Bloomberg: Syngenta vrea să atragă fonduri din Orientul Mijlociu în IPO-ul său

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2023

Sursa foto: facebook / Syngenta Romania

Sursa foto: facebook / Syngenta Romania

Compania elveţiană de produse agrochimice şi seminţe Syngenta a abordat o serie de fonduri suverane din Orientul Mijlociu, în căutarea unor investitori importanţi pentru oferta sa publică iniţială (IPO) de 65 de miliarde de yuani (9 miliarde de dolari) pe care are în plan să o lanseze pe piaţa principală a Bursei de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange), spun surse citate de Bloomberg.

Consultanţii gigantului deţinut de un grup chinez au purtat discuţii preliminare cu fonduri din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi (ADIA) şi cu Fondul de Investiţii Publice (PIF) din Arabia Saudită, cu privire la un eventual angajament al acestora de a cumpăra acţiuni în IPO-ul de la Shanghai, au precizat sursele citate.

Fondurile suverane din ţările bogate în petrol din Golful Persic şi-au intensificat activitatea globală de tranzacţii într-un moment în care creşterea ratelor dobânzilor şi aversiunea la risc îi ţin "pe margine" pe alţi investitori importanţi, notează Bloomberg.

Legăturile politice mai strânse dintre China şi Orientul Mijlociu încurajează, de asemenea, fluxul de capital în cea mai mare economie a Asiei. Proprietarul TikTok, ByteDance Ltd., a fost evaluat la aproximativ 220 de miliarde de dolari într-o investiţie a companiei de inteligenţă artificială G42 din Abu Dhabi, controlată de şeicul Tahnoon bin Zayed Al Nahyan din Emiratele Arabe Unite, după cum informa Bloomberg News în martie. În plus, fondurile de capital privat care deţin operaţiunile din China ale companiei americane McDonald's Corp. se adresează unor firme, inclusiv fondului suveran Mubadala Investment Co. din Abu Dhabi, pentru o vânzare de acţiuni de 4 miliarde de dolari, conform surselor citate de Bloomberg.

Discuţiile legate de o posibilă investiţie în Syngenta sunt încă într-un stadiu incipient şi nu este clar care fonduri vor decide în cele din urmă să participe la oferta companiei, conchid sursele citate. Reprezentanţii ADIA, PIF şi Syngenta au refuzat să comenteze informaţiile publicate de Bloomberg.

Amintim că Syngenta a primit în luna iunie aprobarea comisiei de listare pentru lansarea unei oferte publice iniţiale pe piaţa principală a Bursei de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange). În luna mai, Syngenta şi-a retras cererea de listare pe STAR Market din Shanghai, platformă axată pe tehnologie, urmărind să-şi lanseze oferta publică iniţială pe piaţa principală a Bursei de Valori din Shanghai. Atunci, compania a subliniat: "Credem că Syngenta Group se potriveşte mai bine pe piaţa principală". La rândul său, Shanghai Stock Exchange a informat că respectă pe deplin "alegerea independentă privind mutarea listării Syngenta şi sprijină IPO-urile marilor companii de tehnologie agricolă".

Oferta Syngenta este aşteptată să fie una dintre cele mai mari din lume, în acest an, şi să îi dea companiei o valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Când a ales Bursa din Shanghai, compania elveţiană a precizat: "Această listare pe piaţa principală îi va permite grupului Syngenta să acceseze investitori mai diversificaţi şi va fi favorabilă pentru valoarea companiei pe termen lung".

Rivală a societăţii americane Corteva Inc., respectiv a firmelor germane BASF AG şi Bayer AG, Syngenta a fost cumpărată pentru 43 de miliarde de dolari de ChemChina (China National Chemical Corp.) în 2017, iar în 2021 a fost transformată în Sinochem Holdings Corp. Syngenta a raportat, pentru 2022, cele mai mari vânzări şi câştiguri anuale din istoria sa, profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) urcând cu 20%, la 5,6 miliarde de dolari.

Compania-mamă chineză intenţionează să păstreze un pachet majoritar de acţiuni la Syngenta după IPO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb