Biden: "SUA nu sprijină independenţa Taiwanului"

T.B.
Internaţional / 13 ianuarie

Biden: "SUA nu sprijină independenţa Taiwanului"

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului, după ce alegătorii taiwanezi au respins China şi au acordat partidului de guvernământ un al treilea mandat prezidenţial, relatează Reuters.

Candidatul prezidenţial al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare în Taiwan, Lai Ching-te, a câştigat alegerile de sâmbătă, respingând cu fermitate presiunile Chinei, şi s-a angajat atât să ţină piept Beijingului şi să încerce să negocieze, conform sursei citate.

"Noi nu susţinem independenţa..." a declarat Biden, când i s-a cerut o reacţie la alegerile de sâmbătă, relatează sursa indicată.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Washingtonul avertizase că "ar fi inacceptabil" ca "orice" ţară să intervină în alegeri, transmite sursa.

Taiwanul, o insulă vecină pe care China o revendică ca fiind a sa, a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al unor decenii de luptă împotriva unui regim autoritar şi a legii marţiale, informează reuters.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional al Taiwanului şi cel mai important furnizor de arme, în ciuda lipsei de legături diplomatice oficiale cu insula, relatează sursa menţionată.

Administraţia Biden s-a temut că alegerile, tranziţia şi noua administraţie ar putea escalada conflictul cu Beijingul, indică sursa precizată.

Biden a depus eforturi pentru a fluidiza relaţiile cu China, acceptând inclusiv să discute despre diferenţele în materie de securitate la un summit din California cu preşedintele Xi Jinping în noiembrie, transmite reuters.

Guvernul taiwanez se aşteaptă ca China să încerce să exercite presiuni asupra viitorului său preşedinte după vot, inclusiv prin organizarea de manevre militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi oficiali guvernamentali de rang înalt, precizează sursa citată. China nu a renunţat nicio clipă la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, menţionează sursa.

În semn de susţinere a guvernului, Biden intenţionează să trimită o delegaţie neoficială pe insula autonomă, potrivit unui înalt oficial al administraţiei Biden, conform reuters.

Este probabil ca delegaţia să includă unii foşti oficiali americani de rang înalt, potrivit oficialului, care a precizat că lista nu a fost finalizată, relatează sursa. Delegaţii similare au fost trimise în Taiwan în trecut, conform reuters.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Senil. dupa ce a spus ca-i sustine acum nu-i mai sustine. vai si amar.

    1. Pai mai are momente in care spune ce gandeste cu adevarat!

    SUA par că se retrag de peste tot.Orice imperiu intra și în declin.

    Are o boală neurologică gravă dar are și momente de seninătate,asta era un moment de seninătate când a afirmat indirect ca Taiwan aparține Chinei, trebuie urmat modelul de unificare Hong Kong și evitat războiul,taiwanezii se joacă cu focul alegând tipul acela care dorește independența dacă câștigă Trump alegerile China va lua înapoi taiwanul în max 2 ani și asta fără război

    1. modelul de distrugere Hong kong vrei sa spui. pt ca asta se intampla sistematic de cand a fost anexat de china. si asta va fi si in Taiwan. dc va fi, cand va fi

      Decât lumea să intre in al treilea război mondial mai bine să nu fie superdemocratie capitalistă in Taiwan,va fi dictatură capitalistă model chinezesc,mare scofală oricum sistemul capitalist este în putrefacție în mai toată lumea și nu cred că va rezista mai mult de 25 de ani, să faci un război mondial din cauza unei insulițe e de moartea minții sper ca Trump să câștige alegerile

      ...

    parca zicea ca sprijina Taiwan-ul

    Sunt chinezi,sa se descurce intre ei!Nu ,,frati,,precum.rusii si ucrainenii,chinezi ca toti chinezii si in Taiwan si in China .Sper sa nu mai iste americanii un razboi si pe acolo,oricum,nu cred,au autoritatile chineze ceva alternative.I-a ajutat razboiul.din Ucraina fiindca si China era prinsa in corzi precum Rusia!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb