Berarii se plâng de lipsa de predictibilitate legislativă şi fiscală

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 26 septembrie 2019

Berarii se plâng de lipsa de predictibilitate legislativă şi fiscală

Lipsa de predictibilitate, atât legislativă, cât şi fis-cală, este cea mai mare provocare pe care o întâmpină jucătorii de pe piaţa berii. Acte normative publicate fără o consultare cu mediul de afaceri afectează activitatea operatorilor economici.

Directorul general al Asociaţiei Berarii Româ-niei, Julia Lefermana a vorbit despre aceste probleme: "Cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm este lipsa de predictibilitate, atât legis-lativă, cât şi fiscală. Acte normative care sunt publicate fără o consultare cu mediul de afaceri, deşi aduc atingere şi afectează în mod direct activitatea operatorilor dintr-un sector de activitate, cum este şi sectorul berii, sunt de natură să cree-ze distorsiuni în activitatea lor şi atunci pentru noi este foarte important să avem un dialog, să avem o consultare publică, poate chiar prealabilă, elaborării unui act normativ nou, pentru că doar astfel putem ajunge să adoptăm acte normative care să întrunească obiectivul de interes public şi deopotrivă să permită mediului de afaceri să se adapteze mai ales acolo unde sunt schimbări semnificative. Avem în acest moment în România unele dintre cele mai moderne fabrici de bere din Europa. Avem deopotrivă o producţie naţională consistentă: pes-te 97% din berea care se consumă în România este produsă local, iar producţia locală înseamnă ingrediente locale şi forţă de muncă locală. Potrivit studiilor Asociaţiei, industria berii generează în România peste 85.000 de locuri de muncă atât direct, cât şi indirect. Marea parte din locurile de muncă generate în sectoarele conexe se regăsesc în segmentul de retail, în sectorul de aprovizionare, în agricultură şi în sectorul ospitalităţii. Suntem un stimul pentru agricultura României, pentru că sectorul berii preia materiile prime produse în România care sunt la baza acestei băuturi - orzoaică şi hamei în principal - şi există un potenţial real de a creşte ponderea acestor materii în producţia internă de bere, ceea ce automat înseamnă şi un impact pozitiv asupra locurilor de muncă pe care le generăm în sectorul agricol - aproximativ 10.000 la nivel naţional". Julia Leferman a precizat că sectorul berii generează anual pes-te 860 de milioane de euro valoare adăugată în economie, din care 40% se regăseşte în retail, aproximativ 7% în sectorul HORECA, iar veniturile la bugetul de stat depăşesc jumătate de miliard de euro. Preşedintele Asociaţiei Berarii României, Lucian Ghinea, a readus în discuţie datele demografice în sensul în care milioane de români au plecat din ţară, fapt care s-a resimţit la nivelul consumului de bere, dar şi faptul că sunt probleme din cauza lipsei forţei de muncă.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Berarii României (asociaţia a avut şi o gală în care a sărbătorit 15 ani de activitate), volumul de bere consumat în ţara noastră este destul de ridicat, iar în ultimul timp se constată o tendinţă de diversificare a pieţei şi o orientare a consumatorilor către berea premium. Lucian Ghinea a vorbit despre apariţia pe piaţa românească a producătorilor de bere craft, un proces care se manifes-tă la nivel global.

Anul 2019 a fost unul foarte dificil pentru producţia orzului de bere, în condiţiile în care doar 60% din necesar a putut fi achiziţionat de pe piaţa internă, situaţie care va conduce la importuri masive, probabil un record al ultimilor 7-8 ani pentru orzul de bere, a declarat Ionuţ Oprea, directorul general al Soufflet Malt, cel mai mare procesator de malţ din sud-estul Europei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb