Blocarea cerealelor ucrainene îl ajută pe Putin

I.A.
Internaţional / 18 aprilie 2023

Blocarea cerealelor ucrainene îl ajută pe Putin

Popularii europeni (PPE) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) - cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European - condamnă ţările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost şi ar servi intereselor Kremlinului, potrivit news.ro.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.

Într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP, se arată: "Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană".

Eurodeputata Sandra Kalniete, responsabilă în cadrul grupului PPE pentru poziţia Parlamentului European privind liberalizarea temporară a comerţului cu produse ucrainene, a declarat: "Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii pentru Ucraina în timpul războiului. Înainte de a decide în mod unilateral să blocheze căile de export pentru produsele ucrainene, trebuie să avem informaţii detaliate despre motivul pentru care aceste cereale sau alte produse nu au fost tranzitate mai departe în afara Europei şi care este cantitatea exactă de cereale sau alte produse ucrainene stocate în depozitele europene. De asemenea, trebuie să ştim care sunt solicitările fermierilor protestatari din statele membre. Orice acţiune unilaterală din partea statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei".

PPE recunoaşte că: "problemele fermierilor din ţările vecine Ucrainei sunt reale" şi cere comisarului pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, să ofere "soluţii concrete" pentru aceste probleme.

Eurodeputatul Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru agricultură spune: "El trebuie să se asigure că vecinii primesc ajutor".

Eurodeputatul a reamintit că aşa-numitele coridoare de solidaritate au fost create pentru a ajuta la transportul alimentelor ucrainene în ţările terţe, atunci când agresiunea rusă a închis porturile ucrainene, şi spune că statelor membre le revine responsabilitatea de a pune în aplicare "în mod corespunzător" aceste coridoare, astfel încât "transporturile să ajungă acolo unde trebuie".

Subliniind că cerealele sunt destinate unor destinaţii din afara pieţei UE, Dorfmann subliniază totodată că trebuie evitate perturbările pieţei din interiorul Europei.

Însă Herbert Dorfmann, eurodeputat, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de agricultură, a punctat: "blocarea transporturilor nu va ajuta nici Ucraina, nici pe cei din afara Europei care suferă cel mai mult din cauza creşterii preţurilor la alimente".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deci fermierii sant agentii lui Putin = bagati-i la inchisoare pe toti si dati graul cat mai ieftin la oameni !

    anul acesta !

    iar la anul o sa importam mincare si mai multa ca productia va fi aproape de zero cu fermierii pedepsiti de politicieni ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb