BIDEN, LA SUMMITUL DE LA BUCUREŞTI: "NATO trebuie să-şi crească rezistenţa la acţiunile dăunătoare ale competitorilor strategici"

J.P.
Miscellanea / 11 mai 2021

"NATO trebuie să-şi crească rezistenţa la acţiunile dăunătoare ale competitorilor strategici"

Preşedintele american Joe Biden sprijină eforturile NATO de a-şi spori capacitatea de apărare şi descurajare şi consideră că este important ca aliaţii să-şi intensifice capacitatea de a contracara acţiunile "dăunătoare", de natură politică şi economică, ale competitorilor lor strategici. Este mesajul pe care şeful Casei Albe l-a transmis luni participanţilor la summitul B9 găzduit de Bucureşti, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă, conform Digi24.

Un comunicat publicat de Casa Albă anunţă că preşedintele Biden le-a vorbit luni aliaţilor de pe flancul estic al NATO, care s-au reunit într-un summit virtual găzduit la Bucureşti de preşedinţii Klaus Iohannis şi Andrzej Duda.

Joe Biden le-a vorbit omologilor săi despre pandemie, schimbare climatică, securitate enegetică şi revenire economică, toate acestea constituind provocări ale prezentului. Însă preşedintele american a ţinut să-şi asigure aliaţii că vrea să refacă legăturile transatlantice şubrezite în perioada predecesorului său, Donald Trump, şi şi-a expus punctul de vedere în privinţa a ce trebuie să facă NATO pentru a contracara ameninţările viitoare.

"Preşedintele Biden a subliniat angajamentul său de a reconstrui alianţele şi de a întări relaţiile transatlantice. Şi-a exprimat dorinţa de a coopera mai strâns cu cei nouă aliaţi ai noştri din Europa Centrală şi din regiunea baltică şi de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică şi revenirea economică pe plan global", se spune în comunicat.

"Preşedintele Biden şi-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, dar şi importanţa faptului ca aliaţii să-şi sporească rezilienţa în faţa acţiunilor economice şi politice dăunătoare din partea competitorilor noştri strategici", arată comunicatul.

"În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliaţii - precum şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat şi el la reuniune - chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianţa ca să contracareze viitoare ameninţări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie", anunţă Casa Albă.

Preşedintele Biden a subliniat, de asemenea, importanţa întăririi unui mod de guvernare în concordanţă cu principiile democratice şi ale statului de drept - atât pe plan intern, în cadrul Alianţei, dar şi în întreaga lume, a informat Casa Albă.

Klaus Iohannis cere întărirea Flancului Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după lucrările summit-ului B9 la care a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele SUA, Joe Biden, că a pledat, inclusiv în discuţia cu liderul de la Casa Albă, pentru creşterea prezenţei militare a NATO în Româna şi în sudul Flancului Estic.

"Mă bucur că preşedintele Biden s-a referit în intervenţia sa la importanţa unei Alianţe mai puternice şi relevante global şi, mai presus de toate, la importanţa specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susţin extrem de puternic", a spus Klaus Iohannis într-o declaraţie făcută la încheierea summitului.

Cine a participat la summitul B9

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Bucureştiul a găzduit luni un summit al Formatului Bucureşti (B9). Agenda reuniunii la nivel înalt a vizat pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, în 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Summitul s-a desfăşurat cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui polonez, aflat în vizită oficială în România, şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti (B9), precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. În final participanţii au adoptat o Declaraţie comună în care, între altele, se spune că acţiunile agresive ale Rusiei ameninţă securitatea euroatlantică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Competitorii strategici din economia liberă de piață sunt considerați mai nou "dușmani ai poporului" care trebuie anihilați din fașă.

    1. Te referi evident la adversarii lui Putin si ai silovikilor din economia si societatea rusa...

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb