Belaruşii se propunţă printr-un refrendum constituţional asupra unei abandonări a statutului de ţară nenucleară

S.B.
Internaţional / 27 februarie 2022

Belaruşii se propunţă printr-un refrendum constituţional asupra unei abandonări a statutului de ţară nenucleară

Belaruşii votau duminică într-un referendum privind o modificare a Constituţiei în vederea abandonării statutului de ţară nenucleară, în timp ce este o rampă de lansare a trupelor ruse care invadează Ucraina şi înantează către Kiev, informează news.ro.

Prin această modificare a Constituţiei, armament nuclear urmează să fie instalat în Belarus, după ce Minskul l-a abandonat în urma căderii Uniunii Sovietice.

Acest lucru sporeşte tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a omologului său rus Vladimir Putin în Ucraina, în pofida faptului că pozează ca mediator în conflict.

Lukaşenko a anunţat duminică, într-o secţie de votare, că ar putea cere Rusiei să reinstaleze armament nuclear în Belarus.

"Dacă voi (occidentalii) trimiteţi armament nuclear în polonia sau Lituania, la frontera noastră, atunci eu îi voi cere lui Putin să trimită înapoi armele nucleare pe care i le-am dat, fără vreo condiţie", a ameninţat Lukaşenko.

El a apelat la Rusia în urma celor mai mari manifestaţii din cei 28 de ani de când se află la putere, în august 2020, pentru a face faţă unor sancţiuni cu ajutorul Moscovei.

Rivala sa în alegerile prezidenţiale din 2020, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat pe balaruşi să folosească acest referendum pentru a se opune Războiului din Ucraina.

"Mult timp n-am ştiut cum să încep acest apel. Cum să ceri acţiuni curajoase unui popor care trăieşte în frică de un an şi jumătate? Războiul în care am fost târâţi a început acum două zile", a subliniat ea.

"Însă, până acum, belaruşii nu au declarat în mod public că sunt împotriva lui, nu au arătat acest lucru ucrainenilor prin faptele lor. Aşadar, am dreptul să vă cer să acţionaţi? Poate că nu. Dar nu mă voi ierta dacă nu încerc", declară ea.

Zeci de oameni au manifestat la secţii de votare în Minsk şi în alte oraşe belaruse, porivit unor înregistrări video şi imaginipostate pe reţele de socializare.

"Nu războiului!", au scandat ei, porivit mai multor înregistrări video.

"Nu putem face mare lucru acum, cu toată această teroare şi oroare în care trăim. Însă nu m-aş ierta dacă n-aş încerca să fac ceva. Suntem consideraţi, deja, complici", declară Elena, în vârstă de 45 de ani, care a manifestat la o secţie de votare împeună cu alte 20 de persoane.

Ea a refuzat să ofere alte informaţi despre ea, dn motive de siguranţă.

Occidentul a anunţat că nu va recunoaşte rezultatul acestui referendum, care are loc în contextul unei vaste reprimări a opozanţilor Guvernului.

Potrivit unor activişti ai drepturilor omului, în Belarus sunt încarceraţi peste 1.000 de deţinuţi politici.

Spectacole au avut loc duminică în secţii de votare, în care s-a oferit mâncare şi băutură ieftină.

Noua Constituţie prevede acordarea unor puteri Adunării Populare, în care Lukaşenko a instalat oameni loiali din partid, consilieri locali, oficiali şi activişti din cadrul unor organizaţii proguvernamentale.

Aceasta aisigură totodată preşedintelui belarus o imunitate penală pe viaţă, după ce pleacă din funcţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reiau aici mesajul lui Zelensky din 19 feb 2022. Este un ultimatum, un adevarat ultimatum dat la Conferinta de Securitate de la Munchen.

     

    Since 2014, Ukraine has tried three times to convene consultations with the guarantor states of the Budapest Memorandum. Three times without success. Today Ukraine will do it for the fourth time. I, as President, will do this for the first time. But both Ukraine and I are doing this for the last time. I am initiating consultations in the framework of the Budapest Memorandum. The Minister of Foreign Affairs was commissioned to convene them. If they do not happen again or their results do not guarantee security for our country, Ukraine will have every right to believe that the Budapest Memorandum is not working and all the package decisions of 1994 are in doubt. 

     

    Traducere partiala: Azi, Ucraina va mai incerca a patra oara sa discute pe tema garantiilor de securitate din Memorandumul de la Budapest. Eu, ca presedinte, voi face asta pentru prima oara. Dar si eu, si Ucraina, facem asta pentru ultima oara. Daca nu obtinem ce vrem in urma discutiilor, Ucraina va avea tot dreptul sa creada a pur si simplu intelegerea nu functioneaza si TOATE DECIZIILE din pachetul negociat in 1994 sunt sub semnul indoielii. 

     

    Adica, Ucraina isi propunea sa se apere singura, sa isi recapete singura securitatea prin revenirea la statutul de putere nucleara. Acesta nu este un talkshow al unui comediant. Asa se dau ultimatumurile de la nivelul unui stat. Limbajul este fara echivoc. 

     

    Puteti citi si cronica evenimentului in presa internationala 

    President Zelensky Suggests Ukraine May Pursue Nuclear Weapons To Counter Russia, Putin Responds 

    By Ryan Saavedra 

    Feb 23, 2022

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb