Autorităţile belaruse sunt decise să deschidă astăzi procesul împotriva lui Ales Bialiaţki, laureat al premiului Nobel pentru Pace, ce riscă o pedeapsă de 12 ani de închisoare într-un caz considerat de susţinătorii săi drept un preţ politic pentru activitatea sa în domeniul apărării drepturilor omului, relatează Reuters, conform Agerpres.
Anunţul a fost făcut de un tribunal din Minsk.
Activistul în vârstă de 60 de ani, co-fondator al organizaţiei pentru drepturile omului Viasna-1996, este unul dintre cei mai proeminenţi dintre sutele de belaruşi care au fost întemniţaţi în timpul reprimării violente a protestelor antiguvernamentale izbucnite în vara lui 2020.
Bialiaţki, care în luna octombrie a împărţit Nobelul pentru Pace cu organizaţia rusă Memorial şi cu Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina, a fost arestat în 2021 împreună cu doi colegi de-ai săi din organizaţia Viasna-1996.
Cei trei riscă între şapte şi 12 ani de închisoare pentru acuzaţiile de finanţare a protestelor şi trafic de bani. Ales Bialiaţki nu a făcut comentarii publice despre acuzaţii şi avocatul său are interdicţia de a dezvălui informaţii despre acest caz.
În acelaşi dosar, un al patrulea activist pentru drepturile omului care a părăsit Belarusul este judecat în contumacie.
Organizaţia Viasna-1996 a jucat un rol esenţial în furnizarea de asistenţă financiară şi juridică sutelor de belaruşi care au fost încarceraţi în timpul protestelor de amploare ce au urmat alegerilor prezidenţiale din Belarus desfăşurate în 2020 şi în care victoria a fost revendicată de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
Avocaţii lui Ales Bialiaţki şi ai colegilor săi estimează că 1.500 de deţinuţi politici se află în închisorile din Belarus. În total, aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate pentru participare la proteste sau pentru criticarea autorităţilor începând din 2020, susţin avocaţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 12:32)
Belarus, tara libera si democratica, ca mama Rusie!