Pe vremuri, pe când şi eu şi Presa eram mai juni şi mai în putere, împărtăşind entuziasmul şi bruma de luciditate a tinerei noastre democraţii, subiectul jurnalistic, obiectul interesului public, era evaluat după alte criterii.
Nu putea exista o tâmpenie mai mare decât ideea de a lua un interviu unui diplomat străin! Ambasadorii erau atât de rezervaţi, lipsa lor de opinie atât de previzibilă, dominată de o bună creştere diplomatică soră cu moartea pasiunii pentru inedit, critic şi senzaţional, încât arareori un şef de gazetă permitea publicarea unui morman de platitudini, chiar şi în numele prieteniei între popoare.
Un şef de misiune nu putea fi tranşant, prin poziţie, mandat şi vocaţie, nici dacă vorbea despre vremea din Bucureşti. Nu putea decât să aprecieze bunele relaţii româno- străineze, să spere, să îşi manifeste încrederea, să observe şi să salute, să mulţumească şi să asigure, să turuie niscai epitete şablonarde despre patria sa şi să aştepte următoarea zi naţională pentru a expune plictisitei audienţe româneşti autorizata sa lipsă de păreri.
Un diplomat străin nu putea risca să vorbească deschis despre ţara care îl găzduia şi nu îşi putea îngădui să îşi pună excelenţa în slujba propagandei, oricare ar fi fost aceasta. Ambasadorul îşi lăsa acasă sufletul, ego-ul, discernământul şi subiectivismul în ziua în care primea scrisorile de acreditare.
Lumea a evoluat al dracului! Ambasadorii salută mişcări de stradă, încurajează acţiuni îndreptate împotriva autorităţilor, dau indicaţii şi soluţii, chiar neîntrebaţi fiind de careva.
Cred că, în vreo doi-trei ani, şi DEX-ul va descrie sintagma "a proceda cu diplomaţie" prin "a vorbi gura fără tine, a da cu băţul în baltă, a te băga aiurea în seamă",
Ei asta e, limba e în continuă schimbare, ce era propriu, acum e impropriu, impropriul îşi găseşte o nouă proprietate, limba e vie, iar viaţa, vivacitatea îi conferă şi alte capacităţi conotativ mângâioase aplicate unor simbolice zone infra-abdominale, unde stiliştii par a fi localizat ego-ul personalităţilor.
Decorarea stelar-polară a justiţiarei mioritice de către o monarhie scandinavă a fost într-atât de lată, de groasă, de nucă-n perete încât a avut nevoie de o justificare, de un film care să explice românilor de ce au făcut suedezii gestul, iar suedezilor - cine e persoana pe care tocmai au decorat-o şi cât de unanim apreciată e aceasta la ea acasă.
Un clip de 5 minute şi 8 secunde e destul de lung ca să cuprindă laudele şi încurajările a 20 persoane, 6 străini şi 14 români, sau, ordonate după ocupaţie, 4 ambasadori, 3 studente, 3 vânzătoare, un ceasornicar, o jurnalistă obscură, o psiholoagă de la un centru de dezvoltare personală şi relaxare, un co-director de bienală, un dansator-coregraf, un antreprenor di piesti Prut, un project manager, un curator independent, o activistă şi Moise Guran.
Ca unul care a depăşit vârsta studenţiei, nu face cumpărături în Piaţa Obor, nu-şi strică ceasurile pentru a fi reparate, nu e pasionat de coregrafie şi simeze şi se relaxează fără îndrumător, mărturisesc că nu-i cunosc pe susţinătorii din filmuleţ ai doamnei Kovesi, cu excepţia lui Hans Klemm şi a lui Moise Guran, aşa că nu pot măsura cât cântăreşte opinia lor.
