Ajutorul militar occidental acordat Ucrainei a scăzut dramatic, conform declaraţiilor pentru Bloomberg ale unor oficiali care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Pe anumite segmente ale frontului, tunurile armatei ucrainene pot trage doar un singur obuz pe zi, pe fondul scăderii puternice a stocurilor de muniţie, iar agenţia de ştiri subliniază că "aliaţii preşedintelui Zelensky sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că o ofensivă de vară a ruşilor ar putea străpunge apărarea Ucrainei".
Aceleaşi surse anonime au mai precizat că forţele ruseşti lansează acum de şapte ori mai multe obuze decât adversarii, o rată aproape dublă faţă de cea înregistrată în prima lună a anului, când Kievul îşi avertiza aliaţii că este depăşit cu trei la unu.
"Penuria persistă în ciuda unei conştientizări tot mai mari în rândul liderilor occidentali a preţului întârzierii", mai scrie Bloomberg, în condiţiile în care "se ştie că va fi mai costisitoare apărarea teritoriului NATO dacă Rusia face progrese semnificative în Ucraina".
Deficitul masiv de muniţie l-a determinat pe preşedintele ucrainean Zelensky să declare pentru Washington Post că trupele Kievului vor fi forţate să se retragă şi să predea câştigurile teritoriale preşedintelui rus Vladimir Putin, care ar putea să-şi îndrepte atenţia către oraşele mari.
Bloomberg subliniază că atacurile ruseşti din ultima perioadă au provocat distrugeri masive la nivelul infrastructurii, iar "pagubele din ultimele săptămâni au fost probabil cele mai grave din timpul războiului şi este posibil să aibă efecte strategice pe termen lung, care vor agrava efectul lipsei de muniţie".
Datele preluate de agenţia de ştiri de la Ministerul Apărării din Estonia arată că Rusia va produce circa 4,5 milioane de obuze în acest an, în condiţiile în care producţia Uniunii Europene va fi de 1,4 milioane de obuze în 2024 şi de circa 2 milioane anul viitor.
Producţia din SUA ar putea ajunge la circa 1,2 milioane de obuze până la sfârşitul anului 2025, însă depinde de aprobarea noului pachet de susţinere financiară a Ucrainei de către Congres.
Pe de altă parte, "aprovizionarea cu obuze a Ucrainei nu trebuie neapărat să o egaleze pe cea a Rusiei, având în vedere că sistemele de armament moderne pe care le foloseşte sunt mai precise decât cele ruseşti, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu situaţia de pe câmpul de luptă", după cum mai scrie Bloomberg.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 04.04.2024, 10:33)
Plandemia oratorica zilnică a cneazului Zele se va încheia și ea brusc și inevitabil, la fel ca și cea covidiană.
Se va pune cep până la urmă și isterizarii la comandă a prostimii cum că rusnacii vor ataca Europa în caz de ...
Lui Zele i-a expirat termenul de valabilitate. Va fi scos din rol. Un actor grăbit care pleacă când rolul a luat sfârșit.
Ar face bine să-și scrie deja memoriile, are adulatorii săi care vor visa frumos cu cartea sub pernă.
Să le scrie într-o vastă limbă de circulație internațională. De pildă ucraineană :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2024, 13:37)
Vine altul la fel, ca sa crape trolii rusi de ciuda :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2024, 12:51)
actorasul sa incerce cu furci si topoare......oricum, dupa razboi, acolo se va intoarce mareata ucraina...in evul mediu.....slava multa!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2024, 13:41)
In Secolul XXI, Lumea libera si civilizata are ca si criterii, durata de viata, PIB/ capita, educatie, sanatate, cultura, premii Nobel, explorarea oceanelor si a spatiului cosmic…mujicii? Cine are mai multe tancuri si cine produce mai multa munitie:-)…Arhaici in gandire si evolutie