Bilanţul Cabinetului Dăncilă - şase luni de guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2018

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

România multilateral dezvoltată - aşa arată bilanţul prezentat de prim-ministrul Viorica Dăncilă la şase luni de când conduce guvernul ţării.

O prezentare cu multe cifre, cu creşteri procentuale extraordinare, cu grafice menite să arate că ţara se află pe drumul cel bun şi că persoanele care contestă activitatea Executivului nu au niciun motiv temeinic.

Prezentarea de ieri a bilanţului a venit în contextul în care, la sfârşitul săptămânii trecute, Departamentul de Stat al SUA a prezentat un amplu raport privind riscurile pe care le au de înfruntat investitorii de peste ocean care doresc să iniţieze sau să dezvolte afaceri în ţara noastră. Printre riscurile cele mai mari menţionate în raportul americanilor se numără corupţia, fenomen despre care în bilanţul pre­zentat de premierul Viorica Dăncilă nu se aminteşte nimic.

Economia "duduie"

Conform datelor prezentate de prim-ministru, economia ţării noastre duduie, deoarece indicatorii macroeconomici au crescut semnificativ. Comparativ cu primul semestru al anului trecut, în primele şase luni ale lui 2018, veniturile bugetare au crescut cu 12% atingând 132 miliarde lei. Viorica Dăncilă a precizat că această diferenţă, de plus 15 miliarde lei, a fost folosită pentru creşterea veniturilor populaţiei, pentru creşterile salariale ale funcţionarilor publici şi pentru mărirea indemnizaţiilor din educaţie şi sănătate.

Şefa Executivului susţine că, în ciuda diminuării impozitului pe venit, de la 16% la 10%, s-a înregistrat un beneficiu net la bugetul de stat de 9,5 miliarde lei, deoarece scăderea impozitului a fost compensată de o mai bună încasare a contribuţiilor sociale care au fost trecute în anul 2018 de la angajator la angajat.

Conform datelor din bilanţ, constatăm şi o creştere a sumelor primite de la Uniunea Europeană, dar şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Comparativ cu anii 2016 şi 2017, când ţara noastră a primit 680 milioane de lei, respectiv 5,6 miliarde lei, în primul semestru al anului 2018 s-a ajuns la 6,8 miliarde lei, adică o creştere cu 19,7%.

În privinţa gradului de absorbţie, primele şase luni ale lui 2018 consemnează un grad de 19%, faţă de 16% în 2017 şi 7% în 2016. Putem presupune că raportarea din bilanţ la anul 2016 este strict politică, ştiut fiind faptul că, în momentul în care guvernul Cioloş a preluat puterea executivă, multe dintre proiecte erau în pericol de a nu mai fi finanţate, deoarece oficialii europeni constataseră neconcordanţe grave între fondurile europene alocate şi calitatea lucrărilor efectuate, fapt pentru care au formulat sesizări la Oficiul European de Luptă Antifraudă Fiscală şi au blocat finanţarea unor investiţii.

În privinţa investiţiilor, primul ministru susţine că în domeniul investiţiilor publice în primul semestru al anului 2018, guvernul a alocat 9,1 miliarde lei, cu aproape 50% mai mult comparativ cu anul trecut, fără însă a menţiona unde s-au dus aceşti bani, ştiut fiind faptul că la nivel naţional infrastructura rutieră, feroviară şi aeriană se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al finanţării lucrărilor publice.

Dăncilă s-a referit şi la investiţiile străine directe care au crescut, conform datelor adunate de guvern, şi au ajuns la 2,21 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an.

Sănătatea, educaţia şi pensiile, creşteri semnificative

Un loc aparte în prezentarea bilanţului pe primele şase luni a fost rezervat de Viorica Dăncilă măsurilor luate în domeniul social. Conform datelor, deficitul la sistemul de pensii a fost redus cu 50% faţă de anul 2017, chiar dacă valoarea punctului minim de pensie a crescut cu 10%, de la 1000 lei la 1100 lei. Dăncilă nu a pierdut ocazia să anunţe că în anul 2019, punctul de pensie va ajunge la 1265 de lei. Creşterea punctului de pensie cu 10% a dus şi la majorarea pensiei minime în plată, de la 520 de lei la 640 de lei, precum şi la creşterea pragului maxim pentru care se pot acorda compensări de 90% la medicamentele prescrise pe reţete. Astfel, plafonul a crescut de la 900 lei la 990 lei, în condiţiile în care în iunie 2016 el a fost stabilit la 700 lei.

Şeful guvernului s-a lăudat şi cu scăderea ratei şomajului, fără a lua în calcul că aproape 4 milioane de români lucrează peste hotare, mulţi dintre ei stabilindu-şi reşedinţa fiscală în ţările în care se află. Astfel, conform datelor, în iulie 2018, rata şomajului se situa la 3,48%, iar Dăncilă a spus că guvernul va direcţiona ajutoarele sociale pentru a-i stimula pe cei care vor să muncească şi nu pe cei care vor să stea acasă.

Un capitol aparte privind asistenţa socială a fost dedicat creşterii indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, care au ajuns la 108 euro lunar, faţă de 73 euro în 2017 şi 52 de euro în 2016.

Creşteri semnificative, din punct de vedere al veniturilor salariale, au fost consemnate şi în domeniul sănătăţii, unde indemnizaţia lunară a unui medic rezident a crescut cu 162%, iar a unui medic primar UPU gradul 5 a crescut cu 131%, la acestea adăugându-se plata sporurilor şi a gărzilor.

"Veniturile medicilor din România au devenit astfel comparabile cu cele din Uniunea Europeană. S-a oprit exodul medicilor tineri şi avem semnale că mulţi dintre ei încep să se întoarcă în ţară", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Şefa guvernului a prezentat şi investiţiile făcute în echipamentele medicale. Executivul a achiziţionat în primele şase luni ale acestui an 16 computere tomograf, 24 aparate RMN, 8 unităţi de screening a cancerului de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă.

Educaţia a beneficiat şi ea de creşterile prezentate în bilanţul pe primele şase luni ale cabinetului Dăncilă. În domeniul salarizării, un profesor debutant câştigă cu 23% mai mult, în timp ce indemnizaţia lunară a unui profesor universitar a crescut cu 25%.

Executivul se laudă şi cu investiţiile din educaţie, susţinând că în primele şase luni ale lui 2018 au fost modernizate 145 de unităţi de învăţământ şi au fost construite 45 de grădiniţe şi creşe.

Agricultura lui Daea, cele mai bune cifre

Dacă privim raportul cabinetului Dăncilă, cele mai impresionante cifre sunt în domeniul agriculturii, domeniu păstorit de ministrul Petre Daea.

În primele şase luni ale acestui an au fost plătite subvenţii în valoare totală de 1,7 miliarde euro, dintre care un miliard de euro reprezintă subvenţiile plătite în avans pentru această toamnă.

În privinţa irigaţiilor, ţara noastră are acum 1,2 milioane ha care au acces la sistem şi au fost încheiate 25.300 de contracte de irigaţii, onorate prin cele 231 de staţii de pompare.

Deşi prim-ministrul s-a lăudat şi cu numărul mare de staţii de combatere a inundaţiilor - 470 de unităţi, nu putem să nu observăm că multe dintre culturile agricole din sud-vestul ţării, din sud şi din Moldova au fost afectate grav de ploile şi inundaţiile din această vară.

Bineînţeles, un punct important în bilanţul guvernului a fost şi programul iniţiat de Petre Daea în privinţa lânii de oaie, prin care fiecare crescător care predă lână primeşte de la stat un leu pe kilogram. Noul program a dus la colectarea a 8865 de tone de lână, din care 3444 tone au fost destinate exportului.

În domeniul agriculturii, Dăncilă s-a referit şi programul prin care sunt protejate rasele autohtone de porci - Bazna şi Mangaliţa, de programul privind tomatele româneşti, care a dus la producerea în acest an a 65.544 tone de roşii, precum şi de efortul guvernului de a proteja suprafeţele agricole antigrindină, prin 60 de puncte operaţionale, dintre care 26 realizate anul acesta.

Infrastructura naţională, în căutare de parteneri privaţi

Din raportul prezentat de Viorica Dăncilă, reţinem că în privinţa marilor proiecte de infrastructură - autostrăzi, aeroporturi, complexe medicale, spitale regionale, amenajarea cursurilor unor râuri şi turism, guvernul a aprobat mai multe proiecte strategice care urmează a fi realizate în parteneriat public-privat.

Din raportul cabinetului Dăncilă lipsesc cu desăvârşire proiectele de parteneriat public-privat pentru reabilitarea sistemului de transport pe calea ferată, realizarea unui spital regional la Constanţa, investiţiile privind tronsonul de autostradă Piteşti-Sibiu, iar autostrada spre Moldova este redusă la jumătate. În loc de Târgu Mureş-Iaşi, în raport apare Târgu Neamţ-Iaşi- Ungheni.

Tot în parteneriat public-privat ar urma să fie amenajate pentru navigaţie râurile Argeş şi Dâmboviţa, precum şi canalul magistral Siret-Bărăgan, pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii.

În privinţa micii infrastructuri, Executivul se laudă cu reabilitarea şi modernizarea a 939 km de drumuri judeţene şi comunale, 608 km de conducte de apă şi canal şi construirea a 243 de locuinţe.

Din bilanţ nu lipsesc investiţiile strategice pe care guvernul le consideră finalizate: achiziţia Vest-MoldTransgaz, pentru care au fost alocaţi de la bugetul de stat 9,5 milioane euro, realizarea a 192 km de linii electrice şi conectarea cu Ungaria şi Serbia, finalizarea procedurilor pentru începerea lucrărilor la gazoductul BRUA 1, achiziţia a două aeronave de către TAROM şi finalizarea negocierilor prin care statul redevine acţionar majoritar al Şantierului Naval Mangalia.

În finalul bilanţului, în document se amintesc măsurile luate pentru dezvoltarea programului "Start-up Nation" destinat dezvoltării sectorului privat şi întreprinderilor mici şi mijlocii, iniţierea programului "Investeşte în tine", reducerea cu 10% a accizelor la carburanţi, precum şi programul des­tinat finanţării producţiilor cinematografice şi cel pentru ajutorul de stat acordat pentru investiţiile mai mari de 3 milioane de euro.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan a declarat: "Prim-minis­trul Viorica Dăncilă a prezentat, astăzi, o farsă mediatică pe care a numit-o «bilanţ după 6 luni de guvernare». S-a grăbit să prezinte o propagandă electorală pe post de bilanţ în avans, cu 6 zile înainte de împlinirea a 6 luni de guvernare, tocmai de teama de a nu prezenta altcineva înainte un bilanţ real de guvernare".

Conform lui Mureşan, primele şase luni ale cabinetului Dăncilă se soldează cu creşterea inflaţiei la 5,4%, generată de politicile populis­te ale Guvernului bazate pe încurajarea consumului şi lipsa reformelor; creşterea ROBOR, care a dus la mărirea ratei dobânzilor la creditele în lei; creşterea deficitului bugetar, neîndeplinirea criteriilor de aderare la moneda euro; încercările de naţionalizare a pilonului II de pensii, eşecul numit Fondul Suveran şi propunerea de amnistie fis­cală.

"Tot acest bilanţ ruşinos poate să ducă la o singură concluzie, anume, că, după 6 luni de mandat, Guvernul Dăncilă trebuie să-şi dea demisia", a concluzionat Siegfried Mureşan.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Foarte frumos

    1. Propaganda prinde la câțiva maimuțoi. După petrecerile din 2009 cu oi pe dealuri, ați avea mai mult succes cu mooi pe dealuri. Ăla e nivelul și pe asta trebuie marșat, adică pe deal.

      Pesedeu a majorat salariili și pensiili, adică mai bine de jumătate din voturi sunt asigurată, vouă rămânându-vă mooia. 

    vad ca suntem inca spalti pe creier in legatura cu CORUPTIA.ba handicapatilor coruptie este peste tot ,dar la noi pe plaiurile mioritice ,dupa datoria externa apare coruptia.Nu cred ca orice om zdravan la cap poate defini termenul fie el si succint in evolutia lui.Dar ca sa il lamurim spalatilor pe creier dupa 1989 ar fi rumpo rupere din latina ,adica a rupe ceva din ceea ce noi am distrus sii aia care trebuie sa recupereze adica DNA sunt niste oameni care nu au nimic cu nimic ,dar statul roman le ofera privilegii .Suntem o tara de nimic si toti urla cand este problema de evidenta.

    1. Vezi, dacă la ora aia în loc să dormi stai pe net, neuronul tau roșu zice numai prostii!

      Ce ai vrut sa zici omule?

      Nu te mai întreba. Ce credeai? Ca a pune o analfabeta ca premier ar reprezenta vreo nedreptate făcută romanilor? Nu, nu este. Ai dovada prin mesajul nr. 2.

      Pe manipulare și emoție securistă ați votat președinte un tălâmb greu de cap.

      Ai dovada în fiecare zi când deschide gura reprezentantul României. 

      PSD-istule securist, vrei sa spui ca daca ai un presedinte idiot, atunci il echilibrezi cu un premier analfabet?

      Sevil Shhaideh n-a fost acceptată de Securitate, iar ceilalți doi erau subordonați Securității.

      În comparație cu retardatul statului și cu slugile Securității, actualul premier e briliant. 

    Ai oferit varianta aproape completa a bilanțului guvernamental, așa că mi se pare normal sa redau și eu aici, integral, postarea adevăratei "performanțe" a Guvernului Dăncilă:

    "Postarea eurodeputatului Siegfried Mureşan: 

    Bilanțul real la 6 luni al Guvernului Dăncilă: inflație-record, scumpirea creditelor, atacuri la adresa justiției, prestații ridicole pe plan extern 

    Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat astăzi o farsă mediatică pe care a numit-o „bilanț după 6 luni de guvernare”. S-a grăbit să prezinte o propagandă electorală pe post de bilanț în avans, cu 6 zile înainte de împlinirea a 6 luni de guvernare, tocmai de teama de a nu prezenta altcineva înainte un bilanț real de guvernare. 

    Iată ce trebuia să cuprindă prezentarea de astăzi a prim-ministrului Dăncilă: 

    • inflație-record a ultimilor 5 ani, de 5,4% în luna iunie, generată de politicile populiste ale Guvernului bazate pe încurajarea consumului și lipsa reformelor. Înseamnă că oamenii își permit mai puține lucruri cu aceiași bani față de acum 6 luni, nivelul de trai al majorității românilor a scăzut în guvernarea Dăncilă. 

    • Inflația-record a generat și o creștere record a indicelui ROBOR în baza căruia se calculează rata creditelor la dobânzile variabile în lei. Chiar astăzi, indicele a atins cel mai mare nivel din ultimii 4 ani jumătate, de 3,41%. Din cauza acestei creșteri, românii plătesc și cu 100 de lei mai mult în fiecare lună la creditele bancare. 

    • Un alt record negativ al Guvernului Dăncilă este creșterea deficitul bugetar. Executivul s-a împrumutat masiv în numele românilor anul acesta, astfel că deficitul bugetar a crescut de 4 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei. Creșterea veniturilor cu care s-a lăudat astăzi prim-ministrul Dăncilă nu valorează nimic atât timp cât cheltuielile au crescut și mai mult, cu 19 miliarde de lei în doar 5 luni, și a generat un deficit de patru ori mai mare. Acest deficit înseamnă că Guvernul a făcut datorii în numele nostru, datorii pe care tot noi le vom plăti mult după ce acest guvern nu va mai fi în funcție. Din cauza creșterii deficitului, România este subiectul procedurii privind abaterea bugetară semnficativă din partea Consiliului UE. Astfel, dacă România nu reduce semnificativ defictul bugetar până la finalul anului, riscă să intre în procedura de deficit excesiv și să fie sancționată inclusiv cu suspendări de fonduri europene. 

    • Din cauza inflației și a deficitului, Guvernul a îndepărtat România de zona euro. Țara noastră mai îndeplinește doar unu din cele cinci criterii principale de aderare la zona euro, conform Raportului de convergență privind zona euro publicat în mai de Comisia Europeană. În 2016 îndeplineam trei din cele cinci criterii.  

    • Economia frânează din cauză că Guvernul nu a făcut investiții și nu a aplicat reformele necesare. Prognozele Comisiei Europene și ale Comiei Naționale de Prognoză arată că anul acesta vom avea o creștere economică de doar 3,9% față de 7% în 2017.  

    • Guvernul Dăncilă are o absorbție slabă a fondurilor europene. Astfel, România a atras doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 de miliarde de euro fonduri europene de care beneficiază țara noastră pentru reducerea șomajului în perioada 2014 - 2020. Actualul Guvern nu a cheltuit niciun euro din cele 302 milioane de euro fonduri europene dedicate creării de locuri de muncă în rândul tinerilor. De asemenea, din cele 6,7 miliarde de euro alocate pentru investiții prin Programul Operațional Regional, Guvernul Dăncilă a absorbit doar 34 de milioane de euro. În acest ritm vom avea sigur dezangajări de fonduri europene până la finalul anului.  

    • Zero kilometri de autostradă au fost inaugurați în 2018, deși România beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de 5,1 miliarde de euro tocmai pentru investiții în transporturi.  

    • Dacă măsurile economice sustenabile au lipsit de pe agenda de priorități a Guvernului Dăncilă, prioritatea zero a Executivului s-a dovedit a fi slăbirea justiției și a luptei anticorupție. A cerut revocarea procurorului-șef al DNA, deși Consiliul Superior al Magistraturii, instituție abilitată să evalueze activitatea judecătorilor și procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dăncilă a sprijinit, totodată, modificările la Legile justiției prin care este slăbit actul justiției, iar abuzul în funcție este aproape dezincriminat. Și în acest caz, Comisia de la Veneția, organismul european abilitat să se pronunțe în chestiuni ce țin de stat de drept, a spus că legile nu sunt bune.  

    • Din cauza atacurilor la adesa justiției, Guvernul a anulat toate progresele realizate de țara noastră în ultimii ani privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene. Astfel, România nu mai are nicio șansă să scape de MCV cu actuala guvernare.  

    • Guvernul Dăncilă dovedește o slabă pregătire a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene care va începe la 1 ianuarie 2019. Calendarul Reuniunilor ministeriale din timpul Președinției UE propus de Guvern este unul lipsit de viziune. În loc să organizeze reuniuni în toate marile orașe ale României, să deschidă toată țara către Europa și, totodată, să aducă Europa mai aprope de oameni, Guvernul a decis ca toate reuniunile să se organizeze la București, între zidurile Casei Poporului. De asemenea, nu vedem de la Guvern o estimare de buget a președinției și nici o strategie clară de comunicare privind acest eveniment cu o importanță fără precedent în istoria recentă a țării noastre.  

    • Prim-ministrul Dăncilă s-a remarcat prin prestații la limita ridicolului la întâlnirile bilaterale pe plan extern, făcând țara de râs aproape de fiecare dată când a reprezentat România. Mai grav este că a compromis eforturi de zeci de ani ale diplomației române susținând mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim, fără să existe un consens în acest sens cu toți factorii de decizie din țară și fără să țină cont de interesele României din regiune. 

    • Pe lista bilanțului trebuie amintite: 1. încercările de a le fura românilor banii din Pilonul II de pensii, 2. propunerea de amnistie fiscală prin care Guvernul PSD - ALDE vrea să-și scăpe datornicii de obligațiile la bugetul de stat, 3. eșec în a prezenta un program coerent de evenimente cu prilejul Anului Centenarului și 4. eșecul numit Fondul Suveran de Investiții, o propunere populistă a Guvernului care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.

    Tot acest bilanț rușinos poate să ducă la o singură concluzie, anume, că, după 6 luni de mandat, Guvernul Dăncilă trebuie să-și dea demisia." 

    1. Maniheismul ,predispozitia de avedea totul numai in alb sau negru ,deriva din egocentismul exacerbat al unor oameni .Cum sa fie realitate altfel decat imi dicteaza interesul sau judecata mea ?! Mai ales daca sunt-sau ma consider - un om superior ! Gogomanilor ,luati exemplu de la arbitrajul in unele discipline sportive -pentru apropierea de realitatea obiectiva notele (parerile) extreme se ignora .

      Securist Mureșan e în campanie electorală.

      Securist PSD-ist zice ca Muresan e securist.

      Securistul Mureșan și-a început campania electorală pentru europarlamentare în urmă cu 1 an. De la intrarea în PE nu a făcut decât să slugărească structura mafuotă securistă PPE. Între timp l-a lăsat baltă pe securistul Băsescu și s-a înscris în celălalt partid al Securității, PNL, de fapt, PDL.

      .. după o lunga istorie pe scena politică din România, aflam de la niște distinși anonimi că este partidul Securității :-)

      Poate ne explică distinsul comentator care se semnează Florin, atenție, nu RIDICĂ T. GHEORGHE, ci, simplu, Florin, de ce PDL-ul, după fabuloasele guverne BOC I-V, se ascunde sub diferinte culori și denumiri, gen ARD, foaie verde, de a ajuns să se lase adsorbit într-un PNL complet virusat de Securitate?

      De ce au simțit pedeliștii nevoia de a-și pierde urma? 

      a) De Securitate 

      b) De Securitate

      c) De Securitate 

      Psd=coruptie!

      PDL, ARD, PNL, Orban DNA SRI reprezintă realitatea cotidiană.

      Propaganda securistă se adresează guvizilor mononeuronați. 

    fratilor cumparati bitcoin cit mai aveti timp si bani ,mnvvccc

    1. A aparut si retardatul de chirila mihai sa dea sfaturi...ok,.,...,,,iuhio8uh9 piu, ok

    Romania multilateral ocultata,

    De straini e ocupata..... 

    Draga drag nea după 10 august nu vei mai conta????, ha ha ha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb