China şi Statele Unite pot "realiza lucruri măreţe" dacă lucrează împreună, a declarat marţi ministrul chinez de externe, Wang Yi , cu doar câteva săptămâni înainte ca noul preşedinte american Donald Trump - un adversar declarat al Chinei - să îşi preia mandatul, relatează AFP.
Iniţiative precum dialogul pe teme financiare şi lupta împotriva drogurilor "dovedesc perfect că, atât timp cât China şi Statele Unite cooperează, putem realiza multe lucruri măreţe", a declarat ministrul într-un discurs susţinut în cadrul unei conferinţe la Beijing.
Diplomatul chinez cu cel mai înalt rang a declarat marţi că speră ca viitoarea administraţie Trump să "facă alegerea corectă" şi să colaboreze cu Beijingul, la câteva ore după ce Donald Trump declarase reporterilor că pandemia COVID-19 a tensionat relaţia cu "prietenul" Xi Jinping.
"Sperăm că noua administraţie americană va face alegerea corectă şi va lucra cu China într-o manieră reciproc avantajoasă pentru a elimina perturbările şi a depăşi obstacolele", a declarat ministrul de externe Wang Yi la un forum din Beijing, potrivit unui comunicat al ministerului său.
Comentariile au urmat după ce preşedintele ales Trump a declarat la prima sa conferinţă de presă de la victoria sa în alegeri, în urmă cu şase săptămâni, că preşedintele chinez Xi Jinping i-a fost prieten şi că "este un tip extraordinar", dar că relaţiile au devenit tensionate.
"Am avut o relaţie foarte bună până la COVID", a detaliat luni Donald Trump, când a fost întrebat dacă Xi va participa la învestirea sa de la 20 ianuarie. "COVID nu a pus capăt relaţiei, dar a fost o punte prea îndepărtată pentru mine", a comentat Trump.
Cele două superputeri şi-au stabilit poziţiile înainte de revenirea fostului preşedinte la Casa Albă. Primul mandat al lui Trump a dus la un război comercial care a dezrădăcinat lanţurile globale de aprovizionare şi a afectat aproape toate economiile, deoarece inflaţia şi costurile de împrumut au crescut. Trump a indicat că intenţionează să continue de unde a rămas cu Beijingul şi a promis să impună un tarif suplimentar de 10 % pentru importurile de bunuri chinezeşti pentru a determina China să facă mai mult pentru a opri fluxul de fentanil în SUA.
De asemenea, el s-a angajat anterior să pună capăt clauzei naţiunii cele mai favorizate acordate Chinei şi să impună tarife vamale de peste 60 % asupra importurilor chinezeşti - mult mai mari decât cele impuse în timpul primului său mandat.
Ca răspuns, China încearcă să acumuleze elemente de negociere pentru a demara discuţiile cu noua administraţie americană cu privire la aspectele controversate ale relaţiilor bilaterale, inclusiv comerţul şi investiţiile, precum şi ştiinţa şi tehnologia, spun analiştii.
"China şi Statele Unite pot rezolva împreună toate problemele lumii, dacă vă gândiţi", a declarat Trump. "Deci este foarte important, iar el a fost un prieten de-al meu", a spus Trump despre Xi Jinping.
Cu toate acestea, Trump a numit susţinători ai liniei dure faţă de China în funcţii diplomatice şi economice cheie în cadrul administraţiei sale, semnalând că politica sa faţă de principalul rival strategic al Statelor Unite ar putea fi chiar mai conflictuală decât în timpul primului său mandat.
Dar China pare pregătită să se confrunte cu administraţia Trump. Wang a declarat că Beijingul "se opune cu fermitate limitării ilegale şi nerezonabile a Chinei de către SUA şi, în special, trebuie să răspundă ferm şi energic la interferenţa brutală a SUA în afacerile interne ale Chinei, cum ar fi Taiwanul".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2024, 12:09)
Am vazut ce ”lucruri marete” a realizat Ji Xinping impreuna cu partenerul fara limite Putin.