Betavolt lansează o baterie cu o durată de viaţă de 50 de ani

SABIN S. BRANDIBURU
Companii / 19 ianuarie 2024

Sursa foto: Betavolt

Sursa foto: Betavolt

Betavolt, un start-up din China, anunţă că a dezvoltat o baterie revoluţionară care poate alimenta smartphone-urile timp de 50 de ani fără a fi nevoie de încărcare. Bateria nucleară, numită drept primul sistem de energie atomică miniaturizat din lume, utilizează 63 de izotopi nucleari care funcţionează într-un modul mai mic decât o monedă, potrivit The Economic Times.

Tehnologia din spatele bateriei implică transformarea în electricitate a energiei eliberate de izotopii care se descompun. Acest concept a fost explorat pentru prima dată în secolul al XX-lea, iar Betavolt l-a realizat cu succes în produsul lor. Startup-ul a început deja teste pilot şi intenţionează să producă în masă bateria pentru aplicaţii comerciale, cum ar fi smartphone-urile şi dronele.

Într-un comunicat de presă, Betavolt a declarat: "Bateriile cu energie atomică pot satisface nevoile de alimentare de lungă durată în mai multe scenarii, cum ar fi în domeniul aerospatial, echipamentele de inteligenţă artificială, echipamentele medicale, microprocesoarele, senzorii avansaţi, dronele mici şi micro-roboţii".

Potrivit sursei citate, bateria nucleară iniţială dezvoltată de Betavolt furnizează 100 de microwaţi de putere şi are o tensiune de 3V, având în acelaşi timp dimensiunile reduse de 15x15x5 milimetri cubi. Compania intenţionează să producă o baterie cu o putere de 1 watt până în 2025. Dimensiunile mici ale acestor baterii permit conectarea a mai multe unităţi, crescând astfel producţia de energie. Betavolt afirmă că îşi imaginează un viitor în care telefoanele mobile nu vor avea nevoie niciodată de încărcare, iar dronele vor putea zbura la nesfârşit.

Designul bateriei asigură, în ciuda tehnologiei pe care o foloseşte, siguranţă maximă pentru utilizatori. Betavolt susţine că structura lor stratificată împiedică bateria să ia foc sau să explodeze în cazul în care este supusă unei la factori de pericol. În plus, bateria poate funcţiona într-un interval larg de temperaturi, de la -60 de grade Celsius până la 120 de grade Celsius.

Pentru a crea această baterie revoluţionară, oamenii de ştiinţă de la Betavolt au folosit drept sursă de energie elementul radioactiv Nichel-63. Aceştia au utilizat semiconductori din diamant pentru a converti această energie. Echipa a dezvoltat un semiconductor subţire din diamant cu un singur cristal, având doar 10 de microni grosime, şi a plasat o foaie de Nichel-63 cu o grosime de 2 microni între cei doi convertori de semiconductori din diamant. Energia de descompunere a sursei radioactive este apoi convertită în curent electric.

Energie nucleară fără radiaţii

Potrivit The Economic Times, o preocupare cu privire la energia nucleară este radiaţia. Cu toate acestea, Betavolt asigură utilizatorii că bateria lor este sigură, fără radiaţii externe. Ei afirmă că este potrivită pentru utilizare în dispozitive medicale plasate în interiorul corpului uman, cum ar fi stimulatoarele cardiace şi implanturile cohleare. După perioada de descompunere, cei 63 de izotopi se transformă într-un izotop stabil şi non-radioactiv de cupru, fără a prezenta niciun pericol pentru mediu.

Conform companiei, bateria BV100 dezvoltată de Betavolt este, de asemenea, mai sigură în comparaţie cu bateriile convenţionale. Aceasta nu ia foc şi nu explodează în cazul în care este perforată sau expusă la temperaturi ridicate, făcând-o o opţiune mai sigură.

Dezvoltarea bateriilor nucleare miniaturizate a fost de mult timp un obiectiv pentru oamenii de ştiinţă. Uniunea Sovietică şi Statele Unite au explorat anterior această tehnologie pentru utilizare în nave spaţiale, sisteme subacvatice şi staţii de cercetare aflate în zone greu accesibile. Cu toate acestea, aceste baterii erau costisitoare şi voluminoase. În cadrul Planului Cincinal al Chinei pentru perioada 2021-2025 s-au făcut eforturi pentru miniaturizarea şi comercializarea bateriilor nucleare. Mai multe institute de cercetare din SUA şi Europa lucrează, de asemenea, la proiecte similare.

Această tehnologie revoluţionară are potenţialul de a transforma domeniul electronic, eliminând necesitatea încărcătoarelor sau a bateriilor portabile. Dispozitivele alimentate de aceste baterii nucleare ar putea funcţiona continuu fără degradare a capacităţii sau a duratei de viaţă, spre deosebire de bateriile tradiţionale Li-ion.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Aceasta stire senzationala arata nivelul tehnologic incredibil la care a ajuns China. Sa bage la cap si pesedelul care ne spunea portia zilnica de propaganda despre cum UE va domina lumea si China va fi praf.

    In China 36 milioane de ingineri termina studiile in fiecare an.

    Cati ingineri sunt in total in Europa? Cred ca mai putin 

    1. si foarte multi nu au ce face cu diplomele… gen ro anii 90-2000….

      s c. r e t 

      Sunt milioane de fabrici in China, institute de inginerie si proiectare enorme. Au unde sa se angajeze, nu ca in Europa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb