Un grup de hackeri ruşi s-au infiltrat în serverele companiei Dow Jones - deţinătoarea Wall Street Journal şi a altor publicaţii - şi au furat informaţii de tranzacţionare înainte că acestea să devină publice, au declarat pentru Bloomberg patru persoane informate despre incident.
FBI, Serviciul Secret şi comisia pentru valori mobiliare conduc o investigaţie asupra acestei infiltrări, arată sursele citate. Investigaţia a demarat acum cel puţin un an.
Compania Dow Jones a transmis, într-un comunicat de presă, că "de când Bloomberg a publicat articolul, am lucrat din greu pentru a stabili dacă acuzaţiile din acesta sunt corecte. Până acum nu am găsit dovezi privind o asemenea investigaţie".
Conform Bloomberg, spargerea informatică este descrisă de persoanele familiare cu cazul ca mult mai serioasă decât intruziunea de grad redus dezvăluită în urmă cu o săptămână de Dow Jones, parte a News Corporation, deţinută de magnatul Rupert Murdoch.
Săptămâna trecută, compania a anunţat că lucrează împreună cu o firmă de securitate informatică şi cu reprezentanţi ai legii după ce a aflat că hackeri au căutat să obţină date de contact şi informaţii de plata pentru 3.500 de clienţi.
Este încă neclar dacă intruziunile au vreo legătură, scrie Bloomberg. Două persoane apropiate situaţiei au declarat publicaţiei online de business că hackerii au căutat inclusiv informaţii privind articolele ce urmau să fie publicate.
Kelly Langmesser, purtător de cuvânt al FBI, a confirmat că Biroul investighează o intruziune la Dow Jones, dar nu a dorit să dea amănunte. Alţi purtători de cuvânt ai procuraturii, Departamentului pentru Justiţie, ai Serviciului Secret şi ai comisiei pentru valori mobiliare (SEC) au refuzat să comenteze pe marginea subiectului.
Conform surselor citate de Bloomberg, Casa Albă a fost informată despre investigaţie iar FBI şi SEC au petrecut luni de zile încercând să determine exact cum hackerii ar fi putut profita de informaţiile sustrase, fiind consultaţi experţi financiari şi din piaţă de capital.
Informaţiile transmise sub embargou de către companii şi oficiali guvernamentali pot fi valoroase pentru brokerii ce vor să câştige un avantaj în faţa celorlaţi participanţi de pe burse, precizează Bloomberg.