Divizia de securitate a datelor "BitDefender" din cadrul companiei româneşti de IT - Softwin a interceptat mai mult de 16 milioane de mailuri infectate, în ultimele trei luni ale acestui an, fiind create în această perioadă peste 20.000 de noi versiuni de viruşi, potrivit "Bidefender".
Numărul semnăturilor de viruşi emise pînă în acest moment de "BitDefender" a ajuns la peste 230.000.
În topul viruşilor întocmit de BitDefender, pe ultimele trei luni, primul loc îl ocupă ZafiB, cu peste 21,80 la sută din totalul infectărilor, care oferă cărţi electronice în limba destinatarului. Fiind o revenire a unui virus vechi, specialiştii consideră că poate fi doar o problemă temporară şi că influenţa sa în top va scădea treptat.
Netsky.P, virusul creat de tînărul german arestat în luna mai, Sven Jaschan, poate fi considerat cel mai activ virus al ultimilor doi ani. De la crearea sa, în 22 martie 2004, acesta s-a menţinut continuu pe primul sau al doilea loc în top. Pînă la apariţia altor viruşi cu potenţial, îşi va menţine poziţia şi în următoarele luni.
Sober.AD - după o perioadă de linişte, autorul familiei de viruşi Sober revine puternic, cu o variantă foarte bine realizată din punct de vedere al modalităţii de scriere - numai 1 la sută din mail-uri au erori, iar acelea sînt aproape insesizabile - şi cu o tehnică de social engineering foarte eficientă. Specialiştii "BitDefender" se aşteaptă la o creştere a anvergurii efectelor acestui virus în perioada următoare, considerînd că este un pretendent serios pentru locul 1.
Antiman A, la fel ca şi LovegateV, Mytob.C şi Zafi.D nu au oferit surprize, menţinîndu-şi evoluţia din perioada anterioară. În ceea ce priveşte Doombot.B, acesta este un virus realizat după sursele Mytob, fiind sezonier - cel mai probabil va dispărea din top în următoarea perioadă.
"Cum era de aşteptat, cele mai răspîndite aplicaţii maliţioase sînt viermii de Internet. Boţii sînt, de asemenea, foarte răspîndiţi în ultima perioadă. Aceştia sînt un tip de vierme care exploatează diverse vulnerabilităţi. Odată instalat pe un computer care nu are patch-urile Microsoft Windows la zi, se comportă atît ca vierme, adică va căuta alte calculatoare pe care să le infecteze, dar şi ca un backdoor, adică va permite accesul din afară la calculatorul infectat. Acesta devine un "zombie", prin el putîndu-se trimite spam sau efectua atacuri către diferite servere vizate de creatorii viermelui. Boţii vor fi în continuare foarte răspîndiţi, pentru că sursele sunt disponibile pe net şi oricine le poa-te modifica, compila şi comprima, generînd astfel versiuni noi", a concluzionat Bogdan Dumitru, "BitDefender" CTO.
BitDefender este o suită de peste 54 de soluţii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficientă a ameninţărilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali şi din corporaţii, în mai mult de 100 de ţări.
Realizată pentru a oferi protecţie completă reţelelor şi sistemelor companiilor, gama de soluţii BitDefender cuprinde, pe lîngă produse pentru protecţia antivirus, antispam, personal firewall şi soluţii de administrare a securităţii.