Boc: "România nu îşi poate permite astăzi luxul să oprească cursul reformelor începute"

Ioana Popa
Politică / 13 martie 2010

Boc: "România nu îşi poate permite astăzi luxul să oprească cursul reformelor începute"

Curtea de Conturi are 400.000 de sesizări pentru aplicarea deficitară a legislaţiei muncii şi acordarea ilegală de sporuri salariale

Guvernul este preocupat de problemele sindicaliştilor, insistând însă că drumul reformelor nu trebuie oprit, iar cheltuielile publice trebuie menţinute sub control, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi ai sindicatelor.

Premierul a spus: "România nu îşi poate permite luxul să renunţe nici la legea salarizării, nici la legea pensiilor, nici la legea educaţiei naţionale, nici la legile de reformă din domeniul administraţiei publice, din domeniul sănătăţii sau cu privire la descentralizare. Sunt legi absolut necesare pentru modernizarea României, pe termen mediu şi lung. Dacă România renunţă la aceste reforme, pe termen mediu ajungem în situaţia Greciei. Şi o spun cu responsabilitate, pentru că ştiu că dacă nu păstrăm cheltuielile publice sub control, dacă nu eliminăm privilegiile, dacă nu alocăm banul public cu prioritate spre investiţii şi creare de locuri de muncă, România nu va reuşi pe termen mediu şi lung să facă faţă provocărilor unui stat în Uniunea Europeană".

În ceea ce priveşte legea salarizării unitare, şeful Executivului s-a declarat în favoarea găsirii de soluţii pentru ca, în limita economiilor rezultate prin aplicarea acestei legi, toţi bugetarii să poată beneficia în viitor de drepturi salariale egale: "Dacă din economiile care se vor face prin aplicarea legii salarizării unitare ne vom încadra în prevederile care vizează reducerea cheltuielilor de personal de la 9% la 6% până în 2015, în cazul acesta ne vom putea permite să discutăm despre unele drepturi salariale suplimentare dar pentru toţi cei care fac parte din sistemul public şi nu doar pentru cei care beneficiază astăzi de unele prevederi speciale din contractele colective de muncă".

Primul-ministru a subliniat totodată necesitatea aplicării corecte a legislaţiei muncii, în condiţiile în care Curtea de Conturi a formulat aproximativ 400.000 de sesizări referitoare la aplicarea deficitară a legislaţiei muncii şi acordarea ilegală de sporuri salariale.

Referitor la cazurile punctuale de scăderi ale salariilor din sistemul public, premierul a precizat că diminuarea s-a datorat eliminării unor sporuri acordate fără bază legală. "În unele contracte colective de muncă au fost recunoscute pentru unii funcţionari ai statului sporuri care nu erau prevăzute de nici o lege în vigoare. De exemplu, sporuri pentru reîntoarcere din concediu, sporuri de zâmbet, sporuri pentru limbi străine acolo unde fişa postului impunea cunoaşterea unei limbi străine", a afirmat şeful Executivului.

În privinţa legii pensiilor, primul-ministru a dat asigurări că prin aplicarea ei nu se vor înregistra scăderi ale pensiilor obişnuite. În plus, din 2011, legea prevede un mecanism de creştere a pensiilor care să ţină cont şi de indicele inflaţiei şi de valoarea salariului mediu brut pe economie. Pensiile celor 5.600.000 de pensionari obişnuiţi nu vor scădea; recalcularea se va aplica doar celor aproximativ 200.000 de pensii acordate prin intermediul legilor speciale, a menţionat şeful Executivului.

În acest sens, premierul Emil Boc a subliniat că România va putea face faţă provocărilor cu care se confruntă în plan economic ca stat membru al Uniunii Europene doar dacă vor fi eliminate privilegiile, iar banul public va fi alocat cu prioritate spre investiţii şi creare de locuri de muncă. "Alocarea corectă a resurselor este un obiectiv important al Guvernului. Adică alocare fără privilegii, fără discriminări", a declarat primul-ministru.

Legea pensiilor şi condiţiile speciale de muncă vor fi dezbătute luni, 15 martie, la ora 10.00, în cadrul unei şedinţe organizate cu sindicatele la Ministerul Muncii, aplicarea legii salarizării unitare va fi analizată la Ministerul Finanţelor Publice miercuri, 17 martie, în timp ce vineri 19 martie va avea loc o nouă analiză, la Guvern.

Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri

Organismele internaţionale au început să aprecieze pozitiv România, a mai spus Emil Boc. Agenţia de rating Standard&Poor"s a îmbunătăţit calificativul acordat României. Respectarea angajamentelor internaţionale a dat o imagine favorabilă ţării pentru atragere de investitori străini. Premierul a adăugat: "Faptul că reformele se duc mai departe este un semnal de încredere pentru toată lumea. Deci România este pe acest drum bun. Dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a scăzut de la 10 la 7%. Dobânzile au început să scadă, mai multe lichidităţi există în piaţă prin faptul că avem banii pe care i-am primit de la Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Deci dezgheţarea creditării va merge mai departe. Programele despre care am vorbit - Prima Casă, Rabla - au intrat într-o nouă etapă şi vor produce şi ele efecte benefice în economie. Menţinem cota unică de impozitare de 16%, nu se majorează TVA-ul, aplicăm măsura impozitării profitului reinvestit. Am venit cu alte măsuri prin care firmele care angajează şomeri beneficiază de o deducere a cheltuielilor cu asigurările sociale pe o perioadă de 6 luni de zile".

În materia rambursării TVA, premierul a spus că a impus trei măsuri: pe de-o parte, rambursarea electronică, iar pe de altă parte, rambursarea automată pentru cei care au deconturi între 5.000 şi 10.000 de lei, precum şi rambursarea automată pentru exportatori.

În acest moment, guvernul pregăteşte şi alte acte normative pentru sprijinirea mediului de afaceri precum proiectul de lege care vizează sprijinirea tinerilor care întemeiază o afacere sau actul normativ de simplificare a numărului declaraţiilor fiscale pe care trebuie să le depună oamenii de afaceri pentru a le uşura munca, astfel încât statul să vină în sprijinul lor de a găsi cât mai multe resurse pentru păstrarea şi menţinerea locurilor de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb