Bitdefender estimează o cotă de piaţă a soluţiilor de securitate între 45 şi 50% pentru 2008, compania înregistrând în 2007 o cotă de peste 40% raportată la o piaţă a aplicaţiilor CMS (antivirus şi conexe) de circa 5 milioane euro şi 3% din piaţa de antimalware mondială.
Potrivit Bitdefender, pierderile companiilor româneşti din cauza spam-ului şi a viruşilor este întotdeauna o problemă destul de complexă.Cuantificarea acestor pierderi, de exemplu, pierderile directe datorate unui incident de securitate de tipul "virus în reţeaua internă" pot fi cuantificate destul de uşor - orele de muncă pierdute, reprezintă orele de suport tehnic. Pe de altă parte, există şi costuri mai greu de estimat. De exemplu, cât ar putea costa pierderea sau furtul datelor personale ale clienţilor.
Există trei pieţe distincte: cea a utilizatorilor finali, cea a companiilor generale şi cea a providerilor de servicii de Internet, IT&C şi conexe, care cumpără soluţii şi oferă mai departe servicii integrate. Fiecare piaţă are specificul ei în funcţie de nivelul de maturitate, nivelul pirateriei şi multe alte coordonate, iar în acest caz fiecare soluţie joacă un rol important în targetul căruia i se adresează.
Gama de soluţii de securitate (antivirus şi servicii conexe) se împart în trei categorii de utilizatori: home-useri, business şi enterprise, produsele rămânând aceleaşi, doar numărul de utilizatori fiind diferit, iar costurile unei soluţii antivirus nu sunt predefinite, ele depinzând de câţiva factori şi anume, numărul de utilizatori sau nevoia de protecţie solicitată de client. În general, se poate spune că preţul unei licenţe pentru o soluţie de top antivirus, cu protecţie minimă, pleacă de la 30 euro/an.
Dacă luăm un exemplu, BitDefender Small Office Security, o soluţie de securitate şi administrare destinată reţelelor companiilor, care oferă protecţie proactivă superioară împotriva viruşilor, a programelor spion, a rootkit-urilor, a mesajelor de tip spam, a tentativelor de fraudare de tip phishing şi a altor coduri periculoase, poate costa pentru 10 calculatoare, cu o perioadă de licenţiere de un an, 322 EURO/an.
În general, soluţiile de securitate există tocmai pentru că este imposibil ca un utilizator obişnuit să poată face diferenţa între un fişier Excel primit pe mail şi un virus primit pe mail. "Accesarea cu bună ştiinţă" nu se poate lua în calcul decât în contextul în care cineva scrie sau ia de undeva un virus şi-i dă drumul conştient şi intenţionat în reţeaua internă a unei firme.
BitDefender este producătorul unei linii de soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional. Soluţiile BitDefender sunt distribuite printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri) în peste 100 de ţări din întreaga lume.
1. BitDefender
(mesaj trimis de marius în data de 16.06.2008, 18:43)
Sunt de acord ca BitDefender poate fi o solutie pentru protectia impotriva virusilor, dar nu voi mai cumpara niciodata de la ei ceva. In cursul lunii mai anul curent, am cumparat un produs cu licenta BItDefender Total Security v.2008 in ideea ca se pricep. Dupa instalare a inceput "distratia": calculatorul imi mergea extrem de greu, imi apareau tot felul de mesaje, de ferestre, de erori. Timp de o luna am corespondat cu ei, dar am ales ultima solutie: reinstalarea sister,mului de operare.