Ca să convingi masele largi că un lucru e bun sau rău, prin puterea exemplului părerii altora, e indicat ca acei alţii să însemne ceva pentru privitor. Trupa Taxi, de exemplu, ca să dea greutate afirmaţiei sentenţioase privitoare la ce preferă locativ Dumnezeu, a adunat laolaltă cele mai sonore nume şi cele mai familiare chipuri pe care le-a găsit. Bine, e adevărat, Dumnezeu e mare şi are nevoie de martori vestiţi, corupţia e mică, ba chiar, prin eforturile doamnei Laura Codruţa Kovesi, din ce în ce mai mică, cu perspective certe de nemaiauzită micime, aşa că merge şi o campanie bazată pe anonimi, asezonată cu o mână de diplomaţi.
Dacă notorietatea e subţirică, şi reprezentativitatea ar lăsa loc de mai bine.
Comuniştii, inventatorii filmelor de genul acesta, ar fi băgat în clip nişte muncitori, câţiva ţărani, unul sau doi intelectuali, ceva artişti populari, un soldat. Publicul ar fi realizat numaidecât că avem o ţară de proletari, cu o minoritară pondere rurală, ţară care îşi respectă minţile şi îşi promovează cultura, care se apără, dar fără excese militariste.
Suedezii ne văd probabil ca pe o naţie la care nu există producţie industrială, sector agricol, sistem bancar, întreprinzători, autori, literaţi, artişti, armată sau alte asemenea nimicuri, pături largi de curatori, activişti, ceasornicari, balerini şi vânzătoare reprezentând majoritatea, o majoritate profund indignată de fenomenul corupţiei, împăcată cu destinul fast al luptei împotriva acesteia, atâta timp cât numitul destin e în mâinile Laurei Codruţa, gata să sprijine la nevoie cu vorba şi cu fapta eroina naţională. Ambasadorii ar trebui să sugereze că suntem un popor receptiv la critici, care permite lesne amestecul în treburile interne şi care nu se sfieşte să ceară şi să primească sprijin extern, chiar şi împotriva conducătorilor proprii, aleşi democratic, dacă e nevoie.
Desigur, star-ul Hans Klemm nu se putea mărgini la a opina într-un material de cinci minute, alături de un neamţ, un croat şi-o finlandeză, colegi în branşă, nu se putea limita la anvergura acestora şi, pentru a dovedi, dacă mai era cazul, că America e mare şi el e trimisul ei, a cuvântat şi ulterior pe temă.
La Craiova, unde a mers să se întâlnească cu studenţii, probabil pentru a le împărtăşi din vasta sa experienţă, în cazul în care aceştia vor dori ca, după terminarea studiilor, să aleagă profesia de ambasadori americani, Klemm a spus:
"DNA a pus oameni puternici în închisoare, iar ei luptă împotriva DNA. Oameni ameninţători se întorc împotriva Codruţei Kovesi foarte dur. Lupta va trebui să continue!"
Oameni puternici, cam ca cei care au pregătit şi perfectat aderarea României la NATO, la 29 martie 2004? Cam ca cei care au realizat parcursul de aderare la Uniunea Europeană, finalizat la 1 ianuarie 2007?
În 2004 şi în 2007 România era o ţară extrem de coruptă? Oare să se fi înşelat evaluatorii internaţionali care au afirmat că sunt îndeplinite plenar condiţiile de aderare? Am aderat ilegal? Ar trebui să fim excluşi poate, caz în care poate aliaţii îşi iau şi calabalîcul de la Deveselu şi Kogălniceanu, nici noi nu mai plătim accize şi taxe europene, nu mai cotizăm la haznaua cu galbini a Uniunii ş.a.m.d.
La ce ar trebui să ia aminte Excelenţa Sa, domnul Hans Klemm... În luna mai a anului 2009, Secretarul de Stat Hillary Clinton, viitorul Preşedinte al SUA, declara: "România este unul dintre cei mai de încredere şi mai respectabili parteneri ai Statelor Unite."
Hillary Clinton avea încredere şi respecta o cloacă a corupţiei, condusă de oameni răi? Poate că domnul Klemm ar trebui să-şi prevină compatrioţii să nu voteze un asemenea preşedinte. Şi, în mod cert, Hans Klemm ar trebui să demisioneze, să părăsească diplomaţia americană, imediat ce aceasta va trece în subordinea doamnei Clinton, partenerul corupţilor!
Sau poate că Hillary Clinton ar trebui să-l recheme pe Klemm, diplomatul american care ignoră principiile suveranităţii şi ale neamestecului în treburile interne ale unui stat aliat şi care, colac peste pupăză, îi mai contestă şi Preşedintelui propriu, fie discernământul, fie onestitatea, fie ambele.
E cert că, în 2009, când Clinton ne lăuda, corupţia era la apogeu în România!
Laura Kovesi a preluat conducerea DNA de-abia în 2013. Şi corupţia era cât China, din moment ce, după trei ani de progrese gigantice, tot a mai rămas mult din ea şi hidra tot mai creşte la sân "oameni puternici şi ameninţători".
Iar dacă cumva Klemm şi Clinton se pun totuşi de acord, atunci poate că e cazul ca SUA să bombardeze Israelul, din moment ce Mossad-ul îşi bagă, fie şi indirect, coada, să destabilizeze lupta anticorupţie atât de dragă yankeilor.
Ei, ei, americanii îşi bagă nasul peste tot, dar Suedia ce treabă are?
De unde ştie Carl Gustaf al XVI-lea că România are probleme cu corupţia? Şi de ce îl deranjează? Că nu l-a deranjat nici să-l invite şi să-l primească pe Ceauşescu în vizită oficială de prietenie.
În fine, Ordinul Steaua Polară cui se acordă, în principiu, şi pentru ce?
Păi, începând din 1975, membrilor familiei regale a Suediei şi cetăţenilor străini, "pentru servicii aduse regatului".
Dacă Luluţa nu e un descendent secret al Coroanei Suedeze sau dacă nu s-a înfiripat vreo idilă cu vreun membru al acesteia, idilă prevestitoare de înrudire prin alianţă, rămân "serviciile aduse".
Deci Laura Kovesi, slujbaş al Statului Român, a adus servicii însemnate Suediei.
Un angajat slujeşte intereselor angajatorului.
Cine lucrează în beneficiul concurenţei este concediat.
Funcţionarul public care este recompensat de entităţi particulare din exteriorul locului său de muncă este corupt, prin definiţie.
Oficialul care îndeplineşte sarcini dispuse din străinătate este trădător.
Doresc prin prezentul articol să denunţ autorităţilor române pe trădătoarea Laura Codruţa Kovesi, premiată de o putere străină, totodată vinovată de acte de corupţie, din moment ce a primit foloase necuvenite, prin profesie, pentru a satisface interesele unui particular străin.
Ce-ar fi să-i trimitem şi noi unui dregător al lui Carl Gustaf o scrisoare de mulţumire şi un cec, să vedem, îi convine Maiestăţii Sale? I se pare normal şi în regulă?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2016, 07:07)
doamne ,ce greu v-a cazut la stomac laudele adusei codrutei k. mi-am dat seama la sfirsit ,cind ati apelat-o cu luluta ! acestia ne sunt analistii, si cei de la bursa , chiar daca uneori scriu bine
1.1. Pai da! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 08:34)
Laudele, in general, imi cad greu la stomac, inclusiv cele adresate mie... Cultul personalitatii imi provoaca indigestie de-a dreptul... Chestia cu "Luluta" e cam naspa, recunosc, mi-am permis si eu un stereotip, ca sa evit o repetitie... Ma simt ca Savaliuc, asta daca Savaliuc s-ar simti, unul care scrie prost... Dar analiza e corecta, trebuie sa admiteti... Un stat nu prea poate decora functionarii altui stat, in aceasta maniera... Daca imi demontati logica, va salut, dar nu cred ca puteti...
1.2. lobby (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de emil în data de 08.11.2016, 12:52)
De mult timp uriasa banda de idioti nativ, criminala clica securista, cauta sa se bage in seama pe plan international folosind felurite activitati si actiuni. Una dintre acestea este mituirea, pe scara larga, a unor personalitati din Suedia in vederea obtinerii vreunui eventual premiu Nobel pentru unul dintre tolo-macii fabricanti de maculatura sau unui imbe-cil cu titlul de ""doctor"" pentru PACE. Decorarea individei este on rezultat a acestui fel de politica!
1.3. Medalie? O gaselnita propagandistica... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Felix în data de 08.11.2016, 14:27)
Cine garanteaza valoarea unei medalii sau decoratii? Si peretii mei sunt decorati.
Se acorda prea multa importanta unei decoratii, la fel de absurda ca si "premiile" din cinematografie, moda etc. Toate astea functioneaza exact ca un film porno: aia se premiaza intre ei iar altii stau cu gura cascata. Asa apar pe ecrane tot felul de regisori si printisori, printi consorti, "generali", "colonei", lideri maximi etc, cu pieptul plin de medalii si alte martisoare, cand in realitate ei nu au creat _niciodata_ n-i-m-i-c. Uimitor este ca aceste figuri de carton reusesc sa induca hipnoza colectiva, pana cand li se demonteaza mitul.
Un zeu in care nu mai crede nimeni, moare. Ignorati-i: asta intr-un final o sa-i condamne la irelevanta si poate ca vor renunta sa mai fie ceea ce sunt. Sau poate ca o sa le forteze o reactie violenta, cel putin si-ar da arama pe fata. Din pacate, societatea nu este (inca) pregatita sa-i ignore...
1.4. Swedish erotica (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 15:37)
Mie imi placeau filmele suedeze despre doamne...
2. Am avut
(mesaj trimis de savin în data de 08.11.2016, 07:32)
impresia ca citesc Romania mare a lui Vadim!
2.1. Cind? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 08:44)
Cind ati citit laudele sau injuraturile? Ca Vadim avea talentul alaturarii...
3. Felicitari!
(mesaj trimis de Magda în data de 08.11.2016, 09:05)
Foarte bun articol, savuros si de o logica perfecta! Mi-a placut si articolul din Puterea, remarcasem si eu citeva aspecte. Nu va e frica? La multi ani!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 09:08)
Da. Nu. Multumesc.
4. fără titlu
(mesaj trimis de bizonu' în data de 08.11.2016, 09:41)
D-le, dar esti mai rau ca Dragnea. El cel putin a recunoscut ca s-a furat pe rupte. Ia-i acasa la tine pe toti politrucii astia hoti si pe noi LASA-NE!
4.1. Pai ce? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 10:20)
Eu am negat ca s-a furat, se fura si se va fura pe rupte?!? Ce-are-a face Dragnea? Arat eu a diliormanean, a analfabet, am nevasta Bombonica? Nici macar n-am judecat actele excesive ale distinsei, tot ce spun e ca, primo - e absurda treaba cu ambasadorii si corul de bibani, secundo - ca nu poti decora oficiali straini in aceasta maniera suedeza.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de dn în data de 08.11.2016, 10:33)
interesant ca postacii "pro Codruta" nu sunt in stare sa atace fondul articolului si ii dau inainte cu " apararea hotilor" desi nu asta este tema articolului; corul pare a fi de "bizoni" nu de bibani
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de bizonu' în data de 08.11.2016, 10:58)
primo - daca nu erau ambasadorii astia, ramaneati cu corul de bibani al lui Adrian Nastase, secundo - ati fost la fel de scandalizat si cand a primit Adrian Nastase Legiunea de Onoare?
4.4. Primo, secundo... (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 11:32)
Etnia bibanilor conteaza prea putin, calitatea diplomatica un pic mai mult. Da! Si orice asociere a lui A.N. cu ideea de onoare.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2016, 21:46)
Tocmai ai afirmat că statele străine ne-au mai medaliat și alți bandiți. Felicitări, ești pe drumul cel bun!
5. Rezumat
(mesaj trimis de Florin în data de 08.11.2016, 10:52)
Părerea autorului, expusă pe larg în articol, se poate rezuma așa: "corupția e mică, ba chiar, prin eforturile doamnei Laura Codruţa Kovesi, din ce în ce mai mică, cu perspective certe de nemaiauzită micime"
Să sperăm că noi ceilalți, contemporani cu dânsul, nu gândim la fel...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 08.11.2016, 11:20)
Nu, rezumatul l-a facut M.A., la mesajul 4.1.: "tot ce spun e ca, primo - e absurda treaba cu ambasadorii si corul de bibani, secundo - ca nu poti decora oficiali straini in aceasta maniera suedeza".
Straduieste-te mai mult cind citesti un text ca al lui Mihai Antonescu, vei putea gusta ironia lui si dezvoltarea spumoasa a exprimarii, chiar daca n-ai fi de acord cu opinia sa.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de Florin în data de 08.11.2016, 11:35)
Nu este nevoie să mă străduiesc eu, văd că se agită alții pe aici :-)
Eu prefer să votez, odată la 4 ani pot face asta !
5.3. Serios... (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 11:36)
M-as bucura daca cei care gindesc, la fel sau nu, ar gindi intr-adevar... Ideea e ca, unu - principala tara a societatii romanesti nu e coruptia, nici de departe... doi - nici o problema, coruptia y compris, nu se rezolva cu goarna si iuresul...
5.4. Multumesc! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 11:37)
Dar si mie mi-e greu sa ma citesc uneori... Sa scriu imi e foarte usor, sa citesc...
5.5. Eu nu votez niciodata... (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 11:42)
Unii voteaza regulat. Mi se reproseaza adesea ca nu votez. Dar, configuratia sandramalei jalnice e data de nevotul meu in mai mare masura decit de votul celor care voteaza? This is the question...
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.11.2016, 11:46)
La faza asta m-ai pierdut: "M-as bucura daca cei care gindesc, la fel sau nu, ar gindi intr-adevar."...
Si cum spuneam, deși toți se lauda ca nu votează, eu prefer să votez.
5.7. Da... (răspuns la opinia nr. 5.6)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 11:57)
Democratia, religia, puterea gindirii pozitive, obsesia sanatatii, egalitatea sint niste prostioare cu o oarecare doza de farmec, mintile majoritatii mai dau cu laba la asemenea motocei...
5.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 08.11.2016, 12:00)
Era un indemn ca sa dobindesti si o placere, nimic altceva.
5.9. este sexul mai reprobabil decat vanatoarea reni (răspuns la opinia nr. 5.8)
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.11.2016, 12:56)
acesta este titlul unui publicatii. Daca nea Gustav inima zburdalnica a auzit ca in bilantul ERSTE Europa s-a intins pana dincolo de Prut si a ajuns la Chisinau, iti dai seama ca vizita la Chisinau ar trece mai putin neobservata. Pe de alta parte exista si posibilitatea vanarii zimbrului. Nu e ren, da nici nea Treichl nu mai e cea a fost, din moment ce prospectul folosit la strangerea celor 500 milioane Euro pentru AT1 se baza pe o informatie incompleta :-)
5.10. inseamna ca traiti sanatos (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.11.2016, 12:58)
nu tu ulei, nu tu zahar. O geaca om gasi noi pe undeva, ca si fara ea devenim caliti.
5.11. Sugar free... (răspuns la opinia nr. 5.10)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 15:49)
Astept sa candideze un contrabandist de tigari sau un distribuitor de mincare pentru pisici... Ma pastrez...
5.12. la valoarea dumneavoastra (răspuns la opinia nr. 5.11)
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.11.2016, 17:09)
cel putin un distribuitor de iepurasi ar fi solutia ;-)
6. invidie?
(mesaj trimis de marius în data de 08.11.2016, 18:27)
Dar Obama era presedintele USA cand a luat oscar-ul pt pace si nu s-a inflamat nimeni de indrazneala suedezilor de a premia un functionar all altui stat !Din contra ,americanii erau mandri!Noi de ce sa nu fim?cred ca suntem putin imposibili:nu ne place nici cand suntem criticati nici cand ne lauda cineva.Iar afirmatia ca penalii de acum sunt cei ce ne-au bagat in NATO e cel putin riscanta prin aluziile nefaste la care conduce:americanii au fost prosti ca ne-au primit pe noi coruptii si acum vor sa se razbune ori n-au fost prosti si acum nu isi mai rerespecta intelegerea ...greu de depasit stadiul de speculatii la ambele...
6.1. Nobel... (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 19:29)
Nu e premiu pentru servicii aduse Suediei... Fundatia Nobel recompenseaza, in principiu, servicii aduse umanitatii... In cazuri ca Hussein Obama sau Robert Zimmerman a mai circotit lumea... Eu ii injur pe nobelisti dintotdeauna ca atribuie politic. Pentru literatura, din 4 sovietici, 3 au fost disidenti...
6.2. steaua polara (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de marius în data de 08.11.2016, 20:10)
Premiul nu a fost acordat pt servicii aduse Suediei!E o dezinformare aceasta afirmatie!Pacat...
6.3. Rog... (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de MA în data de 08.11.2016, 21:01)
... a se citi descrierea Ordinului Steaua Polara, in orice alta limba inafara de romana, desigur, Wikipedia romaneasca e o mizerie (o spun in cunostinta de cauza, sint un contributor vechi care a facut eforturi substantiale de a o aduce la un standard cit de cit decent...). Din 1975, OSP se acorda, in toate titlurile, exclusiv cu aceasta conditie! Servicii aduse Suediei.
6.4. si eu rog (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de marius în data de 08.11.2016, 21:23)
... a se citi declaratia ambasadei Suediei facuta la inmanarea premiului.Probabil cei de la ambasada nu au citit wikipedia decat in romaneste...
6.5. interesant (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de emil în data de 08.11.2016, 22:14)
Personal am o mare admirație pentru poporul rus și realizările acestuia în toate domeniile! S-au făcut și greșeli uriașe datorita faptului ca dupa revoluție puterea a încăput pe mâinile unor criminali! În legătură cu premiul Nobel pentru literatura, cel care, dintre cei patru, nu a fost dizident, Mihail Solomon, a fost, în schimb, un impostor. Domnul liniștit, romanul pentru care a primit premiul, nu este scris de el! Se argumentează ca fiind atit de tinar nu putea avea experienta de viata, uriașă, zugrăvita în carte. Este o idee buna! Personal argumentez altfel: citiți restul "operei" (Soarta unui om, etc.) si veți descoperi o nulitate absoluta comparabila cu oricare dintre cei doua mii și cinci sute creatori de maculatura securiști țigani! Explicația este "stahanovismul". Orânduirea creata pe o idee nobila dar încapută pe mâinile unor criminali precum s(S)talin responsabili de moartea a zeci de milioane de oameni, trebuia să-și arate supremația mondiala în toate domeniile. Astfel Miciurin altoia plopul cu parul, Pavlov făcea sa salveze cățelul pe muzica lui Ceaikovski, zidarul sa facă,în opt ore, un zid de cîteva mii de cărămizi, pilotul de vânătoare sa doboare cîteva sute de avioane inamice, etc.,etc. Asa au obținut Nobel-ul pentru literatura!
6.6. Nu ma dau in vint dupa Solohov... (răspuns la opinia nr. 6.5)
(mesaj trimis de MA în data de 09.11.2016, 12:19)
... Dar in literatura de expresie rusa au existat Bulgakov, Ilf si Petrov, Evtusenko, nenumarati mici geniali din stan-uri...
Disidentii nu sint neaparat rai ca autori. Desi, Pasternak poate avea merite mai mari ca poet, Jivago nu e o capodopera. Soljenitsin e un scriitor mare. Dar, Occidentul l-a vazut mare doar pentru ca a cautat disidenta activa peste tot. 'Primul Cerc', premiat drept cel mai bun roman strain la Paris, cred ca in '72, e o porcarie. 'Pavilionul Cancerosilor' nu e atit de subversiv pe cit s-a spus, e o carte despre boala si moarte...