O companie din Nevada, Unwired Planet, susţine că a inventat Internetul pentru dispozitivele mobile şi a chemat în justiţie Samsung Electronics, Huawei Technologies şi Google, cărora le cere plata drepturilor de proprietate intelectuală, informează Bloomberg.
Unwired Planet, care are sediul peste râu de cartierul cazionurilor din Reno, deasupra unui restaurant italian, are numai 16 angajaţi şi niciun produs. Deţine însă un portofoliu de peste 2.000 de brevete, majoritatea cumpărate de la compania Ericsson, despre care susţine că sunt "fundamentale pentru comunicaţiile mobile".
Unwired Planet a dat în judecată Samsung Electronics, Huawei Technologies şi Google, iar săptămâna viitoare, la Londra, va începe primul din cele şase procese intentate de compania americană, care vor dura mai mult de un an.
Pentru producătorii de telefoane mobile, procesele nu sunt doar o neplăcere. În documentele depuse în justiţie de aceştia se arată că Unwired Planet cere plata unor comisioane exagerate pentru licenţierea prevetelor, care nu sunt nici măcar valide.
Dacă cererile Unwired Planet vor fi aprobate, drepturile de proprietate intelectuală ar putea valora sute de milioane de dolari. În prezent, Unwired Planet este evaluată la circa 85 de milioane de dolari.
În condiţiile în care smartphone-urile devin omniprezente, aşa se întâmplă şi în cazul disputelor juridice referitoare la inventatorii tehnologiilor.
Apariţia unor firme care există doar pentru a cumpăra brevete şi a le valorifica prin intermediul proceselor a provocat apeluri în SUA pentru o legislaţie care să combată aceste practici.
Huawei a anunţat că grupul îşi va apăra cu tărie drepturile legitime. Purtătorii de cuvânt al Samsung şi Google nu au putut fi contactaţi.
Cum a ajuns o companie despre care nu a auzit aproape nimeni să susţină că deţine drepturi pentru elemente existente în aproape orice smartphone?
Unwired Planet a avut la un moment dat 2.200 de angajaţi, având activităţi în domeniul inovaţiilor tehnologice.
Înainte compania era cunoscută sub numele de Openwave Systems şi dezvolta software pentru dispozitive mobile, înainte de a pierde teren în faţa unor companii precum Nokia şi Ericsson. Openwave Systems şi-a vândut operaţiunile de produse în 2012, concentrându-se pe drepturile de proprietate intelectuală.
În 2013, Ericsson a convenit transferarea a 2.185 de brevete către Unwired Planet, în schimbul unei participaţii la orice câştig obţinut de aceasta prin licenţierea patentelor, respectiv 20% din orice sumă care depăşeşte 100 de milioane de dolari şi până la 70% din veniturile de peste 500 de milioane de dolari.
Unwired Planet susţine că Samsung, Huawei şi Google folosesc tehnologie Ericsson care permite conectarea telefoanelor mobile la reţele.
Primele cinci procese urmează să decidă dacă brevetele sunt valide. Un proces final va stabili dacă Unwired Planet a încercat în mod rezonabil să negocieze licenţele pentru tehnologie.