Joe Biden avertizează că americanii nu vor accepta ca victoria sa în alegerile prezidenţiale americane să nu fie respectată, în timp ce Donald Trump continuă să denunţe - fără probbe - o fraudă şi şi-a îndemnat susţinătorii "să inverseze" rezultatul scrutinului, relatează AFP şi News.ro.
Unul câte unul, statele americane certifică rezultatele alegerilor prezidenţiale. Unul câte unul, recursurile în justiţie ale echipei lui Trump eşuează, iar unele sunt respinse de judecători ca lipsite de orice bază.
Însă degeaba.
Donald Trump continuă să-şi nege în mod public înfrângerea anunţată la 7 noiembrie - un refuz făr precedent în istoria politică americană, în pofida faptului că a dat undă verde, luni, procesului de transferare a puterii succesorului său.
Într-o scenă bizară, miliardarul republican s-a adresat miercuri, la speaker pe telefon, unor senatori republicani din Adunarea locală din Pennsylvania.
"Trebuie să inversăm aceste alegeri", a îndemnat el. Democraţii "au trişat. Acesta a fost un scrutin fraudulos".
Rezultatele acestui stat-cheie au fost certificate în mod oficial marţi, în favoarea lui Joe Biden. Nicio fraudă masivă nu a fost denunţată în alegerile de la 3 noiembrie. Şi nu există nicio îndoială cu privire la faptul că democratul va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie.
"În America, noi avem alegeri libere şi corecte şi respectăm rezultatul. Locuitorii şi legile acestei ţări nu vor accepta altceva", a tunat Joe Biden, în acelaşi timp, din oraşul său, Wilmington, în Delaware.
Prezentându-se drept un unificator, el a vrut din nou să-şi marcheze diferenţa faţă de cel care încă mai conduce ţara. Preşedintele ales a susţinut o alocuţiune înainte de marea sărbătoare Thanksgiving, într-un cadru solemn şi tradiţional, la fel ca viitoarea sa preşedinţie care, a promis el, va reveni la "normal".
"Vreţi soluţii, nu ţipete. Raţiune, nu hipersectarism. Lumină, nu flăcări", a subliniat Biden.
FLYNN, GRAŢIAT
Nimic nu figura pe agenda oficială a lui Donald Trump miercuri, însă el prevedea să se ducă personal la Gettysburg, în Pennsylvania, pentru a se întâlni cu avocatul său Rudy Giuliani.
Anularea în ultimul moment a acestei deplasări a alimentat şi mai mult imaginea unui sfârşit de mandat haotic - întărită de intervenţia sa la telefon, ţinut în mână pe speaker de către avocatul său, într-o reuniune organizată de către republicani într-o sală de conferinţe a unu ihotel prost iluminat.
"Trump, Trump, Trump", a strigat publicul.
Însă Donald Trump pare tot mai izolat în tabăra republicană, inclusiv de către marile voci conservatoare mediatice, în "lupta" sa împotriva rezultatului oficial al alegerilor.
El a anunţat după aceea, pe Twitter, că-l graţiază pe fostul său consilier în probleme de securitate naţională Michael Flynn, care a pledat vinovat, în 2017, de faptul că a minţit FBI cu privire la contactele pe care le-a avut cu fostul ambasador rus la Washington Serghei Kisliak.
ECHIPA ECONOMICĂ
În pofida negării, Donald Trump a autorizat luni seara deschiderea unui proces de transfer al puterii şi cu toate că cei doi politicieni nu au discutat încă, Joe Biden îşi continuă drumul către Biroul Oval.
Concret, această undă verde a permis echipei lui Biden să înceapă să primească informaţii la prima mână de la administraţia Trump.
Acesta este un element crucial care-i permite democratului să-şi organizeze o instalare fără probleme prea mari la Casa Albă, în contextul în care ţara se confruntă cu mai multe crize - pandemia covid-19, care s-a soldat cu peste 260.000 de morţi şi care a culcat-o la pământ economic, dar şi o mişcare istorică de protest faţă de rasism.
Primele reuniuni pe tema pandemiei au avut loc miercuri, potrivit echipei lui Biden. Iar preşedintele ales urmează să aibă în sfârşit acces la informaţii clasificate secrete în domeniul Apărării începând de luni.
Potrivit uzanţei, preşedintele ales primeşte briefinguri zilnice la puţin timp după anunţarea victoriei sale.
"Nu vom fi atât de în urmă, cum credeam", a dat asigurări Joe Biden la NBC News, marţi, subliniind că mai are două luni pentru a se pregăti.
"America s-a întors" pe scena mondială, după patru ani de "America mai întâi" ("America First") promovată de Donald Trump, a subliniat el, prezentând marţi primele nume mari din viitorul Guvern. Între aceste nume se află şi cel al lui Antony Blinken, un fost membru al administraţiei Barack Obama, pe care l-a ales să fie viitorul său şef al diplomaţiei.
Alte nume mari în Guvernul Biden urmează să fie anunţate săptămâna viitoare - inclusiv echipa sa economică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2020, 23:06)
Care victorie? Cu voturi false si frauda? E o rusine ce s a intamplat la alegerile din SUA ..cred ca pana la final adevarul v a triumfa...