BLOCAREA DOTĂRII FORŢELOR NAVALE CONTINUĂ Semnarea contracului cu MApN pentru corvete, amânată pentru luna noiembrie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 21 octombrie 2022

Semnarea contracului cu MApN pentru corvete, amânată pentru luna noiembrie

Contractul privind construirea a patru corvete destinate Forţelor Navale Române nu a fost semnat încă de asocierea franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa, deşi o decizie în acest sens era aşteptată la finalul lunii septembrie. Amintim că în cursul acestui an, asocierea a solicitat de două ori amânarea semnării contractului - prima dată în luna februarie, iar a doua oară în luna aprilie, când, potrivit declaraţiilor de la începutul lunii mai ale ministrului Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, se vorbea despre o eventuală semnare în luna septembrie 2022.

Luna septembrie a trecut, mai avem câteva zile din luna octombrie, dar contractul respectiv nu este încă semnat. De ce? Niciun funcţionar din Ministerul Apărării Naţionale nu ne-a putut oferi o explicaţie clară, aşa că l-am contractat pe însuşi ministrul Vasile Dîncu, care ne-a spus:

"Contractul pentru corvete încă nu a fost semnat. Urmează să se ia o decizie în legătură cu acest contract. Îi aşteptăm pe cei de la Naval Group să vină la începutul lunii noiembrie şi vom lua o decizie pe care o vom face publică".

Cu alte cuvinte, nici măcar ministrul Apărării Naţionale nu ştie ce va face Naval Group şi ce decizie ar urma să fie luată în noiembrie 2022, la aproape trei ani şi cinci luni de la atribuirea de către fostul ministru Gabriel Leş a acestui contract către asocierea Naval Group-Şantierul Naval Constanţa.

Mai nou, cei de la Naval Group îl acuză pe actualul ministru al Economiei, Florin Spătaru, că ar apăra din noua sa calitate interesele companiei olandeze Damen - al cărei angajat a fost la un moment dat -, nimeni alta decât competitoarea asocierii franco-române în procedura de achiziţie publică a corvetelor respective. Mai precis, cei de la Naval Group susţin că, în mod voit, ministrul Spătaru a exclus din ordonanţa de urgenţă adoptată la finalul lunii trecute de guvernul Ciucă privind ajustarea cu maximum 50% a preţului contractelor de achiziţie din industria de apărare aflate în derulare tocmai aplicabilitatea actului normativ şi pentru contractele atribuite dar nesemnate, printre care se numără şi cel privind corvetele.

Acuzaţiile celor de la Naval Group sunt puerile dacă ţinem cont că însuşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat dreptate francezilor, cu o zi înainte de vizita oficială în ţara noastră a premierului olandez Mark Rutte, printr-o decizie prin care a respins solicitările celor de la Damen referitoare la eventuale ilegalităţi în cadrul procedurii de achiziţie publică şi atribuirii contractului privind construcţia corvetelor.

Cu toate acestea, deşi a trecut încă o săptămână de la decizia definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ, Naval Group nu a semnat contractul cu MApN ceea ce ar face credibile toate informaţiile din cursul acestui an conform cărora francezii ar dori majorarea preţului contractului, deşi procedura de achiziţie publică şi hotărârea de guvern aferentă (HG 48/2018) nu permit acest lucru.

Rămâne de văzut dacă la începutul lunii noiembrie vom avea o decizie privind semnarea acestui contract sau dacă francezii vor solitica o nouă amânare.

Cert este că această tergiversare privind definitivarea unei achiziţii demarată în 2018 nu este una favorabilă Forţelor Navale, deoarece caracteristicile corvetelor respective au fost stabilite de reprezentanţii marinei militare în anul 2015, iar prima hotărâre de guvern prin care se stabilea achiziţia acestor corvete de la Damen datează din 2016, anul guvernării Cioloş. Ne aflăm, cu alte cuvinte, la şapte ani de când reprezentanţii Forţelor Navale împreună cu specialiştii MApN au creionat şi stabilit ce capacităţi, capabilităţi şi sisteme operaţionale să fie amplasate pe viitoarele corvete, toate acestea fiind trecute şi în caietul de sarcini.

Referitor la acest aspect, surse din cadrul MApN ne-au spus: "Chiar dacă Naval Group va semna contractul, ceea ce va fi pe corvetele respective va fi depăşit din cauza actualelor condiţii în care se desfăşoară ostilităţile din Ucraina, inclusiv în Marea Neagră. Contractul respectiv nu mai poate fi upgradat din punct de vedere al capabilităţilor şi capacităţilor solicitate iniţial, decât ulterior, după definitivarea lui".

Contractul pentru construirea celor patru corvete multifuncţionale destinate Forţelor Navale Române şi pentru mentenanţa acestora şi a fregatelor pe care le avem a fost atribuit consorţiului francez Naval Group în parteneriat cu Şantierul Naval Constanţa încă din 3 iulie 2019, de pe vremea când ministru al apărării era social-democratul Beniamin Leş. Preţul cu care Naval Group a câştigat procedura de achiziţie este de 1,2 miliarde euro, fără TVA (cu 50 milioane euro mai puţin decât preţul oferit de compania olandeză Damen care construieşte de ani buni nave militare în Şantierul Naval Galaţi), dar este greu de crezut că acesta va fi menţinut prin prisma majorării preţurilor din energie, problemelor privind lanţurile de aprovizionare cu materii prime şi materiale din statele terţe, precum şi problemelor privind microcipurile şi alte sisteme bazate pe microelectronică, care au dus la creşteri de preţuri atât pentru producătorii de tehnică şi echipamente militare, cât şi pentru beneficiarii finali.

Menţionăm că atribuirea contractului a fost contestată în diferite instanţe de reprezentanţii competitorilor de la compania olandeză Damen, iar majoritatea dosarelor respective au sentinţe definitive în favoarea deciziei de atribuire luată de MApN.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trebuie demisi toti din ministerul apararii, pentru ca si-au dovedit incompetenta in frunte cu balbaitul de ministru Vasile...!

    Eu zic sa o lasam asa, nu a fost sa fie!

    nici o tara civilizata nu umbla cu plocoane si peschesuri ca Romania , de asta s-au ivatat toti sa vina dupa tain

    Ce sa faca Romania cu corvete? S-a vazut ca o nava a Armatei Romane, specializata in operatiuni de deminare, de distrugere a minelor maritime a fost avariata de o mina, mina care probabil a costat 1000 de euro. O singura mina, o racheta, o drona, un proiectil si gata corveta de un miliard. Ca s-a vazut ce s-a intamplat cu distrugatorul Moscova.

    Ministrii si guvernantii care au amanat semnarea contractelor pentru corvete sunt de laudat, ei au indreptat fondurile pentru dotarea Armatei Romaniei cu arme antitanc performante, absolut necesare, cu sisteme de lansatoare de proiectile reactive, cu sisteme antiaeriene, cu echipamente antiaeriene, drone blindate si altele, toate arme care si-au dovedit eficacitatea si care au fost hotaratoare pentru succesul ucrainenilor in lupta lor cu Rusia.  

    Sunt oameni care au inteles ce este necesar acum cand pericolul unui razboi mondial creaste. Si este de laudat ca au renuntat la submarine si corvete, de miliarde de euro, care desigur in viitor pot fi achizitionate, insa acum nu sunt absolut necesare.  

    Sistemele de lansatoare multiple, artileria de coasta, dronele, rachetele, aviatia, sunt in masura sa apere apele teritoriale ale Romaniei.  

    Ca daca Armata Romaniei era dotata cu corvete si submarine ca sa mearga peste rusi, risca sa lupte cu fundul gol, cu AG-7 si AG-9, cu Larom si...

     

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb