BCE vrea să aibă puterea să îngheţe depozitele bancare

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2017

BCE vrea să aibă puterea să îngheţe depozitele bancare

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a intensificat solicitările pentru un instrument care ar da autorităţilor puterea de a opri retragerea depozitelor în situaţia în care o bancă este în pericol de prăbuşire, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Sabine Lautenschlaeger, care reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, a declarat marţi că exemplele din acest an arată că este nevoie de un aşa-numit instrument de moratoriu care, temporar, ar îngheţa datoriile unei bănci, oferindu-i astfel un răgaz pentru a lua decizii cruciale.

"Dacă avem o listă lungă de excepţii şi un moratoriu care nu funcţionează, nu vreau un instrument de moratoriu", a declarat, marţi, Sabine Lautenschlaeger la o conferinţă bancară organizată la Frankfurt.

Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce BCE a solicitat în mod oficial ca moratoriul să se extindă şi asupra depozitelor.

Potrivit unui proiect de propunere elaborat în prezent de Comisia Europeană, consultat de Bloomberg, statele membre UE par dispuse să accepte solicitarea BCE. În această propunere se sugerează ca autorităţile să aibă puterea de a limita retragerile de depozite bancare doar după ce o instituţie bancară a fost declarată în pericol să se prăbuşească. Puterea de a instaura un moratoriu se poate aplica, în principiu, depozitelor eligibile, se precizează în documentul de lucru. "Cu toate acestea, autorităţile de rezoluţie pot evalua oportunitatea de a extinde suspendarea pentru a acoperi depozitele, în special depozitele deţinute de persoane fizice şi IMM-uri", se mai arată în document.

În schimb, statele membre ar putea abandona o propunere controversată privind un moratoriu de intervenţie anticipată, care ar fi putut fi impus chiar şi înainte ca o instituţie să fie declarată în pericol să se prăbuşească. Reprezentanţii industriei bancare au susţinut că o astfel de măsură ar fi putut destabiliza o bancă şi chiar să o împingă spre rezoluţie. Documentul, elaborat de Guvernul Estoniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, elimină acest articol.

După ce statele membre UE vor ajunge la un punct de vedere comun, ele trebuie să ajungă la un acord şi cu Parlamentul European.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. daca tot vor sa faca porcaria asta, de ce nu o cumuleaza cu demiterea consiliului de administratie al bancii respective si drepturi pt creditori in decizii?

    UE se transforma in noua internațională socialista.

    Limitarea dreptului de dispoziție asupra depozitelor sau activelor bancare mi se pare a fi un abuz de drept. BCE încearcă sa-si depășească atribuțiile.

    Dreptul la prioritate devine un moft. Aferim. Shalom. 

    De asta in loc sa evoluam financiar ne intoarcem in epoca de piatra... BCE nu stie cum sa faca sa apere si mai mult interesele marilor banci si ale actionarilor lor in defavoarea oamenilor obisnuiti care din pacate sunt obligati de niste legi cretine(date tot in interesul bancilor) sa se foloseasca de aceste banci... tragic pentru oameni.

    Nu mai vorbim de faptul ca oricum legea de baza a sitemului bancar cu "bani de hartie" si rezerve fractionate e tot o porcarie care face ca sistemul sa fie incapabil sa plateasca mai mult de 10% din bani la oricemoment in timp...  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb