BIMTECH: Proiectele depuse pentru obţinerea autorizaţiilor de construire ar putea utiliza un model 3D şi în România

S.B.
Companii #Construcţii / 31 mai 2021

Proiectele depuse pentru obţinerea autorizaţiilor de construire ar putea utiliza un model 3D şi în România

Proiectele depuse pentru obţinerea autorizaţiilor de construire ar putea utiliza un model 3D şi în România, ceea ce ar salva timp şi nu ar mai lăsa loc de interpretări şi lipsuri de informaţie, potrivit BIMTECH, Asociaţia pentru Cercetarea, Dezvoltarea şi Implementarea Tehnologiilor în Construcţii.

Pentru ca acest lucru sa se întâmple, municipalităţile trebuie să participe împreună cu mediul de business şi ONG-uri pentru a accelera colaborarea interinstituţională în vederea digitalizării. Din punct de vedere tehnic, timpul salvat pentru a verifica un model 3D în comparaţie cu un cuantum de piese desenate şi scrise este uriaş, iar un model 3D virtual al unei clădiri nu lăsa loc de ambiguităţi, un avantaj uriaş întâlnit în alte ţări europene. Un exemplu este cel al Finlandei, unde instituţiile sunt conectate între ele la nivel de platformă, astfel încât avizele şi acordurile premergătoare Autorizaţiei de Construire sunt solicitate şi emise în cadrul aceluiaşi website.

De asemenea, o soluţie de digitalizare testată în multe alte ţări, inclusiv în Finlanda este că personalul din administraţia locală şi cetăţenii să acceseze rapid informaţia urbană (modelul Google Earth), un tip de proiect care poate fi posibil şi în România în doar câteva luni de zile dacă există implicare comună din partea autorităţilor. Astfel, trebuie avut în vedere că sunt mai mulţi paşi care merg secvenţial - scanare - procesare - stocare şi implementare platforma online - corelare cu alte baze de date (de exemplu, cadastrală) - securizarea informaţiei - training personal - testare - lansare. Tehnic vorbind, nu pot fi durate mari de timp, totul depinde de viteza cu care se obţine accesul la diferitele forme de informaţie şi de implementarea protocolului între instituţiile statului.

"Dacă vorbim doar de formularele de completat, este ca diferenţa între a plăti o taxă pe Ghiseul.ro versus să mergi personal la taxe şi impozite şi să o achiţi acolo. Câştigul digitalizării în România va fi un mod transparent, uşor accesibil şi integrat de a afla sau de a solicita informaţii de către cetăţeni şi personalul din administraţia locală. Ideea proiectului GISCraft a început ca un proiect pilot, susţinut chiar de Asociaţia BIMTECH, pentru a putea estima precis timpul de realizare raportat la o suprafaţă anume (spre exemplu, un km pătraţi). Mai departe, interesul primit din piaţă şi din mediul public ne-a dat de înţeles că lucrurile trebuie accelerate", a declarat Ştefan Constantinescu, preşedintele BIMTECH, Asociaţia pentru Cercetarea, Dezvoltarea şi Implementarea Tehnologiilor în Construcţii.

Astfel, primarii, arhitecţii şefi, urbaniştii, city managerii şi alte persoane cheie din administraţiile publice locale pot participa la schimburi de experienţe cu omologii lor europeni, unde pot interacţiona, schimba idei şi abordări noi în era digitalizării.

"Pentru ca un oraş să devină Smart City este esenţial să beneficieze continuu de date digitale care pot fi colectate dinamic sau static, în timp real sau intermitent. Toate aceste date vor fi aşezate pe baza existentă constituită din hărţile generale şi planurile cadastrale. Tehnologia permite folosirea mai multor metode de culegere a datelor topografice (satelitare, aeriene şi terestre), iar pentru crearea datelor necesare unui oraş digital 3D folosim în momentul de faţă un mix de măsurători inclusiv drone dotate cu senzor lidar, scanare 3D mobilă şi scanare 3D terestră", a declarat Eugen Ursu - advisor BIMTECH şi co-fondator Graphein.

Municipalităţile se află în mijlocul întregului proces de construcţie, între "scara" construcţiilor civile şi scara lucrărilor majore ale guvernului (cum sunt cele de infrastructură). Potrivit BIMTECH, o implementare de tipul GIS 3D la nivel de administraţie locală ar accelera în ambele sensuri (middle-out) procesul de digitalizare pentru ca ar stimula atât pe actorii mici - proiectanţi/constructori/beneficiari - sa utilizeze tehnologiile, cât şi pe reprezentanţii autorităţilor publice, prin exemple de implementare care pot fi scalate la nivel de proiecte majore.

Un avantaj al sistemului GIS 3D este verificarea principială pentru autorizaţiile construcţiilor noi - dacă acestea umbresc peste limitele legale vecinătatea. Astfel, se poate verifica rapid dacă sunt probleme reale în zona viitoarei construcţii. Momentan, legislaţia este neclară şi nu exista un soft acreditat care sa facă acest studiu de însorire, iar totul se bazează pe expertiza unui arhitect. Astfel, există studii de însorire care arată lucruri diferite, deşi vorbim de soare, Planeta Pământ, şi clădiri care o umbresc.

De asemenea, sistemul GIS 3D facilitează consultarea populaţiei la faza PUZ prin utilizarea modelului 3D al noului proiect încadrat în sit. Astfel, populaţia s-ar putea implica activ în deciziile privind aprobarea PUZ-urilor şi a proiectelor cu impact major asupra mediului urban. Spre comparaţie, pentru a transmite astăzi un mesaj în legătură cu un viitor proiect, trebuie să parcurgeţi un site de primărie care de multe ori este mai puţin intuitiv sau trebuie să consultaţi o documentaţie tehnică care nu comunică foarte uşor ceea ce se doreşte a se construi. Un model 3D al unei clădiri sau al unui ansamblu poate fi înţeles şi de un copil.

Alte avantaje ale digitalizării sunt calcularea automată a suprafeţelor construite desfăşurate şi corelarea cu baza de date a impozitelor pe imobile, verificarea prin măsurători periodice folosind drone/scanare laser a fondului construit şi corelarea cu bazele de date ale impozitelor de clădiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb