BNP PARIBAS, DEUTSCHE BANK ŞI STANDARD CHARTERED AVERTIZEAZĂ: Aprecierea dolarului nu va fi de durată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 februarie 2007

Analiştii acestor bănci susţin că cea mai mare economie a lumii îşi va pierde elanul Record minim istoric de 1,38 dolari/euro până în 31 martie

Aprecierea pe care a cunos­cut-o moneda americană (dolarul) în acest an va fi de scurtă durată, întrucât economia SUA, cea mai mare din lume, îşi va pierde elanul în lunile următoare, spun analiştii de la "BNP Paribas", "Deutsche Bank" AG şi "Standard Chartered" Plc. Aceştia îşi menţin previziunile referitoare la dinamica dolarului în 2007, anticipând că bancnota verde se va deprecia în raport cu euro până la finele primului trimestru. Specialiştii băncilor mai sus menţionate îşi păstrează punctele de vedere chiar dacă moneda americană a crescut, la începutul aces­tui an, în raport cu 14 din cele 16 valute majore, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală a SUA (Rezerva Federală, Fed) nu-şi va diminua dobâda de referinţă prea curând. Precizăm că o dobândă mai mică nu favorizează aprecierea dolarului, întrucât scade interesul celor care fac plasamente în această valută. La momentul actual, dobânda Fed este de 5,25%, banca stabilind în şedinţa din 31 ianuarie, pentru a cincea oară consecutiv, să o menţină la acest nivel. Jucătorii de pe piaţa valutară nu aşteaptă o diminuare a dobânzii mai devreme de jumătatea acestui an.

"Nu mă simt intimidat de aprecierea actuală a dolarului", declară Mike Moran, strateg principal la "Standard Chartered", sucursala din New York.

Moran adaugă: "Vom vedea că elanul economiei SUA va începe să pălească. Dolarul nu a părăsit trendul descendent, care va dura câţiva ani".

Experţii băncii londoneze "Standard Chartered", care realizează peste 90% din profitul său în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, preconizează că dolarul se va deprecia până la recordul minim istoric de 1,38 unităţi/euro la finele trimestrului în curs. Dolarul a stabilit cotaţia minimă a tuturor timpurilor în decembrie 2004 - 1,3666 unităţi/euro.

În ce-i priveşte, analiştii "Deutsche Bank", cea mai mare bancă din Germania, aşteaptă ca dolarul să se deprecieze până la 1,33 unităţi/euro în acest trimestru. Cei de la BNP, cea mai mare bancă din Franţa, estimează un curs de 1,35 unităţi/euro pentru aceeaşi perioadă.

Încă de la finele lui 2006, majoritatea analiştilor anticipau declinul dolarului în primele trei luni din 2007. Cotaţia medie lansată în acest sens a fost de 1,3230 unităţ/euro pentru data de 31 martie, ceea ce înseamnă mai puţin cu 0,3% faţă de anul anterior. În ianuarie 2007, dolarul a crescut cu aproape 1,3% în raport cu euro, acesta fiind cel mai mare câştig înregistrat după februarie 2006.

În ultima zi a săptămânii trecute, dolarul a fost cotat la 1,2964 unităţi/euro, în creştere cu 0,44% faţă de ziua anterioară. Moneda americană s-a apreciat după ce administraţia de la Washington a anunţat că, în luna ianuarie, economia SUA a creat mai puţine locuri de muncă decât aşteptau specialiştii, iar rata şomajului a crescut. Aceasta denotă o creştere moderată a economiei SUA, situaţie în care Fed nu are de ce să intervină prin scăderea dobânzii. Economia SUA a creat 111.000 de locuri de muncă în ianuarie, în condiţiile în care analiştii aşteptau 150.000 de posturi noi. Rata şomajului a crescut la 4,6%, de la 4,5% în decembrie 2006, ascensiunea fiind o premieră pentru ultimele trei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb