Supercomputerul Blue Gene/L al companiei IBM a înregistrat un nou record mondial prelungindu-si suprematia pentru al patrulea an în topul oficial al celor mai performante 500 de supercomputere din lume. Cel mai rapid supercomputer din lume localizat în Laboratorul National Lawrence Livermore din California este acum aproape de trei ori mai rapid decat cele ale competitiei.
Sistemele IBM domina Topul 500 ocupând 232 de pozitii pe lista, mai mult decât orice alt furnizor. Marea majoritate din cele mai rapide sisteme IBM - 183 - reprezinta configuratii cluster construite pe baza microprocesoarelor - un alt record în Top 500. IBM domina industria celor mai puternice supercomputere construite pe baza
acestor PC server chips. Totodata compania îsi surclaseaza rivalii sai în Top 10, cu patru sisteme IBM - toate din familia Blue Gene - si 38 de supercomputere în Top 100. Toate cele 232 sisteme IBM însumeaza 45 la suta din puterea de calcul combinata a întregii liste.
Depasirea barierei de un petaflop detinând suprematia în domeniu, IBM se apropie de un nou prag de calcul reprezentând un ""petaflop" - abilitatea de a efectua 1000 trilioane de calcule pe secunda.
Computerele petaflop promit noi recorduri exponentiale în stiinta si inginerie furnizând simulari predictibile si foarte detaliate. De exemplu simularile de cutrmur ar putea arata miscarile fiecarei cladiri în parte pe întreaga zona San Andreas, îmbunatatind arhitecturile viitoare pentru cresterea rezistentei structurilor la cutremure.
În anul viitor, supercomputerele bazate pe ultima generatie de procesoare IBM POWER for fi lansate pe piata pentru utilizare comerciala si tehnica precum prognoza meteo, modelarea climatului, explorarea energiei si ingineria auto si aerospatiala.
Evolutia "Roadrunner" în 2008 portofoliul IBM petaflop este completat de un computer denumit "Roadrunner", o arhitectura hibrid ce îmbina mii de procesoare tip PC de la AMD si Cell Broadband Engine, procesorul graphic ce sta la baza platformei Sony Playstation 3. Roadrunner, programat sa fie lansat în cadrul Laboratorului National Los Alamos al Departamentului de energie al SUA în vara anului 2008, va fi capabil sa depaseasca viteza de un petaflop. Prin combinarea celor doua stiluri de microprocesoare, Roadrunner va limita consumul de energie furnizând un mediu de operare foarte eficient.