BCR: "Economia României a încetinit puternic în aprilie"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2021

"Economia României a încetinit puternic în aprilie"

"BNR este pregătită să asigure flexibilitatea ţintei sale de inflaţie, ceea ce în opinia noastră arată tolerarea în anumite perioade a unor inflaţii mai mari", consideră analiştii BCR Euro a urcat ieri la 4,9261 lei, un nou maxim. BNR a semnalat recent că va permite o mai mare flexibilitate a cursului EUR/RON, însă cu considerarea rolului de "ancoră a încrederii sociale" pe care îl are cursul

Activitatea economică a încetinit puternic în finalul lunii martie şi începutul lunii aprilie şi a ajuns la 73% din media unei luni normale pre-Covid-19, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport. În februarie activitatea economică s-a situat la un nivel de 92% comparativ cu o lună normală pre-criză, iar în martie la 89%.

Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile economice de pe plan intern arată o încetinire evidentă a activităţii la final de martie şi început de aprilie. Aceasta evoluţie este explicată atât de factori sezonieri - sărbătorile catolice de Paşti din Germania -, dar şi de al treilea val al pandemiei. Activitatea economică a stat la 73% din media unei luni normale pre-criză în primele nouă zile din aprilie, de la 89% în martie. Datele istorice sunt revizuite. Mobilitatea spre locurile de muncă a scăzut spre nivelurile de la început de februarie, înainte de redeschiderea şcolilor".

Încetinirea economiei din martie a fost semnalată şi de indicatorii de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană care au arătat o creştere lunară de doar 0,5 puncte a ESI, evoluţie foarte slabă comparativ cu avansul ESI pentru zona Euro care a fost de 7,6 puncte. Creşterea lunară a ESI din martie s-a datorat de altfel exclusiv creşterii încrederii managerilor din servicii în condiţiile în care în industrie, comerţul cu amănuntul şi construcţii încrederea a scăzut.

Indicatorii Comisiei (ESI) vizează încrederea în economie şi principalele sectoare din ţările membre ale Uniunii Europene şi are un o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 83% în decembrie şi 85% în ianuarie.

Amintim că Guvernul a redus în finalul lunii trecute programul de operare al centrelor comerciale în weekend - inclusiv vineri - şi a restricţionat aproape complet circulaţia după ora 20:00.

Analiştii BCR mai fac trimitere şi la declaraţiile de săptămâna trecută ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a afirmat că banca centrală nu vede motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară, în prezent la 1,25%.

"BNR este pregătită să asigure flexibilitatea ţintei sale de inflaţie, ceea ce în opinia noastră arată tolerarea în anumite perioade a unor inflaţii mai mari. Referitor la cursul de schimb, banca centrală este dispusă sa asigure mai multă flexibilitate considerând şi rolul acestuia de ancoră a încrederii sociale. Credem că disponibilitatea BNR de a permite variaţii semnificativ mai mari ale cursului de schimb EUR/RON va rămâne redusă deoarece aducerea în discuţie a încrederii sociale rezonează cu o volatilitate relativ mică a cursului", spun specialiştii BCR.

Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google). BCR a revizuit pozitiv în februarie estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României din acest an la +4,2%.

Economistul-şef al ING Bank România, Valentin Tătaru, consideră la rândul său că recenta criză politică nu va avea efecte de lungă durată asupra cursului euro/leu care este de aşteptat să rămână stabil de aici încolo pentru o perioadă de timp. Acesta notează totuşi că "tulburările politice vin într-un moment nefericit".

Ieri, euro a atins totuşi un nou maxim istoric în raport cu moneda naţională, de 4,9261 lei faţă de 4,9251 lei în data de 31 martie, precedentul maxim istoric. Deşi deprecierea este una modestă de la zi la zi, ea presiunea pe depreciere a reînceput să se simtă uşor săptămâna trecută pe fondul crizei politice. Intra-day, înainte de cotarea oficială, euro s-a dus la un moment dat până la 4,9370 lei însă a fost retras de către BNR. În acelaşi timp, randamentul la bondurile suverane în lei pe 10 ani ale România a scăzut ieri surprinzător, chiar dacă pentru scurt timp, la 3,015% de la 3,06%, cel mai redus nivel din data de 16 martie încoace.

Valentin Tătaru mai spune că datele cu frecvenţă ridicată ale ING cu privire la economia României arată de asemenea o încetinire în trimestrul întâi comparativ cu trimestrele anterioare, însă economia rămâne pe o traiectorie de creştere pozitivă.

"Probabil ca urmare a poziţiei fiscale încă expansioniste, deficitul bugetar atingând deja 1,14% din PIB după primele două luni din 2021, dând impuls consumului public şi posibil investiţiilor. Ne menţinem prognoza peste medie de 5,5% pentru creşterea PIB în 2021, chiar dacă restricţiile care au intrat în vigoare cu cel de-al treilea val al pandemiei nu au fost complet incluse în scenariul nostru de bază din februarie când ne-am îmbunătăţit estimarea. (...) Suplimentar, recentele tulburări politice nu par neglijabile dar dinamicile şi soluţiile vor fi probabil mai bine reflectate în pieţele financiare decât în economia reală. (...) Nu anticipăm o rupere a coaliţiei (de guvernare)", notează Tătaru.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Nu guvernarea asta este de vina pentru ce se intampla acum!

    Relatia de cauzalitate este efectul actiuniilor de"ieri". 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Da, e de vina Decebal ca in loc sa tina aurul la BNR, l-a dus la Roma :-)..el a dus si la scaderea constructiilor, demoland cetatile...Si Burebista ca a distrus agricultura prin starpirea vitei de vie...greaua mostenire:-)

      era vorba de o perioada mai recenta (guvernarea PSD).

    BNR trebuie data jos, arsa si daramata. Iar Isarescu biciuit in piata publica.

    Ce dobitoc, ce tradator, ce ticalos. Auziti ce limbaj "flaxibilitate mai mare a tintei de inflatie"... adica MAI MARE. 

    Pai, bai dobitoc Isarescu, nu era deja MARE? Nu era deja flexibila pentru ca iti ratai anual rata de inflatie? 

    Nu furi tu deja din banii romanilor avand la o inflatie de minim 3.2%, o dobanda cu 2% sub, real negativa?

    DOBITOC ISARESCU. MARESTE DOBANZILE ACUM. Sau venim peste tine si facem BNR una cu pamantul. 

    1. dobanzile nu au cu sa creasca INCA!

      Ele au cazut din 2019! 

      In 2020 iarna ameam deja o reducere la costul de creditare de 6% in rata si 12% in sold final datorat! 

      Chiar daca intre timp au sarit activele! 

      Chine a sesizat portita deschisa in timp ce activele financiare nu sarise peste tot (depinde de piete) a reusit sa blocheze o creditare buna la o achizie buna (intre timp mai toata piata a bubuit in veselie). 

      Cica este criza dar speculatia continua (istori asa se intampla); cand speculatia se termina (sau consuma stocurile speculative din piata) atunci piata incepe sa creasca real pe alt trend economic. 

      NOI (Romania) inca ne afla pe VARF (in urcare spre varf), o arata si yieldurile la BONDURI (toate); o arata si acceleratia - deceleratia yiledurilor ce tind sa se inverseze. 

      Sper doar sa nu fie in Romania ce a fost (este) in Italia! (referitor la Credit si Active) 

      semnat comenturi "cretine" 

      bravo, foarte buna analiza, bune semnale economice!

      imi place!

      ai fost "on the spot" 

      Iar leul a cazut in cap si azi. Nu vedeti ca BNR este pe afara.

      BNR nu poate juca sincron cu alte tari cu moneda puternica. BNR trebuie sa atraga capitalul strain in tara. Iar tarile emergente fac asta prin dobanzi mai atragatoare. Sigur, asta nu ii convine lui Citu care trebuia sa faca reforma (numai gura si minciunile sunt de el).

      Daca era PSD la guvernare, BNR ar fi actionat asa cum zic eu, marind dobanzile. BNR este o o institutie de dobitoci corupti. 

      tinta e 4.96 apoi 5.02

    "Amintim că Guvernul a redus în finalul lunii trecute programul de operare al centrelor comerciale în weekend - inclusiv vineri - şi a restricţionat aproape complet circulaţia după ora 20:00."

    Ziceti bah asa.... iata unde erau cele 15-20 % de PIB/activitate economica din ultimele 3 luni care lipseau la inventar. In activitatea de dupa ora 20 din zilele de weekend.

    Ce analfabet sa scrii asta. Partiile de schi au fost pline in fiecare weekend cu vreme buna (mai putin cel de acum 2 sapt cand si eu am stat acasa si nu am facut 200 km pana la munte). 

    BNR trebuie să mărească dobînzile implicit să lase cursul liber, leul trebuie devalorizat pentru a mai echilibra balanța comercială. Euro trebuia demult să ajungă la 5lei și peste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb