Asociaţia Bio-România şi Federaţia Agrostar vor solicita Ministerului Finanţelor Publice reducerea TVA la trei alimente de bază şi eliminarea taxelor de drum din motorina folosită în agricultură. "Avem la ora actuală două obiective majore pe care le vom solicita Ministerului de Finanţe. Este vorba de reducerea TVA la trei la sută, pentru pâine, lapte şi legume-fructe şi eliminarea taxelor de drum din motorina folosită în agricultură. Aceste două măsuri nu sunt negociabile şi împreună cu Federaţia Agrostar vom demara, joi, pichetarea Ministerului de Finanţe", a declarat preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, prezent la Săptămâna Verde de la Berlin.
Acesta a precizat că măsura de reducere a TVA va fi solicitată doar până la finele anului 2012, ulterior fiind cerută o analiză a efectelor acestui demers. "Cerem această reducere doar până la finele anului 2012 şi ulterior vom solicita o analiză. Dacă se va dovedi că nu am avut dreptate să avem un TVA redus la doar trei alimente de bază, atunci să îl facă de 100 la sută", a precizat Cioceanu. În opinia sa, o parte din importatorii care aduc produse alimentare de pe piaţa externă nu plătesc TVA, dar acel procent de 19 la sută este regăsit în preţul alimentelor plătite de consumatorul român.
"Prin această micşorarea a TVA nu facem decât să reducem evaziunea fiscală din acest sector, iar consumatorii vor putea cumpăra un produs agricol românesc mai ieftin. Suntem convinşi că bugetul României nu va fi destabilizat de pe urma acestei măsuri", a adăugat preşedintele Cioceanu, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte cea de-a doua măsură, respectiv eliminarea taxelor de drum din motorina folosită în agricultură, preşedintele asociaţiei a afirmat că România este unică în lume impunând o taxă de autostradă şi de şosea pentru tractorul care ară pământul.
"Există voci la Finanţe care au fost de acord, în principiu, cu asumarea acestei mecanism, dar numai cu condiţia să-i asigurăm că aceasta motorină nu va ajunge la camioane. Eu consider că nu este problema agricultorilor, ci a statului român, a Ministerului de Interne să urmărească acest lucru", a subliniat Marian Cioceanu.