Parlamentul a aprobat pregătirea militarilor ucraineni pe teritoriul României

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 2 octombrie

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

Militarii din Forţele Navale ale Ucrainei urmează să fie instruiţi în ţara noastră, în condiţiile în care la Mihail Kogălniceanu va fi prepoziţionat, pentru următorii doi ani, un contingent american de forţe navale pentru operaţii speciale ce va efectua exerciţii comune cu soldaţii Forţelor Navale Române şi va derula şi activităţi de instruire. Cel puţin aşa reiese dintr-o solicitare şi o informare care au trecut ieri prin şedinţa comună a celor două comisii de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat, dar şi prin plenul Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să aprobe înfiinţarea, pe teritoriul naţional, a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean. Facilitatea ar urma să funcţioneze timp de doi ani, perioadă în care ţara noastră îşi poate înceta angajamentul atât în timpul instruirii, cât şi după expirarea celor doi ani. Finanţarea şi planificarea sprijinului pentru dezvoltarea iniţială a acestei facilităţi vor fi asigurate în totalitate de Marea Britanie, iar ulterior vor contribui şi alte state membre NATO.

Totodată, preşedintele Iohannis informează Parlamentul cu privire la aprobarea desfăşurării activităţii de instruire şi exerciţii cu partenerul american, inclusiv prepoziţionarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forţe navale pentru operaţii speciale. Potrivit preşedintelui, această prepoziţionare timp de doi ani a militarilor americani şi a unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW) a fost solicitată de şeful Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale al SUA în Europa (SOCEUR) şi are în vedere creşterea capacităţii de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre.

Legislativul a aprobat ieri şi solicitarea şefului statului privind aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistenţă de Securitate şi instruire NATO-NSATU. Menţionăm că, în urma Summitului NATO de la Washington, din iulie 2024, s-a constituit o nouă comandă pentru planificarea, coordonarea şi furnizarea de asistenţă de securitate Ucrainei.

Asistenţa şi Instruirea în Securitate NATO pentru Ucraina (NSATU) este alcătuită din 700 de angajaţi din statele membre ale alianţei, are sediul central în Wiesbaden, Germania, şi centre logistice cheie în flancul estic al Alianţei. NSATU are trei domenii principale de interes:

- supraveghează pregătirea forţelor armate ucrainene la unităţile de antrenament din ţările aliate;

- oferă sprijin dezvoltării pe termen lung a Forţelor Armate ale Ucrainei;

- sprijină Ucraina prin planificare, coordonarea donaţiilor cu Aliaţii şi partenerii, transferă material de asistenţă în securitate şi repară echipamentele.

În legătură cu NSATU, preşedintele Iohannis informează Parlamentul cu

privire la aprobarea tranzitării teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia şi, la solicitare, instruirea militarilor ucraineni.

Solicitările şi informările de mai sus au fost trimise încă din 25 septembrie Parlamentului, în urma deciziilor care s-au luat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în şedinţa din 19 septembrie 2024.

Potrivit factorilor de decizie, aceste eforturi nu fac din ţara noastră şi din NATO parte la conflict, ci sporesc sprijinul pentru autoapărarea Ucrainei. Prin utilizarea structurilor NATO, sprijinul se va desfăşura pe o bază mai fermă, va oferi mai multă predictibilitate pentru Kiev şi va răspunde atât nevoilor imediate, cât şi pe termen lung.

Menţionăm că în cursul acestui an a fost operaţionalizat în ţara noastră şi centrul de instruire de la Baza Aeriană Borcea, unde sunt pregătiţi piloţii ucraineni care manevrează avioanele de luptă F-16 trimise Ucrainei de către unele state membre NATO.

Nicu Fălcoi: "Înfiinţarea acestei facilităţi şi prepoziţionarea contingentului american nu reprezintă activităţi ostile Federaţiei Ruse"

Înfiinţarea facilităţii de instruire marină pentru soldaţii ucraineni şi prepoziţionarea contingentului american nu reprezintă activităţi ostile Federaţiei Ruse, a declarat, pentru Ziarul BURSA, deputatul Nicu Fălcoi (USR), membru al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, fost pilot militar şi vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a statelor membre NATO.

Nicu Fălcoi ne-a spus: "Sincer nu pot să vă spun cu exactitate dacă există vreo legătură între înfiinţarea facilităţii de instruire marină pentru ucraineni şi prepoziţionarea la Mihail Kogălniceanu a contingentului american de forţe navale pentru operaţii speciale. Este posibil să fie vreo legătură, pentru că Forţele Navale Române nu sunt dintre cele mai dotate dintre forţele militare române. Marina militară a fost cea mai văduvită în ultimii ani în privinţa investiţiilor în dotare, prin urmare prepoziţionarea acestui contingent american este posibil să aibă legătură şi cu instruirea soldaţilor ucraineni. Această acţiune se încadrează în spiritul a ceea ce România a susţinut în tot acest timp legat de Ucraina. Eu nu cred că înfiinţarea acestei facilităţi şi prepoziţionarea contingentului american reprezintă activităţi ostile Federaţiei Ruse. Până la urmă, autorităţile de la Kremlin privesc ca o ostilitate orice tip de activitate venită în sprijinul Ucrainei, aşa cum a fost privită şi instruirea piloţilor ce manevrează avioanele F-16. Dar vorbim despre angajamente pe care ţara noastră şi le-a luat faţă de NATO, faţă de Ucraina, şi mi se pare firesc să răspundem acestor solicitări. Punctele aflate pe ordinea de zi a plenului Parlamentului nu reprezintă o noutate decât prin prisma faptului că asistenţa respectivă este acordată începând de acum. Dar din punct de vedere al angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a luat, nu este absolut nimic nou. Nu există absolut niciun motiv de îngrijorare; solicitările şi informările trimise de preşedintele Iohannis sunt în spiritul a ceea ce România s-a angajat să facă alături de partenerii NATO".

În ceea ce priveşte echipamentele militare suedeze care vor tranzita ţara noastră către Ucraina, domnia sa nu ne-a putut oferi mai multe amănunte.

Aurel Cazacu: "Există riscul ca în viitor Federaţia Rusă să elimine Ucrainei orice ieşire la Marea Neagră"

Expertul militar Aurel Cazacu, fost director general al Romarm, consideră că instruirea marină a soldaţilor ucraineni în ţara noastră este un lucru binevenit, dar că Guvernul sau CSAT trebuie să ofere anumite explicaţii cu privire la ce s-ar întâmpla în cazul în care Federaţia Rusă ar elimina orice ieşire la Marea Neagră în cazul Ucrainei.

Aurel Cazacu ne-a transmis: "Cei care conduc ţara, chiar dacă o parte dintre ei nu vor mai fi la putere peste trei luni, trebuie să se gândească la viitorul acestei naţiuni şi să nu ia decizii prin care să ne expună pe plan internaţional. Nu spun că prin deciziile pe solicitările preşedintelui Iohannis ne vom expune pe plan internaţional, dar trebuie văzut, analizat ce înseamnă înfiinţarea unei astfel de facilităţi şi prepoziţionarea contingentului american naval de operaţiuni speciale. Orice astfel de acţiune presupune şi analizarea unui răspuns din partea unui stat ostil, care ar putea avea o părere eronată cu privire la acţiunea respectivă. În cazul de faţă, atât înfiinţarea facilităţii de instruire marină, cât şi prepoziţionarea contingentului american au o parte confidenţială care nu poate fi arătată public şi de aceea consider că la nivelul Guvernului sau la nivelul CSAT ar trebui să includă în nota de justificare, de fundamentare, acele elemente prin care să luăm în calcul ca, în cazul vreunui reproş din partea Federaţiei Ruse, să arătăm că acţiunile respective se încadrează poziţiei pe care o avem în NATO, poziţiei pe care o avem ca vecini şi că sunt realizate în conceptul prevenirii şi apărării. În cadrul acestor acţiuni sunt probleme de natură confidenţială şi de natură acoperitoare, în care sunt acoperite anumite operaţiuni prin altele; este vorba despre acele operaţiuni care nu se pot spune, nu se pot etala, pentru că în ţara vecină avem de-a face cu un război. Ucrainenii nu mai la ei în ţară unde să se instruiască din punct de vedere maritim, mai ales că există riscul ca în viitor Federaţia Rusă să le elimine orice ieşire la Marea Neagră. Eu nu văd o problemă în instruirea marină a soldaţilor ucraineni, ci problema ar fi dacă ar aduce în ţara noastră unităţi de luptă maritimă care ar fi folosite în atacarea navelor ruseşti. Părerea mea este că instruirea poate să aibă loc în cadrul unei colaborări, în spatele căreia se află logistica NATO, alianţă care ar trebui să ne sprijine şi în faţa unor acuzaţii nefondate din partea Federaţiei Ruse la adresa ţării noastre referitoare la implicarea în războiul din Ucraina. România nu se implică în război, ci merge pe politica dusă de NATO".

Mai arătăm că, potrivit unor surse din Ministerul Apărării Naţionale, cele două solicitări şi informări prezidenţiale se încadrează poziţiei pe care ţara noastră o are alături de NATO şi UE în conflictul declanşat ilegal de Federaţia Rusă în Ucraina. Sursele respective ne-au precizat că ţara noastră este parte a coaliţiei de sprijinire a Ucrainei, că face parte din Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei - aşa numitul format Ramstein - şi că acţiunile supuse spre aprobare Parlamentului nu sunt ceva conspirativ, ieşit din comun, mai ales că pregătirea soldaţilor ucraineni se face în mai multe domenii la nivel european, nu doar în manevrarea avioanelor F-16 şi în domeniul marinei militare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb