Bechtel a amânat concedierea colectivă a angajaţilor până după 15 aprilie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 7 aprilie 2010

Bechtel a amânat concedierea colectivă a angajaţilor până după 15 aprilie

Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a amânat concedierea colectivă a angajaţilor până după data de 15 aprilie, când se va stabili şi numărul persoanelor care vor fi concediate, iar sindicatul ameninţă că va ataca în instanţă o eventuală decizie de dis-ponibilizare. "Concedierea colectivă a fost amânată din 5-6 aprilie pentru 15 aprilie. Vom începe de miercuri (n.r. astăzi) negocierile cu CNADNR pentru încheierea unui acord privind continuarea lucrărilor, aşa cum s-a convenit, iar o decizie privind numărul persoanelor care vor fi disponibilizare va fi luată în perioada 15-30 aprilie", a declarat, ieri, directorul de comunicare al Bechtel, Bogdan Sgârcitu, citat de Mediafax.

Nicolae Feneşan, secretarul executiv al Federaţiei Generale a Sindicatului "Familia", la care este afiliat Sindicatul "Transilvania" de la Bech-tel, a precizat că a primit semnale privind intenţia companiei americane de a disponibiliza, începând cu 15 aprilie, un număr de 1.450 de angajaţi.

"Am semnale că vor fi trimişi în şomaj 1.450 de angajaţi, iar restul până la 1.915 vor fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor pe tronsonul de zece kilometri Turda - Câmpia-Turzii. Oamenii vor primi, pe rând, deciziile de concediere, iar în momentul în care vor veni primele documente de disponibilizare vom acţiona Bechtel în instanţă", a spus Feneşan.

Acesta a acuzat compania Bech-tel de "sfidare", în condiţiile în care continuă procedura de concediere colectivă, deşi aceasta a fost declarată ilegală de ITM Cluj.

După o întâlnire din 24 martie cu prefectul de Cluj, Florin Stamatian, purtătorul de cuvânt al companiei, Bogdan Sgârcitu, declara că procesul de disponibilizare colectivă iniţiat de Bechtel este "reversibil" şi se poate opri în orice moment, o decizie finală urmând să fie luată în aprilie.

Potrivit acestuia, imediat ce protocolul cu CNADNR va fi semnat, conducerea Bechtel va avea discuţii cu sindicatele, iar împreună vor hotărî, pe baza lucrărilor care se vor face în acest an, de câţi angajaţi va fi nevoie pe şantierul autostrăzii. Prefectul Florin Stamatian declara, la rândul său, că "mingea se află în terenul CNANDR, care urmează să înceapă discuţiile pentru încheierea protocolului cu Bechtel".

AJOFM Cluj a primit, în 8 martie, de la Bechtel, o notificare privind disponibilizarea, începând din luna aprilie, a peste 1.900 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă instituţia a avertizat compania că nu a respectat procedura legală de concediere colectivă.

Sindicatul din cadrul companiei Bechtel a depus, în 9 martie, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi la ITM Cluj o solicitare privind anularea, în ins-tanţă, a deciziei de disponibilizare colectivă a peste 1.900 de persoane de pe şantierul Autostrăzii Transilvania.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a declanşat, în 11 martie, un control la compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, pentru a verifica dacă s-au respectat prevederile legale privind derularea procedurii de concediere colectivă.

Potrivit raportului ITM întocmit în urma finalizării controlului la Bechtel, compania nu a respectat procedura impusă de lege în ceea ce priveşte iniţierea concedierii colective a circa 1.900 de angajaţi, aceas-ta conţinând vicii care pot atrage anularea ei de către instanţele de judecată.

Bechtel a anunţat, însă, că a res-pectat procedurile privind iniţierea concedierii colective a circa 1.900 de angajaţi.

Guvernul şi Bechtel vor semna un acord de continuare a lucrărilor la autostrada Transilvania în luna aprilie, cu achitarea altei tranşe din datoria faţă de companie, partea româ-nă apreciind că în 2010 vor fi finalizaţi circa 20 kilometri, iar două treimi dintre angajaţii constructorului vor fi păstraţi.

Lucrările vor fi finanţate prin credite de angajament stabilite în func-ţie de volumul lucrărilor şi achitate după execuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb