Preşedintele american, Joe Biden şi omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, au dorit să afişeze ieri o relaţie cordială în timpul unei întâlniri în Mexic, însă tensiunile dintre cei doi mari vecini şi parteneri strategici nu au dispărut deocamdată, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Ele au fost vizibile încă de la începutul reuniunii bilaterale între cele două delegaţii, când preşedintele mexican i-a cerut omologului său american să pună capăt "dispreţului faţă de America Latină şi Caraibe".
"Preşedinte Biden, aveţi cheia pentru a deschide şi îmbunătăţi substanţial relaţiile între toate ţările continentului american", a spus el în discursul preliminar, în prezenţa presei.
Iritat, Biden a ţinut să sublinieze că SUA au cheltuit în 15 ani "zeci de miliarde de dolari" pentru continent.
"Din păcate, responsabilitatea noastră nu se opreşte la continentul american. Ea există de asemenea în Europa Centrală, Asia, Africa (...) Mi-ar plăcea să avem doar o prioritate. Însă avem mai multe", a afirmat el.
Un schimb de replici în contrast cu începutul mai călduros al vizitei preşedintelui american, venit să participe la un aşa-numit "Summit al celor trei prieteni" care va avea loc astăzi cu premierul canadian Justin Trudeau, care a ajuns de asemenea ieri în Mexic.
Ieri, Joe Biden şi Andres Manuel Lopez Obrador, zâmbitori, au avut o strângere de mâini călduroasă la o ceremonie de primire la Palatul Naţional, sediul preşedinţiei. Lor li s-au alăturat şi soţiile, Jill Biden şi Beatriz Gutierrez.
Imaginea ar fi putut lăsa de înţeles că disputa din iunie anul trecut, când preşedintele mexican a evitat un summit organizat la Los Angeles, s-a stins. Însă declaraţiile celor doi şefi de stat subliniază că între cele două ţări există în continuare subiecte delicate.
Preşedintele american s-a deplasat duminică la frontiera cu Mexicul, unde migranţii ajung de mai multe luni în număr record.
Liderul democrat de 80 de ani ştie că va fi nevoie de cooperarea Mexicului, care s-a angajat să primească în fiecare lună până la 30.000 de migranţi ilegali expulzaţi.
Conform Casei Albe, cei doi lideri au discutat despre cum pot avea o abordare "inovatoare" în faţa migraţiei clandestine şi au promis să atace "rădăcinile" fenomenului în ţările de origine.
De asemenea, cei doi şefi de stat şi-au exprimat în timpul întrevederii dorinţa "de a-şi spori cooperarea" în privinţa luptei împotriva traficului de droguri, şi în special a fentanilului, opiaceu puternic care face ravagii în SUA.
SUA şi Mexicul vor să lucreze împreună pentru "a-i inculpa pe traficanţi", pentru a "perturba" aprovizionarea de produse chimice necesare pentru producţia de fentanil şi pentru "a închide laboratoarele", conform unui comunicat al Casei Albe publicat la finalul reuniunii bilaterale.
Conform sursei citate, Joe Biden şi Andres Manuel Lopez Obrador "îşi reafirmă angajamentul" în cadrul acordului de liber schimb care leagă cele două ţări, precum şi Canada.
Ziua de ieri s-a încheiat cu o cină, cu Justin Trudeau şi soţiile celor trei lideri.
Astăzi, Biden şi Trudeau vor avea o întâlnire bilaterală, în cursul căreia se va discuta şi despre posibila trimitere în Haiti a unei forţe internaţionale. Apoi va avea loc "Summitul celor trei prieteni", pe care Biden l-a relansat la Casa Albă în 2021, după o pauză de cinci ani.
Discuţiile de astăzi ar urma să acorde o atenţie specială subiectelor economice.
"Cei trei prieteni" nu au ezitat totuşi să se exprime asupra situaţiei din Brazilia. Primul lor gest de luni a fost să publice un comunicat comun de condamnare a "atacurilor" susţinătorilor fostului preşedinte Jair Bolsonaro asupra unor locuri ale puterii de la Brasilia.
De altfel, în marja întâlnirilor sale din Mexic, Biden a anunţat că îl va primi pe preşedintele brazilian Lula la Washington la începutul lui februarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2023, 12:19)
Din pacate migratia este sursa multor probleme...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2023, 18:12)
te inseli , SUA si Canada sint tari de imigratie .
Au fost create de imigranti si economia lor traieste datorita emigrantilor .
toti gradinarii din america sint latinos = nici un american sau canadian nu s-ar ocupa de asa ceva
si acesta este doar un exemplu
fara mina de lucru ieftina = economiile lor s-ar prabusi
la fel dubai , qatar ....
modul cum se face emigratie este gresit
europa aduce pe oricine fara sa stie daca acei imigranti sint calificati sau se pot integra