţi cu amănuntul în euro.

Faza de cercetare va beneficia de analizele efectuate de BCE şi băncile centrale naţionale din zona euro în ultimele nouă luni, care au implicat participanţi din mediul academic şi din sectorul privat. Au fost efectuate experimente în următoarele domenii: registrul digital euro; confidenţialitatea şi combaterea spălării banilor; limite privind circulaţia euro digital; accesul utilizatorului final în timp ce nu este conectat la internet şi facilitarea incluziunii cu dispozitivele adecvate. Nu au fost identificate obstacole tehnice majore în niciuna dintre opţiunile evaluate, conform BCE.

Atât decontarea instantă de plăţi (TIPS) din cadrul Eurosistemului, cât şi alternativele precum blockchain s-au dovedit capabile să proceseze peste 40.000 de tranzacţii pe secundă, potrivit BCE, care adaugă că experimentele au sugerat, de asemenea, că arhitecturile care combină elemente centralizate şi descentralizate sunt posibile.

Conform acestor experimente, o infrastructură digitală de bază în euro ar fi şi ecologică: în cazul arhitecturilor testate, puterea utilizată pentru a efectua zeci de mii de tranzacţii pe secundă este neglijabilă în comparaţie cu consumul de energie al criptomonedelor precum bitcoin.

O decizie viitoare cu privire la posibila emisiune a euro digital va veni mai târziu, menţionează BCE, subliniind că o astfel de monedă ar completa numerarul, nu l-ar înlocui.

Dacă totul va decurge conform planului, euro digital este aşteptat să fie lansat în jurul anului 2025. Prin proiectul său,

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19.

Economiştii sunt de părere că miza proiectului BCE este să convingă consumatorii să treacă la un nou mijloc de plată care nu diferă de cele existente în termeni de tratament şi gama serviciilor.

În acest context, Guido Zimmermann, analist la LBBW, spune: "Obiceiurile de plată ale consumatorilor nu se vor schimba odată cu lansarea unui euro digital, însă acest lucru ar putea să se schimbe în câţiva ani, când numărul şi formele monedelor electronice va creşte".

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online, via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online, cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Tot articolul nu spune in ce fel acest euro e mai digital decat banii digitali pe care-i platim cu un card sau pe care-i viram prin online banking.

    Au alta forma bitii sau ce? 

    Vad ca nici ei nu stiu daca sa fie ceva total centralizat sau sa aiba si parti decentralizate (adica blockchain). 

    Deci tot ce stiu e ca o sa aiba lumea cont direct in banca centrala si dispar bancile ca intermediari. Nu suna chiar a mare revolutie. 

    1. Pai, pentru venitii cu pluta nu suna nimic a mare revolutie. Tu nu ai idee cum ar arata lumea fara banci ca intermediar si ce consecinte uriase ar fi antrenate in economie, societate, legislatie si viata de zi cu zi, chiar si la tara. Vai de capul tau! Ia gandeste-te ce ar insemna sa iei credit direct de la banca centrala! Poti urmari consecintele?!

      Fara competitie, la dobanzile stabilite de banca centrala...

      Asta e cea mai moale consecinta. Cea mai tare este ca privatilor nu le mai este permisa emisiunea de moneda.

      Mai aburitorule, banca centrala nu va da credit niciodata persoanelor fizice. Nu este in descrierea activitatilor lor. Cine viseaza la asa ceva, sa puna intai mana pe o carte de economie si apoi sa debiteze prostii. Banca Centrala este o banca a bancilor. Nu are si nu va avea infrastructura pentru a superviza zeci de milioane de clienti care cer credite.

      READ MY LIPS. NEVER. Niciodata banca centrala nu va da credite persoanelor fizice si nu va lucra cu persoane fizice. Daca va detine moneda digitala/cripto pe care o are un cetatean, va fi doar ca sistem de trezorerie. Atat. 

      Digital adică să poată face confiscați sau anulați direct din calculator de guverne, pe criterii politice.

      Corect spus... da, este o alta forma a bitilor.

      Vezi dta, plata cu cardul este de fapt o forma de creditare (chiar daca acel card este de debit). In prima faza, banca emitoare a cardului verifica doar fondurile disponibile, iar apoi tranzactia este acceptata, cumparatura se face in cateva secunde. Insa banii efectivi sunt decontati in cateva zile. Pe aceasta perioada, de fapt cumparatorul a fost creditat cu suma respectiva. 

      Cu moneda digitala, este ca si cum ai avea cashul la tine in buzunar. Iar o tranzactie inseamna validarea si mutarea proprietatii de la tine la vanzator a acelor "biti" (sa le zicem). Asta este deosebirea fundamentala. Conteaza ea pentru client. ZERO BARAT. 

      Si nu, nu mai aberati cu disparitia bancilor ca intermediari. Nu exista niciun MODEL ECONOMIC alternativ la existenta bancilor comerciale. Cine va amageste ca dispar bancile este.... un idiot. 

      Nu neaparat anulati.... Dar expirati.

      Exista si acum... bonurile de masa in format electronic. Pentru cine nu a folosit deja, cardul cu tichete de masa este un card de debit obisnuit, se fac plati normale cu el. Dar banii de pe el au termen de expirare. Un an de zile. Si din aplicatie poti sa vezi cati bani si cand expira. 

      Odată cu implementarea unei monezi electronice, doar banca centrală va acorda credite populației, celelalte baclnci, comerciale vor deveni doar intermediari, brokeri de credite pentrucă banca centrala mondială, aici e miza.

      Nu este nicio miza aici decat in capetele infierbantate si in povestile SF.

      Pe bune, tu nu faci diferenta intre moneda digitala si cea electronica. Banii electronici exista deja, sunt cei de pe card, din cont. Ei nu sunt individuali, nu au serie unica. Moneda digitala va avea serie, va fi unica. Atunci cand vei dori sa transferi bani electronici in cei digitali, banca centrala va emite niste serii pentru tine. Este ca si cum ai avea numerar dar intr-o forma nemateriala. Ai scos banii din banca (banii electronici) si i-ai transformat nu in numerar (tot banca centrala ii emite si pe aceia) ci in monede digitale, unde fiecare euro digital este unic.

      Dar atat. Poti doar sa pastrezi acele monede digitale in banca centrala ca intr-un seif. Daca vrei credit, te duci matale la banca comerciala. Ea se ocupa cu asta si se va ocupa sute de ani de acum inainte. Daca va fi inlocuita de ceva, va fi de AI. In loc de ofiter de credit, vei avea un software care iti evalueaza riscul si creditul. 

      E vorba de ceva mult mai amplu și mai monstruos și daca nu știi despre ce e vorba nu are rost să discutam.

      Sistemul e altul, miza e alta, nu e vorba de bani digitali și atât. E un sistem politic de control centralizat al banilor din conturi.

      Nu vor mai face bănci comerciale ci doar intermediari de credit ai băncii centrale, adică brokeri de credite, în rest TOTUL va fi centralizat ca în comunism.

      BS, aiureli

    euro digital va inlocui numerarul.

    vor eliminarea numerarului pentru a track-ui orice tranzactie. 

    in mintea lor proasta de birocrati ei cred ca astfel vor elimina economia gri si neagra , controland fluxurile de capital.  

    o vor da in bara... tot proiectul e sortit esecului.  

    p.s. cand vor detecta la populatie comportamente de economisire agresiva , isi vor aroga libertatea taxarii monetare (ex: introducerea unei dobanzi de -10% daca economisesti peste o anume suma... si cum nu mai exista cash-ul sa ti-i bagi la saltea... ati inteles cum sta povestea....) 

    Nu va ingrijorati, e un proiect care in viitor deja a cazut (alaturi de zona euro, alaturi de UE... pana in 2029 ;) ) ... no worry !  

    1. Nu asta e miza ci controlul total al monedei în circulație inclusiv direct debit obligatoriu din conturi în favoarea capitaliștilor (bănci, Guverne, corporații).

      În viitoarea normalitate, în secunda in care ți-a intrat salariul in cont, automat fiecare și-a luat partea (facturi, rate, chirii, taxe) iar tu mănânci din puținul care îți mai rămâne. Când plătești la magazin, TVAul nu mai intra la magazin, ajunge instant direct la stat.

      Când e de ajustat vreun deficit, ramai fara bani într-o secundă. Toate preturile vor varia uluitor iar la facturi nu va trebui să-ți dai niciun acord că sa ramai instant fara bani. 

      Miza e sa expire banii din conturi că tichetele de masa, sa nu poți să-i mai îngropi nicăieri, asta e miza, sa ramai permanent cu chiloții in vine in fața statului.

      da, ai dreptate.

      este despre transformarea in sclav pur , dependent, a omului.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb