Activitatea economică s-a intensificat în luna februarie şi a ajuns la 92% din media unei luni normale pre-Covid-19, arată analiştii BCR Cercetare într-o notă de cercetare. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 83% în decembrie şi 85% în ianuarie.
Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile economice din România arată intensificarea activităţii în luna februarie la 92% din media unei luni pre-criză, de la 85% în ianuarie. Datele istorice sunt revizuite. Mobilitatea spre locurile de muncă a atins cel mai mare nivel din luna octombrie şi până în prezent după scăderile din trecut ale infectărilor şi redeschiderea şcolilor. La finalul lunii februarie şi începutul lunii martie a avut loc o reducere a consumului de energie în România şi Germania şi o diminuare a poluării cu NO2 pe plan intern. Chiar dacă este devreme pentru evaluarea impactului economic al celui de-al treilea val al pandemiei, monitorizăm fluxul zilnic de date din luna martie".
Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google).
BCR a revizuit pozitiv în februarie estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României din acest an la +4,2% după publicarea "surprizei" de creştere trimestrială de 5,3% din ultimele trei luni ale lui 2020, creştere care este aşteptată să aibă un efect de antrenare în 2021.