Beijingul şi Moscova răspund criticilor Washingtonului cu privire la atitudinea faţă de schimbarea climatică

G.B
Internaţional / 3 noiembrie 2021

Wang Wenbin

Wang Wenbin

China şi Rusia au răspuns astăzi criticilor formulate de preşedintele american Joe Biden faţă de absenţa liderilor celor două ţări de la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow şi au afirmat că acţionează împotriva încălzirii climatice, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Acţiunile vorbesc mai mult decât cuvintele", a asigurat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, criticând "cuvintele goale de conţinut" ale preşedintelui american.

Wang a subliniat angajamentele "concrete" ale ţării sale împotriva încălzirii climatice. China, primul poluator mondial, este ţara care investeşte cel mai mult în energiile curate.

Moscova a respins de asemenea criticile emise în ajun de Biden: "Nu suntem de acord", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acţiunile Rusiei împotriva încălzirii climatice "sunt coerente, gândite şi serioase", a adăugat el.

"Tundra sa este pe cale să ardă, literalmente tundra sa arde. El se confruntă cu probleme climatice foarte, foarte serioase, dar păstrează tăcerea", a spus preşedintele american la adresa lui Putin.

"Tundra arde într-adevăr. Dar să nu uităm că pădurile ard şi în California, în Turcia şi în alte părţi ale lumii", a replicat miercuri Peskov. "Noi nu minimalizăm desigur importanţa a ceea ce se desfăşoară la Glasgow", dar "acţiunile Rusiei în favoarea climatului nu sunt reglementate în funcţie de un eveniment sau altul", a adăugat el.

"Cred că este o eroare gravă a Chinei să nu vină", iar Xi Jinping "a pierdut o ocazie de a influenţa oamenii în lumea întreagă", a afirmat marţi preşedintele american în cursul unei conferinţe de presă, la încheierea propriei deplasări la COP26.

Conferinţa de la Glasgow asupra schimbărilor climatice, considerată de o importanţă capitală, este prevăzută să dureze până la 12 noiembrie.

"Este un subiect uriaş şi chinezii i-au întors spatele. Cum pot face asta şi să pretindă vreun leadership?", a comentat Joe Biden.

Xi Jinping s-a mulţumit cu un mesaj scris, postat pe site-ul internet al conferinţei, nicio intervenţie prin videoconferinţă sau mesaj video nefiind prevăzută pentru şefii de stat şi de guvern care nu s-au deplasat la Glasgow.

"Există probleme climatice foarte, foarte grave şi el nu se arată dispus să facă ceva în această privinţă", a afirmat Joe Biden. "Acelaşi lucru este valabil pentru Vladimir Putin", a continuat el, preşedintele rus neasistând nici el la această reuniune.

Având în perspectivă o încălzire a planetei limitată la +1,5 grade Celsius, ţările se află sub presiune pentru a face mai mult împotriva schimbărilor climatice.

China şi Rusia figurează printre marii absenţi de la un acord far încheiat marţi de 100 de ţări pentru reducerea emisiilor globale de metan.

Ţările emergente, inclusiv China, se confruntă cu "probleme practice" pentru a atinge aceste "obiective ambiţioase", a declarat miercuri Wang, subliniind în special o "lipsă a tehnologiilor" adecvate.

Reprezentând peste 40% din emisiile mondiale de CO2, gaze cu efect de seră, ţările semnatare ale acordului s-au angajat să reducă emisiile cu cel puţin 30% până în 2030 în raport cu nivelurile din 2020.

"Metanul este unul dintre gazele ale căror emisii le putem reduce cel mai rapid. Aceasta va permite încetinirea imediată a schimbărilor climatice", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind că acest gaz este responsabil în proporţie de "circa 30%" de încălzirea planetei după revoluţia industrială.

Este un "angajament care schimbă datele" problemei, a întărit Joe Biden.

Mai puţin cunoscut decât CO2, metanul (CH4) este al doilea gaz cu efect de seră legat de activitatea umană, provenit în special din zootehnie, combustibili fosili şi deşeuri. Chiar dacă persistă mai puţin timp în atmosferă, efectul său de încălzire este mult superior celui al dioxidului de carbon, până la peste 80% ori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb