Biden şi Xi. Răul se transformă în bine!

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 17 noiembrie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Ne aflam la un pas de o confruntare majoră la nivel global. Economică, politică, militară. Între cei doi adevăraţi poli ai puterii mondiale. Statele Unite şi China. Ei bine, în doar câteva ore, acest curs extrem de periculos a fost deviat. Dacă nu care cumva curmat. Dacă nu care cumva vom avea de-a face în viitor cu o nouă formă de cooperare între cele două state, care va elimina atât confruntarea, cât şi competiţia neloială.

De ce sunt optimist? De ce susţin că în Golful San Francisco s-a produs o schimbare semnificativă în bine? Pe ce mă bazez în definitiv, din moment ce nu există încă şi poate nici nu vor exista curând comunicate oficiale care să anunţe destinderea? Am ajuns la această concluzie punând cap la cap câteva elemente.

1. După ani de zile în care tensiunile s-au acumulat, a avut loc o întâlnire la vârful vârfului între reprezentanţii celor două supraputeri. Însuşi acest fapt este semnificativ şi demonstrează o voinţă politică, manifestată atât de Biden, cât şi de Xi Jinping, de a se ajunge la o formă de reconciliere. Probabil pe baze noi. Probabil pe un fundament construit cu migală de Antony Blinken şi de omologul său chinez, în cursul unei lungi runde de negocieri.

2. Xi Jinping a venit la întâlnire afirmând răspicat că lumea este suficient de mare, astfel încât atât Statele Unite cât şi China au spaţiu suficient de manevră în plan economic şi comercial pentru a nu se călca una pe alta în picioare. Desigur, preşedintele Xi s-a exprimat mai sintetic, dar cred că sensul este cel pe care l-am schiţat eu mai sus. Asta înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât că, în cele din urmă, ceea ce desparte cele două supraputeri este mai puţin important şi mai puţin relevant decât ceea ce le uneşte. Şi, într-adevăr, în noua lume din ce în ce mai globalizată, relaţiile chino-american în plan economic şi comercial sunt din ce în ce mai puternic împletite, iar o ruptură ar putea fi catastrofală pentru ambele state.

3. Consecinţa ultimei crize a Taiwanului a fost întreruperea unilaterală de către China a liniilor telefonice directe dintre cei doi preşedinţi şi, pe cale de deducţie, dintre principalii responsabili, în special militari, dar şi politici ai celor două guverne. O situaţie extrem de periculoasă, de natură să exacerbeze neîncrederea, suspiciunea, teama reciprocă de surprize la nivel catastrofal. În Golful San Francisco s-a ajuns la decizia ca dialogul direct, pe cale telefonică, să poată fi reluat de câte ori este nevoie. Oficial s-a vorbit doar despre un dialog militar, desfăşurat în situaţii de urgenţă, în scopul de a putea fi evitate "accidentele". În realitate, cu certitudine este vorba şi de un dialog politic la cel mai înalt nivel, o premisă necesară, până la urmă chiar obligatorie, pentru neescaladarea unor posibile confruntări şi chiar pentru detensionare. Linia telefonică directă asigură însă şi cooperarea. Constituie şi ea un jalon, cel puţin pentru China, al de acum faimosului cel de-al doilea "Drum al Mătăsii".

4. Pentru moment, s-a pus punct, într-un mod extrem de inedit, confruntării legate de Taiwan. Mai devreme sau mai târziu, China va reintegra Taiwanul, care este o provincie istorică a sa, dar o va face pe cale paşnică. De aici şi sugestia extrem de rafinată a preşedintelui Xi adresată lui Biden în sensul de a nu continua să înarmeze Taiwanul. Pentru că, se poate deduce cu uşurinţă, la momentul reunificării, când va fi acesta, tot armamentul american ar urma să revină Chinei. Iată o ironie profundă tipic chinezească.

5. China nu s-a agitat prea mult, aş spune că nu s-a agitat deloc, legat de războiul din Ucraina. Ea a susţinut în mod constant o soluţie de pace şi, fără a condamna Rusia, a pledat pentru retragerea Kremlinului, cel puţin dintr-o parte din teritoriile ocupate şi realizarea unui compromis. China continuă să înarmeze ponderat şi contra cost Federaţia Rusă, în timp ce Statele Unite continuă să înarmeze ponderat, dar aparent gratuit Ucraina. Şi în ceea ce priveşte Israelul situaţia este staţionară din perspectiva Beijingului. Beijingul condamnă terorismul şi cere eliminarea lui, dar, în acelaşi timp, deplânge victimele înregistrate în rândul populaţiei civile. Ca şi Statele Unite, pledează pentru edificarea unui stat palestinian, capabil să preia autoritatea asupra Fâşiei Gaza.

6. S-a făcut mare tam-tam, am observat, de către toate televiziunile, privind o pretinsă acuzaţie făcută de Joe Biden într-o conferinţă de presă post-convorbiri, prin care acesta l-ar fi acuzat pe Xi că este un dictator. Este o informaţie dinadins distorsionată. Întrebat de un jurnalist dacă îşi menţine respectiva acuzaţie, Joe Biden a nuanţat. Explicând ce anume l-a determinat să afirme acest lucru. Faptul că Xi conduce un sistem unipartid cu totul şi cu totul diferit de sistemul politic american. S-a cam dat oricum pe gheaţă preşedintele Statelor Unite, chiar şi cu această nuanţare. Ca dovadă, purtătorul de cuvânt al guvernului Chinei l-a pus rapid la punct. Acest incident nu toarnă însă gaz peste foc, pentru că nu mai există foc.

Întâlnirea din Golful San Francisco, desfăşurată astfel cum s-a desfăşurat, a trasat o linie clară de demarcaţie între cele două mari puteri şi celelalte puteri cât de cât relevante ale lumii contemporane. Uniunea Europeană a fost cvasi-inexistentă, Federaţia Rusă este tratată de ambele părţi ca o putere de mâna a doua, aflată în suferinţă, Iranul este marginalizat chiar dacă a devenit o putere regională, iar Turcia este tratată cu respect, pentru că, pe drept cuvânt, s-a ridicat ca o putere economică, militară şi diplomatică cu adevărat relevantă într-un plan vast regional. Şi insist, NATO şi UE nu s-au văzut, pentru că cele două organizaţii au devenit irelevante. Şi nesigure!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cumva mai realista este zicerea de fata ce ne arata cum se poate deforma un raspuns al Presedintelui J.R.Biden totul facut in ideea stupida spre a minti cu buna stiinta cititorul .Cei care au citit raspunsul lui J.R.Biden stiu despre ce este vorba .Momentul in care XI vine in persoana in San Francisco, oras de care il leaga niste aminitiri din tinerete ,este unul de o importanta extraordinara .Rusia lui Putin nu mai poate face parte din Leadership-ul international si influenta ei este vizibil inlaturata de catre SUA si UE la care acum se va alatura si China .Rusia , influenta ei , este scoasa din Enclavele de felul Nogorno si Gaza (urmeaza si altele ) acolo unde influenta ei era pusa in slujba raului .Ceea ce realizeaza J.R.Biden este istorie pura .In fapt:China devine principalul partener economic si militar aflata in afara Occidentului unit ce inlocuieste Rusia atunci cind facem referire la globalizarea mondiala a relatiilor sociale , politice si militare ,acum accentul cazind pe dezvoltarea economica si militara pe masura ce intentia politica afisata, ca parte a modelului de conducere statala, isi pierde din importanta .Daca China incepe sa respecte toate formele de sanctionare in cazul Rusiei si isi reduce intensitatea parteneriatului cu Rusia inlocuind Rusia cu SUA si UE omenirea este salvata .UE nu participa la acest demers in mod vizibil .UE nu o poate face decit in momentul in care , asa cum vedem ca se si intimpla , va deveni ea insasi un intreg ce va cuprinde toate natiunile din Europa (pe model american) si care va reusi , pe masura ce restrictiile de inarmare ale Germaniei dispar , sa devina si o forta militara .Imensele sume de bani opuse in joc vor face vizibila diferenta .Cit despre SUA ea si-a indeplinit partea ei de angajament in cazul Ucraina Europa platind ajutorul oferit Ucrainei prin achizitionarea de gaze lichefiate si armament de ultima generatie imposibil de inlocuit acum de natiunile Europene .O noua Europa se naste chiar acum .

    1. "O noua Europa se naste chiar acum"

      ai perfecta dreptate, 

      pacat ca va fi o Europa foarte slaba economic,

      practic o colonie americana  

      esti prea naiv sau rau intentionat ca sa meriti un raspuns

      Vai de capul meu, de fapt, vai de capul nostru.

      Nu am mai postat de peste 1 an, chiar și acum scriu aceste rânduri în grabă. Dar nu pot să nu spun, trebuie să spun. 

      În atenția d-lui esop: dacă mai sunt mulți care gândesc ca dumneata sau sunt de acord cu ce ai scris mai sus, permite-mi o exprimare mai plastică, E groasă!!! Mai exact e vai de capul nostru! 

      Doar copiii până în clasa a 8-a mai cred așa ceva.

      În rest, vă doresc o zi liniștită!! 

      de al tau sigur

    „Uniunea Europeană (UE) este gata să interzică exportul de mașini-unelte de precizie și componente cheie pentru echipamentele de fabricare a armelor în Rusia. Interdicția, dacă este adoptată și aplicată în mod eficient, ar putea da o lovitură semnificativă bazei industriale de apărare (DIB) a Rusiei, având în vedere importanța mașinilor-unelte de precizie în producția industrială.

    1. Sancțiunile rămân, în cele din urmă, o glumă proastă pentru naivi.

      Uniunea Europeană continuă să importe gaze rusești prin conducta Drujba, 

      care functioneaza la capacitate maxima si alimenteaza cu bani Rusia .

      Sancțiunile rămân o glumă proastă, dar rusii sunt singurii care vor ridicarea lor.

      De proaste ce sunt. Pentru ei. 

      Datorită sancțiunilor, Rusia ta este complet izolată, fără viitor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb