BCE, în discuţii cu Italia pentru cumpărarea de credite neperformante

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 16 februarie 2016

BCE, în discuţii cu Italia pentru cumpărarea de credite neperformante

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea cumpăra portofolii de credite neperformante din Italia, ca parte a unui program de 1.500 de miliarde de euro destinat achiziţiei de active, sau le-ar putea accepta ca garanţii în schimbul împrumuturilor, conform unor oficiali ai Ministerului de Finanţe de la Roma, informează Reuters.

Agenţia notează că părţile poartă discuţii în acest sens, iar acceptarea drept colateral a activelor menţionate de către BCE ar reprezenta un sprijin puternic pentru programul lansat recent de guvernul de la Roma în vederea susţinerii băncilor care au portofolii cu credite neperformante în valoare de 200 de miliarde de dolari. Conform Reuters, dacă BCE va face aceste achiziţii, băncile ar elibera resurse financiare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Totuşi, o decizie în acest sens a BCE ar alimenta dezbaterile privind riscurile asumate de instituţie prin achiziţia de instrumente financiare garantate cu active (ABS), bazate pe credite cu întârzieri la plată de aproximativ trei luni.

Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze cele publicate de Reuters.

În noiembrie anul trecut, o sursă din interiorul BCE a declarat că achiziţia de portofolii de credite neperformante ar reprezenta o măsură extremă pentru cazul în care situaţia economică devine "foarte rea". BCE are dificultăţi în stimularea inflaţiei şi va reduce probabil, din nou, la următoarea şedinţă de politică monetară, dobânda cheie.

Potrivit Datastream, BCE cumpără, din noiembrie 2014, în medie, instrumente financiare garantate în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro pe lună, dar le preferă pe cele garantate cu împrumuturi fără probleme la plată.

Conform normelor în materie, BCE poate cumpăra instrumente financiare garantate doar dacă acestea au rating-ul peste un anumit prag.

Volumul mare de credite neperformante afectează economia Italiei şi reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitori, care, de la începutul anului, au vândut masiv acţiuni ale băncilor din această ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru Italia e chiar binevenit, necesar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb